Rozrusznik kręci, a silnik nic!

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Postautor: Zbigniew dodano: 24 maja 2011, 20:29

Luca pisze:Ja się nie denerwuję, tylko nie chce mi się ciągle tego samego pisać :D
Jak nie chcesz dawać komuś do roboty to musisz ściągacz jakoś skombinować. Zastanawia mnie tylko co się stało z klinem o ile był.
Poza tym, jeśli magneto było luźne to pooglądaj, czy gdzieś się nie poobcierało. Mogło przywalić w czujnik w cewki lub nawet mogło ściąć wypustkę na magnecie i będą niezłe jaja.
Jak już będziesz rozkręcał to rób foty by łatwiej można było coś zaradzić.

Łukasz a może jak tłok będzie się zbliżał ku dołowi i dostanie iskrę na dobrych kabelkach i świeczkach i może odpali , ale to przecież niemożliwe i tylko żart , a budowę silnika i zasadę działania to chyba każdy z podstawówki powinien znać [ bez urazy ] . Tak że lukima najpierw ustaw dobrze koło magneta a potem o ile nie będzie chciał chodzić szukaj w innych detalach silnika .
Pozdrawiam
Zbyszek
Zbigniew
Klubowicz

Motocykl: Lifan LF250
Tel. kom.: 604643449

Postautor: lukima dodano: 25 maja 2011, 21:02

A więc. Luca dzięki - miałeś racje. Magneto przestawione o 180 stopni.
Poniżej linki do zdjęc.
I mam pytanko. Przy kręceniu rozrusznikiem, charczy - czy ro wina luźnego łańcuszka?, a drugie - na magnecie są takie dwa znaki (zrobione od wewnątrz-patrąc jak na tarcz zegara to ich ułożenie jest w 11:00 i 13:00. Nie wiem czy to jest fabryczne, czy to sie stało przez np. zerwany klin.
Zdjęcia:
http://lukaszmarciniak.pl/a.jpg
http://lukaszmarciniak.pl/b.jpg
http://lukaszmarciniak.pl/c.jpg

--- EDYTOWANY Dzisiaj, 21:04 ---

I muszę kupiś ściągacz - wiecie może jaki???
Awatar użytkownika
lukima
Forumowicz

Motocykl: FYM FY 250
Tel. kom.: 693245992

Postautor: dorplas dodano: 25 maja 2011, 21:12

lukima pisze:I muszę kupiś ściągacz - wiecie może jaki???
śruba przegubu zewn. np od vw T4 :D
----------------------------------------------------------------------------------
Myśl Za Dużo! a stworzysz problem, którego wcześniej nie było!
Awatar użytkownika
dorplas
Klubowicz

Motocykl: NIGHTHAWK 750S
Komunikator: GG 827772

Postautor: Luca dodano: 26 maja 2011, 09:41

lukima pisze: Przy kręceniu rozrusznikiem, charczy - czy ro wina luźnego łańcuszka?,

Łańcuszek wygląda na trochę za luźny ale co hałasuje to trudno określić przez neta. Sam musisz wybadać. Zdejmiesz magneto to będzie łatwiej znaleźć przyczynę.

lukima pisze: a drugie - na magnecie są takie dwa znaki (zrobione od wewnątrz-patrąc jak na tarcz zegara to ich ułożenie jest w 11:00 i 13:00. Nie wiem czy to jest fabryczne, czy to sie stało przez np. zerwany klin.

Trudno mi powiedzieć, jeden ze znaków powinien się pojawiać w okienku dekla, gdy tłoki będą w GMP. Zdejmij magneto, przestaw tak jak powinno być i wtedy może tajemnicze znaki same powiedzą co oznaczają :D

Temat to by przenieść do mechaniki bo może się komuś przydać w przyszłości. Niestety ja nie mam takiej mocy przenoszenia to prośba do kogoś wyżej :)
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: lukima dodano: 26 maja 2011, 10:15

Jestem za przeniesieniem tematu!
Co do rwszty, jak tylko uda mi się zdjąć magneto - opisze i popstrykam :)

--- EDYTOWANY Dzisiaj, 07:54 ---

Klin zerwany. Niestety nie mogłem wczoraj założyć magneta. Prawgodobnie dorobiłem za duży klin. Dzisiaj go troszke zeszlifuje i zobacze. Mam pytanko - czym najlepiej i najbezpieczniej dobić magneto?

