zipp raven 250

zipp raven 250

Postautor: lopez73 dodano: 17 maja 2010, 21:07

no chyba będzie trzeba w końcu kupić ten WD40 :) i zabezpieczać te wszystkie kostki , styki itp. ale na razie porobię to co widać na wierzchu za bardzo nie będę go rozkręcał bo jest jeszcze na gwarancji a potem mogą się w serwisie przyczepić :roll:
Awatar użytkownika
lopez73
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven => GV650

zipp raven 250

Postautor: dorplas dodano: 17 maja 2010, 22:01

lopez73 pisze:no chyba będzie trzeba w końcu kupić ten WD40 :) i zabezpieczać te wszystkie kostki.....

do zabezpieczenia kostek polecam preparat ISOL dostępny na Allegro, po operacji ISOLEM i odczekaniu paru dłuższych chwil dodatkowo zabezpieczam (wciskam w kostki damskie) zwykłą wazelinę techniczną (nie mylić z inną wazeliną ;) ) i mamy zabezpieczenie na wieki, WD40 to krótkotrwała konserwacja ponieważ po pewnym czasie on zniknie :)
----------------------------------------------------------------------------------
Myśl Za Dużo! a stworzysz problem, którego wcześniej nie było!
Awatar użytkownika
dorplas
Zarząd KCM

Motocykl: NIGHTHAWK 750S
Komunikator: GG 827772

zipp raven 250

Postautor: jolunia dodano: 28 mar 2011, 12:01

Niedawno kupiłam rocznego Zippa 250. Nie było światła mijania, wyglądało na żarówkę. Niestety na drugi dzień coś się zaczęło fajczyć przy przednim reflektorze i wystrzelił bezpiecznik. Bezpiecznik wymieniłam ale świateł mijania i drogowych nie ma. Czy to jest częsty mankament tych motorów? Czy dać do elektryka? Czy poradzę sobie sama? Proszę o poradę co to może być.
jolunia

zipp raven 250

Postautor: Indianer dodano: 28 mar 2011, 14:45

Ja pierwszy raz słyszę o takim przypadku, naj lepiej otwórz lampę i sprawdz czy po prosu jakieś kable się nie rozpięły i nie zrobiły zwarcia szczególnie te przy gnieździe lampy, oraz czy nie ma tam jakichś przewodów które dołożył poprzedni właściciel. Ja stawiam na to że puścił lut przy gniezdzie żarówki i kabel dotknoł gniezda żarówki i w ten sposób powstało zwarcie. Jeżeli kable się nie popaliły to naprawa zajmie 5min.
Awatar użytkownika
Indianer
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven 250

zipp raven 250

Postautor: lopez73 dodano: 28 mar 2011, 14:54

Też nie słyszałem o fajczeniu się przewodów , koniecznie jak piszę kolega posprawdzaj dokładnie wszystkie
przewody to może być jakaś błahostka jak to często bywa _bezradny
jak nie dasz rady to uzupełnij swój profil może ktoś z nas mieszka blisko Ciebie to pomoże
Awatar użytkownika
lopez73
Forumowicz

zipp raven 250

Postautor: jolunia dodano: 29 mar 2011, 10:52

Dzięki wszystkim za rady, niestety sprawdziłam i sfajczył się niebieski przewód wychodzący z wewnętrznej instalacji reflektora do żarówek, wygląda na to że przekaźnik właśnie oberwał. Mam wrażenie, że mam po prostu pecha. Reszta działa bez zarzutu. Pali na dotyk i uwielbiam tę podwójna wajchę biegów!.Dotychczas jeździłam jako plecak (przez 10 lat) z mężem na V Starze 1300. Niestety mąż niedawno niespodziewanie umarł ale zawsze mówił, że jak nie będzie mógł mnie już wozić to mam jeździć i kupić sobie coś mniejszego, co dam radę poprowadzić (ważę niecałe 50 kg) i to jest idealny motocykl dla mnie, szkoda tylko że się coś tam zepsuło zanim zaczęłam jeździć. Mam wrażenie że mąż mi się trochę "psoci" . Wiem że musi to obejrzeć ktoś kto się zna tym lepiej. Mam też pytanie czy trudno dostać szybę do Ravena i jaki wymiar i rodzaj sakw bocznych kupić, bo bez tego ani rusz. Zaznaczam, że będę jeździć bez pasażera. Kuferek i piórnik mam. Jeszcze tylko frędzle do manetek i no i egzamin na prawko A. Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam wszystkich forumowiczów i właścicieli Ravenów i innych tzw. chińskich motocykli.
jolunia

