close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Romet R 150 - wrażenia z użytkowania

Postautor: Szubi dodano: 17 sie 2011, 13:00

"Jeszcze nikt nikogo z naszego zlotu bez powodu nie wywalił"

Hmmm te tłumiki to rzeczywiście może być powód :oops:

Jednak nie będę się bawił w chałupnictwo i założę porządny kaganiec.

jak nie zdążę przed zlotem to koniem przyjadę :buttrock: w końcu to nie tak daleko a że to żywy a nie mechaniczny rumak no cóż. Podejrzewam tylko że może być problem z parkingiem :-)

Żartuję oczywiście :rotfl:
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

Postautor: Theodor dodano: 23 lut 2012, 15:57

Witajcie!
Zainteresowały mnie wyprzedaże u dilerów. Jestem blisko kupna nowego Rometa R-150 za 4 800 zł. Wiem, mała pojemność.... Nie jestem głodny adrenaliny i myślę, że jazda 80-90 km/h da mi sporo frajdy. Ważę 85kg. Potrzebuję jeszcze potwierdzenia albo odradzenia mi tego zakupu. Ciągle mam na uwadze moje możliwości finansowe (do 5 kzł). Pozdrawiam i proszę o życzliwe sugestie.
Theodor

Postautor: oleńka dodano: 23 lut 2012, 16:19

Napisz do Marccoji. On takowym jeździ, a chłop słusznej postury :)
Awatar użytkownika
oleńka
Sympatyk

Motocykl: moto zastępcze HD :D
Komunikator: GG3705538

Postautor: Peliks dodano: 23 lut 2012, 16:42

Witaj Theodorze. Ja gdy po 15 latach chciałem wrócić do motocykli miałem te same założenia co Ty " mała pojemność.... Nie jestem głodny adrenaliny i myślę, że jazda 80-90 km/h da mi sporo frajdy" tylko że od razu stawiałem na używany sprzęt ze względu na mniejszą stratę przy odsprzedaży. Jesienią 2009 roku zakupiłem Jinluna 150 za 3000 zł od byłego Forumowicza. Ależ byłem zgrzany - ładnie wygląda, świetnie jeździ (choć tylko do 80 km/h potem to walka z wibracjami), mało pali. Troszkę spuściłem z tonu gdy pierwszy raz przejechałem się w towarzystwie kolegów na 250-tkach powiem tak troszkę odstawałem. Kompletnie spadła mi szczęka jak się przejechałem Jinlunem 250 Jarkab. Różnica w pojemności tylko 84cc a wrażenia z jazdy szokująco lepsze. Od tego momentu miałem nowy plan o nazwie 250. Już pierwszego Maja 2010 na Otwarciu Sezonu w Gródku nabyłem od kolegi Jareka87 Honleja LF250 z silnikiem w układzie V. I to był strzał w dziesiątkę. Choć już po zrobieniu 9000 km sprzedałem Honleja to wcześniej kupiłem Rometa R250V z identycznym silnikiem V250. Jeszcze mała uwaga do prędkości. 80 km/h po wiejskich drogach ok ekstra ale spróbuj przejechać z tą prędkością prawie 200 km odcinek A1 i do tego gdy śpieszysz się na zlot KCM- MASAKRA. Pozdrawiam. Peliks.
Awatar użytkownika
Peliks
Klubowicz

Motocykl: Burgman AN400 K9
Tel. kom.: 662066637

Postautor: mike_russ dodano: 23 lut 2012, 18:40

spróbuj przejechać z tą prędkością prawie 200 km odcinek A1 i do tego gdy śpieszysz się na zlot KCM- MASAKRA. Pozdrawiam. Peliks.

Peliks, - z cały szacunkiem - bez przesady ;) Wracałem z Tomaszowa A2 i jakoś do domku dojechałem. Twardym trzeba być, nie mientkim ;) Inna sprawa, że na zloty dojeżdżam na ogół później niż późno :D
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: Luca dodano: 24 lut 2012, 10:31

Theodor pisze:Witajcie!
Zainteresowały mnie wyprzedaże u dilerów. Jestem blisko kupna nowego Rometa R-150 za 4 800 zł. Wiem, mała pojemność.... .

