Gasnący silnik podczas rusznia

Postautor: Marcel dodano: 16 maja 2011, 23:40

Mam nietypowy problem z moim Romecikiem. Kiedy chcę ruszyć dynamicznie (np. "na zielonym") w momencie kiedy puszczam sprzęgło i dodaje gazu następuje efekt odwrotny do zamierzonego tj. obroty silnika gwałtownie spadają do tego stopnia, iż często silnik gaśnie. Kiedy wporę zareaguję to silnik sie jakoś zbierze. Problem ten wystepuje jedynie podczas ruszania kiedy silnik jest gorący. Podczas normalnej jazdy dobrze wkręca się na obroty.
Dodaję iż wymieniłem świece na nowe oraz wyregulowałem zawory.
Nie zauważyłem na forum aby ktokolwiek miał podobny problem i dlatego prosze o radę.
Marcel
Forumowicz

Motocykl: Romet R250
Tel. kom.: 501360792

Postautor: Luca dodano: 17 maja 2011, 10:11

Możesz mieć zbyt mały poziom paliwa w komorze pływakowej gaźnika lub jakiś śmietek przytyka, warto by to sprawdzić.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: andrzej dodano: 17 maja 2011, 10:31

Ja mam chyba to samo, ale znalazłem proste bezbolesne rozwiązanie.

Po prostu przed ruszeniem, robię delikatną przygazówkę w której słychać i czuć zdławienie się silnika.
Po tym zabiegu silnik już pracuje poprawnie.

Kombinowałem, regulowałem ale nic nie udało mi się z tym zrobić.
Przyzwyczaiłem się i tyle :D .
Awatar użytkownika
andrzej
Klubowicz

Motocykl: VStrom 650 (był R-250,NT-650)

Postautor: Marcel dodano: 17 maja 2011, 15:45

Ja robię tak samo jak Andrzej - przegazówka i dalej jazda, ale trochę mnie to denerwuje.
W ubiegłym sezonie nie miałem takiego problemu
Marcel
Forumowicz

Postautor: dorplas dodano: 17 maja 2011, 20:20

w każdym gaźniku jest tzw. "przyspieszacz" taki mały wtrysk benzyny właśnie do tego aby silnik się nie zdławił na pierwszy strzał z manetki gazu, albo jest przytkany (paprochy, syfy) albo coś z dźwignią która działa na ten przyspieszacz, łatwo to sprawdzić, podciągnij odrobinę ssanie wtedy powinno sie poprawić, lub/może membrany w gaźniku
----------------------------------------------------------------------------------
Myśl Za Dużo! a stworzysz problem, którego wcześniej nie było!
Awatar użytkownika
dorplas
Klubowicz

Motocykl: NIGHTHAWK 750S
Komunikator: GG 827772

Postautor: Marcel dodano: 17 maja 2011, 21:19

dorplas pisze:w każdym gaźniku jest tzw. "przyspieszacz" taki mały wtrysk benzyny właśnie do tego aby silnik się nie zdławił na pierwszy strzał z manetki gazu, albo jest przytkany (paprochy, syfy) albo coś z dźwignią która działa na ten przyspieszacz, łatwo to sprawdzić, podciągnij odrobinę ssanie wtedy powinno sie poprawić, lub/może membrany w gaźniku

Czy możesz dokładniej sprecyzować w której części gaźnika znajduje się ten przyśpieszczcz? Jak można się do niego dostać?
Marcel
Forumowicz

Postautor: Zielas '76 dodano: 06 lip 2011, 21:32

Witam! Ja posiadam Keeway Superlight 125 silnik jedno cylindrowy i u mnie działo się dokładni to samo, po regulacji gaźnika (mieszanki paliwo-powietrze) jest znacznie lepiej. Myślę że jak jakiś fachowiec wyreguluje mój gaźnik to problem zniknie. Może i u Was bedzie to samo?!
Zielas '76

Wróć do Jinlun/Romet 250