zipp raven 250

Postautor: Indianer dodano: 29 mar 2011, 20:32

Najprościej podjechać do jakiego kolwiek elektryka albo do serwisu zippa. Mój Raven jest ubrany tak
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Raven/109796
Sakwy mam iron horsa po 17L każda zamontowałem je na stałe na aluminowym stelarzy wykonanym przezemnie do przewieszone na pasie nie ładnie wyglądały (zamontowałem też kierunki bardziej z tyłu ale jak nie będziesz wozić pasażera to nie trzeba tego robić tylko sakwy będą bardziej z przodu) Sakwy kupiłem w Katowicach za 230zł mam namiar na ten sklep także w internecie jak trzeba moge poszukać tą stronke.
Kufer mam awina 50l szyba to uniwersalna do chopperów z allegro i chromowaną listwę w koło dołożyłem. Ja mam przyciemnianą tę mniejszą ale lepiej pasuje do Ravena większa, tyle że szybę i kufer już miałem z poprzedniego motocykla.
Frędzle sam zrobiłem jak się nudziłem gdy miałem L4 :P
zamontowałem jeszcze gniazdo zapalniczki bo czasami kożystam z nawigacji.
Kupując szybę należy zwrócić uwagę na sposób mocowania i żeby same mocowania były regulowane i stabilne
Z sakwami to albo można tylko zawiesić albo co daje lepszy efekt dorobić indywidualnie mocowania, ja tam lubię pogrzebać i nadawać swoim motocyklom indywidualną formę :D
Awatar użytkownika
Indianer
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven 250

zipp raven 250

Postautor: jolunia dodano: 29 mar 2011, 22:14

Dzięki za rady, ale jestem w tych sprawach zielona, nie zrobię ani sama stelaża do sakw ani żadnych przeróbek nie wprowadzę. Najpierw muszę się nauczyć jeździć a drobne podstawy mechaniki znam, taka podstawowa obsługa, mam nadzieję że dam sobie radę, ale dlatego że sama szyby nie zamontuję i stelaża do sakw nie, to narazi mnie dodatkowe koszty, których muszę unikać w mojej obecnej sytuacji. Wprawdzie sakwy można wypchać ciuchami żeby wyglądały pełniej i zwisały. Ale na szybie to by mi zależało, bo córka jeździ ścigaczem i mam wrażenie, że na wspólnych przejażdżkach bez szyby to powącham tylko jej spalinki. O adres sklepu poproszę i dziękuję. A światła naprawi mi elektromechanik kiedy do niego dojadę. _bezradny Pozdrawiam
jolunia

zipp raven 250

Postautor: lopez73 dodano: 30 mar 2011, 10:57

jolunia pisze:Niedawno kupiłam rocznego Zippa 250....

podasz ile za niego dałaś ? ciekawi mnie jak tracą te motorki na wartości :?:
a co do jazdy ze ścigaczem to może być ciężko :swir:
Awatar użytkownika
lopez73
Forumowicz

zipp raven 250

Postautor: jolunia dodano: 30 mar 2011, 11:09

Za roczny ubrany w kuferek i piórnik z przodu dałam 4500 pln. A co do ścigacza to zdaję sobie sprawę, że raczej będę wyjeżdżać dzień wcześniej :)) Znam temat, bo naszym V Starem 1300 mieliśmy co za nią robić (170 kaemów/h). Ale obiecała, że będzie mnie pilnować :_hura" . Mam nadzieję, że nie sprawi mi ten motorek więcej niespodzianek. Mam pytanie: czy to normalne, że w czasie biegu jałowego (bo taki na razie uprawiam) wycieka z dziury wywierconej w rurze wydechowej taka zardzewiała woda i czy można zrobić coś z tym, żeby silnik pracował na podpartej nóżce, bo ja niestety nie daję rady postawić go na centralnych. Pozdrawiam :motor:
jolunia

PoprzedniaNastępna

Wróć do Zipp Raven