Ustawienie świateł

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Ustawienie świateł

Postautor: Dobry dodano: 17 lip 2011, 16:03

Jak w temacie może ma ktoś wiedzę jak samemu ustawić światła kiedyś coś mi się obiło o uszy że w odległości 5m od ściany ustawić moto i światła mają sięgać na wysokość.....? no właśnie nie wiem czy taka odległość i jaka wysokość?
Czytałem na necie że w serwisach gdzie robią przeglądy puszek nie mają pojęcia o moto choć to dziwne maszyna czy do sam. czy do moto powinna być taka sama w końcu to tylko światła _bezradny
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobry
Sympatyk

Motocykl: RoV250/XJ900/CBR1000F/Varadero
Tel. kom.: 505381119

Ustawienie świateł

Postautor: Peter dodano: 17 lip 2011, 16:58

Regulacja reflektora

Źle ustawione, oślepiające światła pojazdów nadjeżdzających z przeciwka to zmora nocnej podróży. Bardzo wiele jednośladów ma światła niezgodne z normami europejskimi. Spora liczba motocykli zostało sprowadzonych z Wielkiej Brytanii, gdzie obowiązuje ruch lewostronny, w związku z tym ich reflektory są asymetryczne, ale w odwrotną stronę. To samo dotyczy pojazdów z rynku japońskiego czy australijskiego.
Jak przeprowadzić regulację? Praktycznie w każdym motocyklu śruby regulacyjne są umieszczone w innym miejscu i najbardziej przydatna byłaby tu instrukcja obsługi. Każdy reflektor jest zaopatrzony w dwie śruby regulacyjne lub w dwa pokrętła. W większości motocykli z obudową aerodynamiczną wkręty lub pokrętła są dostępne "od tyłu", czyli od tylnej strony wkładu reflektora. W wielu jednośladach z tradycyjnym reflektorem, ale też z częściową obudową regulacji należy dokonać od przodu. Jedna ze śrub reguluje pionowe ustawienie reflektora, druga ustaiwa światło w poziomie. W przypadku 2-ch reflektorów, każdy nalezy regulować oddzielnie (prawe-"długie" lub "krótkie", lewe-tylko "długie". Motocykle należy ustawić w pewnej odległości od pionowej ściany. Musi on stać na dokładnie poziomej nawierzchni i musi być obciążony kierowcą. Należy włączyć światła mijania. Na ścianie, dokładnie na wprost motocykla narysować punkt odpowiadający wysokości środka reflektora. Można założyć, że regulacja będzie prawidłowa, gdy górna granica środka plamy świetlnej znajdzie się 5cm poniżej narysowanego punktu, przy pięciu metrach odległości reflektora od ściany. Jednak wiele firm motocyklowych nakazuje regulację przy włączonych światłach drogowych. Dlatego też lepiej udać się do dobrej stacji diagnostycznej.
Obrazek Obrazek
Sruby regulacji poziomej i pionowej Pozycja motocykla przy ustawieniu swiateł

literatura:Świat Motocykli 2/2001, MOTOCYKL 10/1996, Motomagazyn 6/2001

A tu artykuł o świetle dla zainteresowanych
http://chudzikj.republika.pl/Technika/S ... wiatlo.htm
Awatar użytkownika
Peter
Forumowicz

Motocykl: Wektor 150-3 FD, Yamaha XV750

Ustawienie świateł

Postautor: Dobry dodano: 17 lip 2011, 18:41

Nie no jesteś wielki dzięki
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobry
Sympatyk

Motocykl: RoV250/XJ900/CBR1000F/Varadero
Tel. kom.: 505381119

Ustawienie świateł

Postautor: mike_russ dodano: 17 lip 2011, 23:31

W prostszych motocyklach (Lis ;) ) ustawienie światła reguluje się starym sposobem- nachylając cały reflektor na śrubach mocujących. Parametry dot. wysokości- bez zmian. Ja dzisiaj ustawiałem tak, żeby mijania świeciły na tylne światła samochodu zaparkowanego w odległości około 15m - poniżej linii bocznych lusterek. Myślę, że przy takim "z życia wziętym" ustawieniu nie będzie oślepiać.
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Ustawienie świateł

Postautor: Karol dodano: 18 lip 2011, 00:12

Hmm, a drogowe i mijania to powinny świecić tak samo ?
W moim moto o ile światła mijania święcą w miarę normalnie, na wprost, to drogowe już w kosmos, oświetlając drzewa czy okna na drugim piętrze (tak z odległości 50m).
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

Ustawienie świateł

Postautor: mike_russ dodano: 18 lip 2011, 13:03

Hmm, a drogowe i mijania to powinny świecić tak samo ?

