close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

zbyt bogata mieszanka -> zalewa świece -> wektor

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Postautor: grabek dodano: 23 cze 2011, 19:29

Witam szanowne gremium :pomocy:
Objawy: moto odpala doskonale- dosłownie na dotyk. Jednak po maksymalnie minucie gaśnie (objaw dokładnie taki jak przy końcu paliwa w gaźniku). I potem nic, czasem sobie pyknie. Po dłuższym postoju odpala doskonale- na minutę lub mniej. Odpala bez ssania i w zasadzie chce chodzić na średnich i wysokich obrotach- na niskich gaśnie i uruchomić już się nie daje.
Diagnoza: zbyt bogata w paliwo mieszanka- gaźnik dosłownie zalewa silnik benzynką. Świece całe w sadzy- nowe NGK. Wystarczy, ze zaskoczy dosłownie na parę obrotów i już świece są okopcone i zalane. Zwiększenie odległości pomiędzy elektrodami świecy nie rozwiązuje problemu (pominę, ze iskra dobra- konia by powaliło). Zabawy z gaźnikiem nie dają żadnego efektu- regulacja składu mieszanki wolnych obrotów w skrajne położenia nie daje widocznych zmian, obniżenie poziomu paliwa w komorze pływakowej też nie- nawet radykalne. Gaźnik rozebrany i czyszczony kilka razy- luzów na przepustnicach na pewno nie ma, "lewego" powietrza też na pewno nigdzie nie ciagnie, przepustnice podciśnieniowe też chodzą dobrze i lekko- wystarczy dmuchnąć w szczelinę i otwierają się tak jak powinny. Przekopałem chyba ze 2 razy wszystkie posty i w zasadzie żadna ze wskazówek nie przyniosła oczekiwanego rozwiązania. Np.: nie wiem jaką iglicę przestawic na 5-ty rowek- u mnie nie ma nic takiego, poza rurkami emulsyjnymi.

Mój problem polega na tym jak zubożyć mieszankę- oczywiście na razie odrzucam rozwiązania typu zalutowanie dziurek rurki emulsyjnej lub nowy gaźnik- aż tak jeszcze zdesperowany nie jestem. Moto przeleżało sobie prawie 2 lata jako zbiór pojedyńczych elementów- kiedyś wracając do domu doświadczyłem pożaru instalacji elektrycznej. Ponieważ nie miałem czasu na rozwiązanie problemu motonga owinąłem folią i tak przestał cała zimę. Wczesną wiosną zeszłego roku rozkręciłem i wyniosłem do piwnicy aby dokonać napraw i przeróbek (łożyska, spawanie i in). Wszystko byłoby dobrze, gdyby w kwietniu zeszłego roku nie ptrącił mnie w pracy wózek widłowy i nie rozjechał mi nogi na miazgę- moto siłą rzeczy leżakowało w piwnicy, a ja w miarę możliwości grzebałem sobie przy nim dzięki czemu jedynie tylko na podstawie kół można poznać co to jest. Reasumując- przed pożarem elektryki odpalał i jeździł znakomicie. Po złożeniu- jest jak jest. Gaźnik był odkręcony, zawinięty w folię i po prawie dwóch latach przykrecony ponownie. Nic nie było ruszane, kręcone wiec...? :mur:

Czekam na sugestie, za które będę mega wdzieczny :rad:
Awatar użytkownika
grabek
Forumowicz

Motocykl: Wektor FD 150-3
Tel. kom.: 518154905

Postautor: Deamiens dodano: 23 cze 2011, 20:32

Co to są rurki emulsyjne?

edit:// Czy "zamienna" nazwa to dysze?
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: grabek dodano: 23 cze 2011, 20:53

Dysza ma tylko 1 otwór a rurka emulsyjna ma otworki na bokach
Awatar użytkownika
grabek
Forumowicz