--- EDYTOWANY Dzisiaj, 22:02 ---

A więc Drodzy koledzy i koleżanki. Zdjąłem magneto, i klin zerwany, a magneto bylo przestawione o 180 stopni. Udało mi się wyjąć resztki starego (pewnie był z "sera") i czas na nowy. Chciałem zrobić z czegoś co jest naprawdę twarde-i padł na wietło o średnicy 4mm. szlifierką ściąłem końcówkę tą montowaną w wiertarce ok. 3-4 mm i założyłem. Idealnie pasuje i mam nadzieje że wytrzyma. Co do chałasy który dochodzila podczas kręcenie i przerywania rozrusznika - okazało się, że jedna z trzech sprężynek w bendiksie była zablokowana. Założyłem sprężynkę od długopisu - (takiego pstrykanego) bo wygląda i pasuje jak stara i teraz rozrusznik kręci i nic nie trzaska, przerywa itd. Moto znów chodzi jak pszczołeczka. Nie wiem jak się odwdzięcze! Jeszcze raz DZIĘKI, i mam nadzieję że post przyda się, jak ktoś będzie miał podobne problemy. POZDRAWIAM

Andrzej: Temat przeniesiony we właściwe miejsce 31.05.2011 roku
Awatar użytkownika
lukima
Forumowicz

Postautor: andrzej dodano: 31 maja 2011, 11:22

No widzisz.

Z pomocą kolegów można wszystko naprawić :oklasky:
Awatar użytkownika
andrzej
Klubowicz

Motocykl: VStrom 650 (był R-250,NT-650)

Postautor: Luca dodano: 31 maja 2011, 12:41

lukima pisze: Udało mi się wyjąć resztki starego (pewnie był z "sera") i czas na nowy. Chciałem zrobić z czegoś co jest naprawdę twarde

Klin ma być miękki. po to, że w przypadku zerwania nie zniszczy wału ani magneta. Klin ma być najsłabszym ogniwem, a teraz jak śruba się poluźni to twardy klin zrobi spustoszenie. Lepiej teraz, żeby śruba ci się nie odkręciła :D
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Postautor: lukima dodano: 31 maja 2011, 13:24

no...czyli znów zdejmowanie magneta mnie czeka :)

--- EDYTOWANY Dzisiaj, 13:25 ---

Człowiek całe życie sie uczy!
Awatar użytkownika
lukima
Forumowicz

Postautor: Luca dodano: 31 maja 2011, 14:30

lukima pisze:no...czyli znów zdejmowanie magneta mnie czeka :)

Teraz to sobie nie zawracaj tym głowy. Szkoda czasu, jak dobrze skręciłeś to nic się nie powinno stać. Przy jakiejś innej okazji rozbierania silnika sobie wymienisz :)
Nie ma się co zbytnio przejmować. Jak doprowadzisz sam do ładu ten silnik to będziesz mógł być z siebie dumny. :piwo:
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Postautor: kapitan dodano: 20 cze 2011, 08:11

Bardzo prosto można dorobić klin ze zwykłej podkładki płaskiej. trzeba tylko dopasować średnicę zewnętrzną do promienia klina i odciąć odpowiedni kawałek. Materiał na takie podkładki jest w miarę miękki. Wg mnie ważny jest moment dokręcenia tej centralnej śruby, bo sam klin nie wytrzyma momentu ścinającego. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
kapitan
Forumowicz

Motocykl: jin lun 150

Poprzednia

Wróć do Wszystko na temat...