Za te pieniądze kupujesz lekko używanego dwu-trzy latka 250cc w bardzo dobrym stanie. Przejedziesz nim tyle samo co nową 150-tką a w ruchu drogowym będziesz miał więcej swobody. Pieniądze te same, spalanie to samo, a frajdy więcej :D
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Theodor dodano: 24 lut 2012, 11:57

Dzięki za wszelkie sugestie. Szukam dalej.
Pozdrawiam.
Theodor

Postautor: Szubi dodano: 24 lut 2012, 12:28

jako posiadacz Jinluna 150 też polecam 250 !!! Moje założenia były takie: ekonomiczne dojazdy do pracy, mała pojemność dla niedoświadczonego motocyklisty przy okazji fajny wygląd. Po pół roku użytkowania stwierdzam że: przy wzroście 188cm wyglądam na moto jakbym jechał na mrówce; przy mojej wadze między 90-100 kg brakuje mi mocy, a o wyprzedzaniu samochodów na trasie, w bezpieczny sposób, mogę zapomnieć. Jak jechałem na zlot z 250-kami to miałem co za nimi gonić. Reasumując jakbym teraz miał kupować to 250, a jakbym miał trochę więcej kasy to turystyczne enduro ale to tylko marzenia.
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

Postautor: DaJan dodano: 24 lut 2012, 13:15

Szacun....byłem i jeszcze dalej będe posiadaczem Rometa R-150--tez mi sie spodobał na pierwszy rzut oka i był mój--nota bene mój pierwszy motocyl... Wady to to .że popękały szpilki i uchwyty tłumników i gmole---szpilki dałem ulepszane reszte pospawałem i wzmocniłem--problem nie wrócił.Wyrziciłem pierwsze przegrody w tłumnikach i katalizatory---zyskał klang i zrywność---wieksza zebatka z przodu o ząb...dała troche szybkości--ponad 110km/h przy mojej wadze 65kg...miałem bez problemu.Przez trzy lata nakreciłem ponad 22 tys km...i nigdy mnie nie zawiódł-a robiłem nie małe przebiegi....nie mogę powiedziec marnego słowa na tego motonga... :motor: No nie jedyne badziewie to mocowania żarówek w lampach--i czeste palenie sie przedniej żarówki..ale i z to mozna wyeliminować....pozdro.

-- EDYTOWANY Dzisiaj, 13:22 --

Ale po jakimś czasie-pojawia sie niedosyt i maży się cos większego i deko pojemniejszego.... :) ale na początek był super... :motor:
Największym przeciwnikiem marzeń jest portfel.
Awatar użytkownika
DaJan
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser 250V-Romet R150
Tel. kom.: 511429521
Komunikator: 5789859

Postautor: Michałeczek dodano: 26 lut 2012, 00:22

Hej.
Ja również mam R150 i 2 lata jego użytkowania.
Powiem tak - jestem zadowolony. Zmiana zębatki zdawczej o 2 zęby, zmiana zębatki tylnej na mniejszą, tuningowy moduł zapłonu czy częściowe udrożnienie wydechów (ładny basowy i nie męczący dźwięk) pozwoliły na znaczną eliminację wibracji i podniesienie prędkości.
Trasy robię z prędkością od 90 do 110, na miasto motorek jest poręczny i nie odczuwam jego wagi (jestem niewysoki i ważę ok. 75 kg).
Dokonałem sporo zmian stylizacyjnych m.innymi: zmiana przedniej szyby, skórzane sakwy krawat i frędzle, demontaż fabrycznego oznaczenia, grafika na baku, ranty błotników i innych elementów w chromie, kanapa z bocznym wykończeniem ćwiekami i wiele innych. Moto wygląda przez to zupełnie inaczej niż to, które odbierałem z salonu - często jestem zaczepiany przez przechodniów na ulicy z pytaniem co to za motor :) Powiem szczerze, lubię tą swoją "pyrkaweczkę" :)
Może przydała by się ta większa pojemność, może lepiej by się jeździło... Ja po zrobieniu prawka wiele lat temu, wsiadłem na moto dopiero nieco ponad 2 lata temu, bałem się większej masy motoru, tego że będę musiał się naszarpać by go utrzymać. Być może kiedyś zdecyduje się na zmianę na coś większego, na teraz jest ok, nawet bardzo ok :)
Awatar użytkownika
Michałeczek
Forumowicz

Motocykl: Romet R150

PoprzedniaNastępna

Wróć do Jinlun/Romet 150