U mnie po prostu nie ma innego wyjścia. Są na wspólnym lustrze i tyle. Mógłbym- teoretycznie- jakiś pierścień pod żarówkę założyć, ale przy 35 watach to i tak nie wiele zdziałam...
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Ustawienie świateł

Postautor: grabek dodano: 18 lip 2011, 20:14

Co tu dużo mówić- regulacja jak w każdym samochodzie. Ja osobiście zawsze jadę na jakąś mało uczęszczaną drogę i tam reguluję. Co prawda w przypadku wialgiego motóra żołnierza byłoby trochę sportu, ale wydaje mi się, ze to najlepsza metoda. No i warto kogoś posadzić na szas regulacji, ponieważ z jeźdźcem tył zawsze nieco siada. Więc jeżeli ustawisza na pusto, to w czasie jazdy może okazać sie, że dajesz sygnały dla nisko lecących samolotów.

Jeżeli mijania świeci dobrze, a jest problem z drogowym- na pewno jest zniekształcony odbłyśnik. Mijania i drogowe w żarówce mają osobne włókna. Mijania jest nad taką blaszką, która ustala kształt snopu swiatła, natomiast drogowa nie jest niczym osłonieta i wykorzystuje powiedzmy 100 % powierzchni odbłyśnika. Więc jeżeli mijania są ok, drogowe nie- uszkodzona lampa.

Pozdrawiam,
Krzysiek
Awatar użytkownika
grabek
Forumowicz

Motocykl: Wektor FD 150-3
Tel. kom.: 518154905

Ustawienie świateł

Postautor: andrzej dodano: 21 lip 2011, 06:28

pakeroso pisze:Hmm, a drogowe i mijania to powinny świecić tak samo ?
W moim moto o ile światła mijania święcą w miarę normalnie, na wprost, to drogowe już w kosmos, oświetlając drzewa czy okna na drugim piętrze (tak z odległości 50m).

A jaką masz żarówkę?

Przerabiałem temat długich świateł świecących wszędzie tylko nie na drogę.

Oryginalna żarówka świeciła prawidłowo.
Później po wymianie na taką samą B20
http://allegro.pl/zarowka-35-35-w-banka ... 21271.html
światła praktycznie już nie było.

Teraz kupiłem taką
http://allegro.pl/zarowka-35-35-w-banka ... 21271.html
i powiem Wam, że światło znów świeci prawidłowo.
Skupia się właściwie w lampie i ładnie oświetla drogę.

Ale to być może tylko mój egzemplarz motocykla miał takie problemy ze światłami ;-)
Awatar użytkownika
andrzej
Klubowicz

Motocykl: VStrom 650 (był R-250,NT-650)

Ustawienie świateł

Postautor: Karol dodano: 21 lip 2011, 08:23

2 razy ten sam link ;)
W sumie nie wiem jaką mam, bo jest od kupna ta sama, ale dobrze wiedzieć, że żarówka też ma jakieś znaczenie.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

Ustawienie świateł

Postautor: misiek81 dodano: 21 lip 2011, 19:47

Co do żarówek:
ja zamiast typowej "bańki" założyłem coś takiego:
http://www.lantis.pl/zarowka-3535w-ba20 ... p-976.html
"Bańkę" wymieniłem nie dlatego, że się przepaliła, ale bardzo słabo oświetlała drogę- mimo dobrego ukierunkowania.
Ten "semihalogen"- wg mnie- jest zdecydowanie lepszy.
misiek81
Forumowicz

Motocykl: Zipp Roadstar 250V 2010

Następna

Wróć do Wszystko na temat...