close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Szyba do Rometa R250

Szyba do Rometa R250

Postautor: Largo dodano: 06 paź 2008, 22:19

Kolejny problem... Dostałem motocykl z szybą, ale nie zmontowaną tylko w częściach. Czy ktoś może mi przesłać kilka zdjęć takiej założonej szyby? Mam sporo tych rurek, plasticzków, blaszek, podkładek itp. Problem w tym, że sam będę się z tym grzebał cały dzień zanim dojdę jak to założyć, a jak zobaczę jakieś fotki skręconej szyby to pójdzie o wiele łatwiej. Proszę o zdjęcia z kilku ujęć - przód tył, z boku i wszystko co może się okazać pomocne.
Z góry bardzo dziękuję :D
Largo

Szyba do Rometa R250

Postautor: Puchol dodano: 06 paź 2008, 22:49

Wrzuciłem parę fotek na chomika. Może Ci pomogą.
http://chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=r250
Puchol

Szyba do Rometa R250

Postautor: Largo dodano: 07 paź 2008, 17:01

Puchol pisze:Wrzuciłem parę fotek na chomika. Może Ci pomogą.
http://chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=r250

Wielkie dzięki Puchol! :dzidzia:
Dzisiaj doszły papiery, więc w czwartek zakładam szybę, rejestruję, ubezpieczam i zaczynam podboje polskich dróg :D
Largo

Szyba do Rometa R250

Postautor: mieszko dodano: 07 paź 2008, 23:13

A nie macie problemu, że szyba drży, podskakuje i zmienia położenie? POprzedni właściciel mojego Rometa miał, ale zdjął, bo się cały czas ruszała i mówi, że nie warto zakładać. Ja chciałem spróbować, ale wolałbym mieć pewność, że to ma sens.
mieszko

Szyba do Rometa R250

Postautor: JARD' dodano: 07 paź 2008, 23:26

mieszko pisze:A nie macie problemu, że szyba drży, podskakuje i zmienia położenie? POprzedni właściciel mojego Rometa miał, ale zdjął, bo się cały czas ruszała i mówi, że nie warto zakładać. Ja chciałem spróbować, ale wolałbym mieć pewność, że to ma sens.

Wg. mnie szyba ma sens. I po dokręceniu wcale nie ma drgań (no oczywiście jakichś tam ekstra). W każdym razie nic na co w czasie jazdy zwracałbyś uwagę. Oryginalna jest mocowana w czterech punktach i trzyma dość sztywno. Ja w moim Romecie (galeria KCM lub chomik) zmieniłem szybę na akcesoryjną. Ta miała dwa punkty mocowania. zmodernizowałem ją przez dodanie dwóch dodatkowych od chińskiej szyby. Teraz można przyjąć na klatę huragan. :chopper2:
Awatar użytkownika
JARD'
Forumowicz

Motocykl: Cień

Szyba do Rometa R250

Postautor: Largo dodano: 08 paź 2008, 17:41

Ja Ci odpowiem jak ja założę - jutro :D
Tez planuje zmienić na dużą szybę (55cm) do choppera, ale to na wiosnę, bo terasz brak kasy i są ważniejsze rzeczy do wymiany lub kupienia. Póki ta "oryginalna" będzie ok to będzie założona.
Largo

Szyba do Rometa R250

Postautor: Largo dodano: 09 paź 2008, 19:42

Miałem przerwę między korepetycjami i poszedłem do garażu założyć szybę. Myślałem, że godzina mi wystarczy... W połowie okazało się, że firma "Arkus & Romet" zapomniała mi dołożyć jeden dość istotnej śruby trzymającej szybę :/
Nie było czasu iść kupić, bo korki.. Poza tym to jest ta "ładna śruba", a w zasadzie nakrętka, która idzie na przód od strony lampy, a nie kierowcy. W Słupcy pewnie takiej nie dostanę i będę musiał jeździć na zwykłej :/
Jak założę to wrzucę fotki co i jak - może ktoś będzie kiedyś w podobnej sytuacji, bo gdyby nie Puchol i jego zdjęcia to pewnie bym się z tym nie uporał.
Jeszcze raz dzięki Puchol!
Largo

Szyba do Rometa R250

Postautor: andrzej dodano: 09 paź 2008, 21:27

Której śrubki nie masz?

Ja mam wszystkie śruby od oryginalnej szyby Rometa.
Jak coś do daj adres na PW to ci wyślę co mam, bo mi i tak zawala w garażu niepotrzebnie miejsce.

A szyba ma sens, bo chroni przed wiatrem.
Oryginalna szyba jest brzydka ale za to chroni ręce przed podmuchami, czego te wszystkie bajeranckie niestety nie mają.
Awatar użytkownika
andrzej
Klubowicz

Motocykl: VStrom 650 (był R-250,NT-650)

Szyba do Rometa R250

Postautor: Largo dodano: 10 paź 2008, 00:34

U mnie jest już ta nowa szyba - bez tych profili do rąk. Prosta i wysoka. Nawet chyba za prosta :/
Jutro jeszcze pochodzę po sklepach i jak nie znajdę to dam znać. Dzięki Andrzej za propozycję!
Teraz idę spać, bo właśnie wróciłem z jazdy i mam mrówki na nogach :D
Largo

Szyba do Rometa R250

Postautor: Largo dodano: 10 paź 2008, 13:19

Okazało się, że nakrętka, której szukałem występuje w sklepach dość licznie pod łacińską nazwą nakrentkus kolpakus, a po polsku jej nazwa to "nakrętka kołpakowa" :D Ile się człowiek jeszcze musi nauczyć ;p
Oczywiście dziś znowu nie założyłem tej szyby, bo okazało się, że dali mi o jedna śrubę mniej niż trzeba :/ Wsiadłem na motocykl i ruszyłem na podbój miasta :] Kupiłem co chciałem, wyrobiłem kartę Vitay tankując za 50.56zł - pod korek prawie. Miałem szczęście, że trafiłem na miłego sprzedawcę, bo normalnie trzeba zalać za 100zł, ale on znalazł sposób :D
Jutro założę tą szybę - muszę :!:
Largo

Następna

Wróć do Jinlun/Romet 250