Wyciek oleju

Wyciek oleju

Postautor: tomi262 dodano: 17 kwie 2011, 17:17

Witam
Mam problem wracając z 8mego Gwieździstego Zjazdu w Częstochowie zauważyłem stojąc na światłach że z pod obudowy po prawej stronie patrząc z góry siedząc na motorze cieknie olej zajechałem na najbliższą stacje kupiłem olej 10W50 syntetyk bo tylko taki był poprzednio był wlany 10W40 uzupełniłem wszedł cały 1l pomalutku dojechałem do domu.Proszę o rade jak ktoś wie co to może być.Dodam tylko że jak postawiłem go na centralną stopkę to zaczął
szybciej cieknąć.

Pomocy sezon się zaczyna a mi maszyna klękła :( :wrr: :(
tomi262

Wyciek oleju

Postautor: eNgine dodano: 17 kwie 2011, 21:18

Zacznij od sprawdzenia śrub od prawego dekla, jeśli są dobrze dokręcone to musisz spuścić olej z silnika, odkręcić dekiel i obejrzeć uszczelkę - może się gdzieś podwinęła. Śruba spustowa znajduje się pod silnkiem (mniej więcej w połowie silnika) skierowana na lewą stronę motocykla (rozmiar 18 jeśli dobrze pamiętam) olej będzie leciał po wydechu i stopce bocznej także zwróć na to uwagę jak będziesz podkładał jakieś naczynie.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Wyciek oleju

Postautor: Luca dodano: 18 kwie 2011, 09:48

Obstawiam, że śruby nie były właściwie dokręcone. Teraz tak jak eNgine napisał, trzeba sprawdzić uszczelkę, a najlepiej wymienić i ponownie skręcić.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Wyciek oleju

Postautor: tomi262 dodano: 18 kwie 2011, 16:46

No właśnie uszczelka tylko gdzie ją dostane dzwoniłem do kilku hurtowni nigdzie nie ma jedynie na zamówienie.Czas oczekiwania do końca kwietnia.
Polecili mi ze jak mi zalezy na czasie to zeby odrysował tak uszczelkę na krygielicie czy cos takiego i wycioł.
Co wy na to?
tomi262

Wyciek oleju

Postautor: Arcon dodano: 18 kwie 2011, 22:21

Jak Ci się spieszy, to możesz też zamiast uszczelki posmarować pokrywę silikonem wysokotemperaturowym.
Arcon
Forumowicz

Wyciek oleju

Postautor: Luca dodano: 19 kwie 2011, 11:41

Zamów uszczelkę a w międzyczasie możesz sobie wycinać. Silikonu nie polecam, bo oderwie się kawałek gluta w środku i przytka jakiś kanalik olejowy, a poza tym grubość uszczelki też ma znaczenie.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Wyciek oleju

Postautor: Arcon dodano: 19 kwie 2011, 15:02

Masz rację Luca, ale czasem nie ma innego wyjścia, a wiem, że ludzie tak kleją i jeżdżą - dlatego napisałem. Ale sam też bym tak wolał nie robić ;)
Arcon
Forumowicz

Wyciek oleju

Postautor: mike_russ dodano: 19 kwie 2011, 20:55

No właśnie uszczelka tylko gdzie ją dostane dzwoniłem do kilku hurtowni nigdzie nie ma jedynie na zamówienie.Czas oczekiwania do końca kwietnia.
Polecili mi ze jak mi zalezy na czasie to zeby odrysował tak uszczelkę na krygielicie czy cos takiego i wycioł.
Co wy na to?

Tworzywo to nazywa się "klingeryt" i generalnie robi się z niego uszczelki twarde do płynów gorących.
Awaryjnie można też uszczelkę wyciąć z cienkiej i twardej tektury, jednak za trwałość takiego rozwiązania nie ręczę.
Tak czy siak, ważna jest precyzja wycięcia, zatem robota dla cierpliwych i uważnych.

Na szczęście do Lisa dostałem po prostu komplet w pudełku :-P
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Wróć do Zipp Raven