Postautor: Deamiens dodano: 23 cze 2011, 21:31

nie wiem jaką iglicę przestawic na 5-ty rowek- u mnie nie ma nic takiego, poza rurkami emulsyjnymi
Jeśli masz takie gaźniki: http://polskajazda.pl/foto/foto-zoom/sh ... 101840.jpg , to po odkręceniu tych dwóch pokryw z góry powinieneś mieć dostęp do iglic... http://images.cmsnl.com/img/partslists/ ... 0_a3db.gif tutaj nr. 20, gaźnik co prawda inny, ale nieznacznie. W sumie to tylko wskazówka, tak opisowo to za dobrze nie wytłumaczę. A przestawiasz nie tyle iglicę, co zapinkę na iglicy. Bo nie wyobrażam sobie zbytnio gaźnika bez iglicy :).
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Postautor: Zbigniew dodano: 23 cze 2011, 21:48

Mógł pośniedzieć od długiego leżakowania , więc proponuje wyczyścić go dobrze.
Pozdrawiam
Zbyszek
Zbigniew
Klubowicz

Motocykl: Lifan LF250
Tel. kom.: 604643449

Postautor: grabek dodano: 24 cze 2011, 14:27

:_hura" :_hura" :_hura" BINGO :_hura" :_hura" :_hura"
Wielkie dzięki za wskazówki :tango:
Co prawda nie ma żadnych regulacji, ale miałem źle złożoną iglicę z zapinką. Grzebałem i grzebałem, ale na dole, bo tam upatrywałem problem, a własnego błędu montażowego raczej nie brałem pod uwagę. I pewnie bym nowy gaźnik kupił gdyby nie wielki kolega Deamiens z Lublina...

Pamiętam, kiedyś wytrawni mechanicy gotowali korpusy gaźników w wodzie z proszkiem do prania- korpus wtedy robił się błyszczacy jak nówka z fabryki...

Moto odpala jak nówka, z pod tyłka chce się wyrać, więc pewnie spotkamy się niedługo na szlaku :rad:

Pozdrawiam,
Krzysiek
Awatar użytkownika
grabek
Forumowicz

Postautor: showman4ff4 dodano: 24 cze 2011, 20:19

Deamiens pisze:
nie wiem jaką iglicę przestawic na 5-ty rowek- u mnie nie ma nic takiego, poza rurkami emulsyjnymi
Jeśli masz takie gaźniki: http://polskajazda.pl/foto/foto-zoom/sh ... 101840.jpg ,).

Widzę że moje fotki gaźnika pomogły z polskiej jazdy... :D :oklasky: :oklasky:
Awatar użytkownika
showman4ff4
Forumowicz

Motocykl: Wektor 150

Postautor: Deamiens dodano: 24 cze 2011, 20:27

Nikt inny nie udostępniał fotek samego gaźnika, a przynajmniej nie znalazłem :).
grabek, nie przesadzaj bo aż gloryfikacją zalatuje :P Niech to będzie nauczka dla każdego - jak coś nie działa, to sprawdzać wszystko po kolei, a nie uparcie czepić się jednej rzeczy :)
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Postautor: grabek dodano: 24 cze 2011, 21:57

Cóż...
Myślałem, że jesteśmy braćmi :ganja:
Wiedziałem, że jak odezwę się na forum to forum pomoże. I pomogło -> wialgie dzięki :rad:
Nie gloryfikuję Deamiens ale chłop jako pierwszy dał poradę -> powiedział co myśli i pomogło. To chyba powinno w ten sposób działać?
Może powinniśmy zrobic jakąś zrzutnię ftp -> koszty nie za wialgie -> i tam sobie gromadzić przydasie? Mam pomysła w tym zakresie :rad:
Awatar użytkownika
grabek
Forumowicz

Postautor: Peter dodano: 25 cze 2011, 11:36

Co by nie było że tu nie było ;)
:czytaj: viewtopic.php?f=16&t=2183
Awatar użytkownika
Peter
Forumowicz