Smarowania łańcucha ciąg dalszy

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Postautor: Peter dodano: 08 wrz 2011, 23:35

Ja smaruję przekładniowym olejem od jakiegoś czasu i zdaje to egzamin. Miałem różne spraye ale olej jakoś lepiej współpracuje z moim łańcuchem.
Awatar użytkownika
Peter
Forumowicz

Motocykl: Wektor 150-3 FD, Yamaha XV750

Postautor: Luca dodano: 09 wrz 2011, 08:42

No bo to jest test sprayów, który najlepiej używać, a oleju przekładniowego nie testują, bo by wszystkie spraye zdeklasował. :D
Hmm, może opatentuje olej przekładniowy w sprayu i zostanę bogaty :)

Spraye są jakimś kompromisem między wygodą stosowania, a zabezpieczaniem przed zużyciem. Łatwo je stosować, nie brudzą rąk, nie rozchlapują się po motocyklu itp, ale coś za coś , nie mają takich właściwości penetrujących i zapezpieczających głównie przed tarciem, jak olej przekładniowy.
Przynajmniej tak mi się wydaje :D
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Layconick dodano: 09 wrz 2011, 09:25

Ja smaruję łańcuch specjalnym środkiem Fuchs'a. Jako żółtodziób w motocyklach nie wiedziałem, że po posmarowaniu trzeba trochę odczekać. Ostatnio posmarowałem i po chwili ruszyłem w drogę. Teraz czeka mnie długie i żmudne czyszczenie ślicznej, tylnej, aluminiowej felgi benzyną :foch:
Awatar użytkownika
Layconick
Forumowicz

Motocykl: Romet R250V
Tel. kom.: 796606601

Postautor: Zbigniew dodano: 11 wrz 2011, 20:07

Layconick pisze:Ja smaruję łańcuch specjalnym środkiem Fuchs'a. Jako żółtodziób w motocyklach nie wiedziałem, że po posmarowaniu trzeba trochę odczekać. Ostatnio posmarowałem i po chwili ruszyłem w drogę. Teraz czeka mnie długie i żmudne czyszczenie ślicznej, tylnej, aluminiowej felgi benzyną :foch:

Nie ma znaczenia ile czasu odczekasz po smarowaniu a koło i tak się pochlapie , gdyby smarować kilkoma kroplami to tego by nie było , a tak o kilka za dużo i mamy wszystko na feldze .
Pozdrawiam
Zbyszek
Zbigniew
Klubowicz

Motocykl: Lifan LF250
Tel. kom.: 604643449

Postautor: miqul dodano: 15 wrz 2011, 12:32

Lepiej o kilka kropel za dużo i czyścić felgę niż kilka za mało i zmieniać napęd.
Awatar użytkownika
miqul
Klubowicz

Motocykl: RAVEN; CB500S; CBR 1100XX
Tel. kom.: 502832983

Postautor: mike_russ dodano: 16 wrz 2011, 21:37

Lepiej o kilka kropel za dużo i czyścić felgę niż kilka za mało i zmieniać napęd.

A dodatkowo, jak trochę nachlapie po ramie, to nie rdzewieje ;)
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: Billy66 dodano: 13 mar 2012, 20:41

Dzięki temu tematowi odstąpiłem od kupna MOTULA, który poprzedni właściciel zachwalał tak bardzo, natomiast kupiłem S100 w dość przystępnej allegrowej cenie:)

bycie żółtodziobem ma swoje plusy - człowiek daje coś od siebie w celu nabywania brakującej wiedzy.
Awatar użytkownika
Billy66
Forumowicz

Motocykl: ZIPP LF250
Tel. kom.: 661121532

Postautor: andrzej dodano: 15 mar 2012, 23:12

Nie będziesz żałował.
Awatar użytkownika
andrzej
Klubowicz

Motocykl: VStrom 650 (był R-250,NT-650)

Re: Smarowania łańcucha ciąg dalszy

Postautor: Minos dodano: 15 maja 2015, 16:22

andrzej pisze:Mój lider S 100 jest zwycięzcą :)
Z własnego doświadczenia wiem, że odkąd zacząłem go stosować, odstępy pomiędzy naciąganiem łańcucha się zwiększyły i dłużej się na nim utrzymuje

Amen.

Przekładniowy olej to olej do zamkniętych przekładni bez dostępu kurzu, wody i innych syfów. W życiu nie smarował bym tym łańcucha.
Pierwsze primo jako młody chłopak na przełomie lat 70 i 80 ubiegłego wieku pracowałem w CPN w Krakowie, w dyrekcji tej firmy jako specjalista d/s gospodarki paliwowo-smarowniczej. Tak się to wtedy zwało. Drugie primo, jeszcze wcześniej jeździłem w sekcji kolarskiej (miała ją wtedy) Cracovii jako kolarz szosowy. Rower wyścigowy "Huragan", później szczyt szczytów "Jaguar". Łańcuch to był odwieczny problem. Zużyłem ich naprawdę wiele. Wraz rzecz jasna z kołami zębatymi. Smarowanie najbardziej wymyślnymi olejami to efekt błyskawicznego zużycia przeniesienia napędu. Jazda w upale, zimnie, w deszczu, zapyleniu. Łańcuch łapał wszelakie możliwe syfy, ładnie klejące się do oleju smarnego. Super ściernisko. Czym więc smarowało się łańcuchy? Łojem wołowym. Topiłem go w garze w kuchni pod nieobecność rodzicielki i moczyłem w tym łańcuch. Tak doradzałem później już jako zawodowy spec z CPN'u. Zero łapania syfu z drogi. Jeżdżę małą pierdziawką. Romet ZK 125. W każdych warunkach pogodowych. S 100 i nic więcej. Nie wyobrażam sobie smarowania Hipolem czy innym przekładniowcem łańcucha w większych i szybszych maszynach. Rozbryzg musi być niezły i łapanie syfu. Nie mam nic wspólnego z produkcją czy sprzedażą wspomnianego specyfiku. Mam natomiast spokój z łańcuchem, jego wyciąganiem się, upierdliwym czyszczeniem i innymi przyjemnościami. Co mniej więcej 1500 km pryskam łańcuch sprayem do czyszczenia, pryskam S100 i nie zawsze naciągam go. Oryginalny łańcuch zaraz po zakupie wymieniłem na łańcuch DID.
"lewa"
Awatar użytkownika
Minos
Forumowicz

Motocykl: Romet ZK 125, Junak M25

Re: Smarowania łańcucha ciąg dalszy

Postautor: Hawk1985 dodano: 02 cze 2015, 12:49

Wtrącę swój punkt widzenia.

Łańcuch miałem naciągany przy przebiegu ~1500, wtedy posmarowałem go obficie hipolem - pominę na razie kwestie rozciągania bo do tego wrócę.
Po przejeżdżeniu kilkuset km miałem upierdzielone wszystko! Koło, napęd, błotnik, nawet rączki za które podnosi się motocykl bądź których trzyma się pasażer.
W piątek zmyłem hipol i jego pozostałości używając benzyny ekstrakcyjnej, "usuwacza smaru" z serii s100, strumienia wody z karchera.
Po ogromnej ilości pracy która okazywała się syzyfowa (nie miałem dostępu do zębatki zdawczej, więc czyściłem tylko łańcuch i zębatkę odbiorczą) przejechałem się kawałek żeby łańcuch wysuszyć i rozgrzać i spryskałem go smarem s100.

Hipolu już nie będę używał bo:
- brudzi motocykl
- łapie brud - poza czarnym nieokreślonym brudem były też ziarenka piasku
- nie zapobiegł rozciąganiu łańcucha

Co do ost punktu. Luz miałem niwelowany przy 1500 km, teraz mam 2850 i cm luzu miedzy dolną a górną granicą :zalamka:
Dziś go naciągnę bo już chyba wiem jak :P
Jawa 20 -> ... -> KSL 125 -> XL650V -> DL650 -> XF650 -> DL650 -> Fuoco 500 -> F650+VX800 -> DL650
Awatar użytkownika
Hawk1985
Forumowicz

Motocykl: DL650

PoprzedniaNastępna

Wróć do Wszystko na temat...