prędkosciomierz

prędkosciomierz

Postautor: coronerpl dodano: 16 wrz 2011, 14:15

Witam.
Mam problem z prędkosciomierzem. Nie wskazuje w ogóle prędkosci, nawiniete km, pokazuje jak chce, oczywiscie niewłaściwie. Linka jest cała i mechanizm przy kole również. Czy jest możliwe by nawalił sam zegar? Kontrolki wszystkie działaja przwidłowo. Prosze o radę, czy można to samemu naprawić, czy też szukać machera? Nadmienię jeszcze, że prędkościomierz jakby "zdechł" w czasie jazdy, pokazując jeszcze przez chwilę niskie prędkości, a potem juz wcale.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
coronerpl
Klubowicz

Motocykl: Lifan LF 250, Romet V 250
Tel. kom.: 459319474

prędkosciomierz

Postautor: Zbigniew dodano: 16 wrz 2011, 20:41

Można go rozebrać , a czy da się naprawić to już ????? , próba fraj , a nóż się uda , w razie co to i tak licznik wymiany .
Pozdrawiam
Zbyszek
Zbigniew
Klubowicz

Motocykl: Lifan LF250
Tel. kom.: 604643449

prędkosciomierz

Postautor: coronerpl dodano: 16 wrz 2011, 21:41

Probowałem go rozebrać, ale dekiel u góry jest zaginany, a jutro lecę do DaJana. Jak wrócę będę dłubał przy nim - zobaczymy co wyjdzie. Czy ktoś wie ile kosztuje taki licznik - w razie czego i gdzie można go znaleźć. U Yamahy nie będę kupował, bo pół Lifana pewnie kosztuje :)) .
pozdrawiam
Awatar użytkownika
coronerpl
Klubowicz

prędkosciomierz

Postautor: Peliks dodano: 16 wrz 2011, 22:29

Witaj. Używane liczniki od virago kosztują 100 zł na Allegro i jest ich dość sporo. Pozdrawiam. peliks.
Awatar użytkownika
Peliks
Klubowicz

Motocykl: Burgman AN400 K9
Tel. kom.: 662066637

prędkosciomierz

Postautor: coronerpl dodano: 17 wrz 2011, 09:12

Witam.
A wiesz może kolego, czy od Virago podchodzą bez problemu??? Pytam, ponieważ Virago ma kontrolki (N, migacze, Swiatła) inaczej, jak Lifan, który ma wszystko zespolone w liczniku?? pozdrawiam
Awatar użytkownika
coronerpl
Klubowicz

prędkosciomierz

Postautor: Peter dodano: 17 wrz 2011, 13:44

Może sprawdź czy ze ślimakiem wszystko wpożądku
Awatar użytkownika
Peter
Forumowicz

Motocykl: Wektor 150-3 FD, Yamaha XV750

prędkosciomierz

Postautor: daro dodano: 17 wrz 2011, 21:46

Ostatnio Lajkonick zapodał temat o rozbieraniu zegarów, więc mu to opisałem, bo rozbierałem.
W twoim przypadku to ja bym zrobił tak - odkręcił linkę przy zegarze, poprowadził motocykl i sprawdził czy ten kwadratowy pręt w lince się obraca. Ale chyba już to zrobiłeś, bo twierdzisz że mechanizm przy kole działa. Jeżeli się obraca, to odkręcił bym linkę przy kole a przykręcił przy zegarach i palcami pokręcił prętem. Wtedy będzie wszystko jasne. Może głupie pytanie ale czy ten pręt w lince nie ma możliwości się cofnąć i po prostu wypaść z zegarów? Może problem jest banalny. A zegary a właściwie ten przód z szybką jest fabrycznie sprasowany i raczej nie do rozbierania. Jednak jak ktoś chce to odegnie ale jest to bardzo wk..jące zajęcie. No i nie zagnie się z powrotem tak jak w fabryce.

Co do liczników z Virówy, to ja bym nie był taki pewien że będą pasować. Niektórzy twierdzą, że to wierne klony tamtych motorów, jednak o tym, że nie są aż takie wierne zdołałem się już przekonać.
Awatar użytkownika
daro
Forumowicz

Motocykl: prawie Yamaha Virago 250:)

prędkosciomierz

Postautor: coronerpl dodano: 18 wrz 2011, 17:01

Witam.
Jadąc dziś od DaJana zaobserwowałem, że wskazówka "dźwiga" sie czasami na poziom 10 km/h i potem opada. I tak co jakis czas. Natomiast wskaźnik "dziennego" przebiegu km, pokazuje mi przebyte km, z tym, że biały krążek pokazujący normalnie setki metrów, pokazuje kilometry. Nie wiem, coś popieprzylo w zegarze chyba... Jutro spróbuję poodginać i zdjąć górę zegara i będę wiedział co i jak. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
coronerpl
Klubowicz

prędkosciomierz

Postautor: krysz dodano: 18 wrz 2011, 19:16

coroner, rób może fotki podczas rozbierania, bo i ja prawdopodobnie będę musiał rozebrać w swoim moto. Mój przypadek to taki, że w Roztoczu zaczął mi wariować /zaraz po ruszeniu wskazówka wskoczyła na 120km/h po czym po chwili, podczas przyśpieszania zaczęła opadać/. Teraz jest niby ok, ale nigdy nie wraca do O tylko na 10-15 km/h i chyba o tyle zawyża w czasie jazdy. Tak więc Twoje doświadczenie może przydać się innym.
"Nieważne jaki masz motocykl, ważne gdzie nim byłeś"
http://chomikuj.pl/krysz2/Podr*c3*b3*c5 ... uiser*27em
Awatar użytkownika
krysz
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 602433923

prędkosciomierz

Postautor: mike_russ dodano: 18 wrz 2011, 19:18

Wygląda mi to na przesunięcie któregoś trybu napędowego w liczniku. Zamiast kręcić mechanizmem (magneśnicą) wskazówki i trybem kilometrów, kręci trybikiem "setek" i czasem zahacza o magneśnicę. Innymi słowy, czeka Cię zabawa w zegarmistrza. Nie zaliczyłeś jakiejś gleby przypadkiem? Albo jakiej pokaźnej dziury? Takie rzeczy czasem lubią się od wstrząsu posypać. No chyba że się coś wykruszyło, bo - przynajmniej w Romecie k-125 wszystkie tryby w liczniku są plastykowe, w Lifanie pewnie też tak będzie...

Z innym licznikiem sprawa ma się tek, że musi on pasować od motocykla z takim samym stosunkiem przekładni "średnica koła/obroty linki licznika". Ew. dobrania takiej przekładni, żeby na jeden obrót koła przypadało tyle samo obrotów linki co w motocyklu z którego licznik pochodzi. Nie jest to łatwe, niestety, a wskazania źle wyskalowanego licznika będą obarczone sporym- choć stałym- błędem.
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Następna

Wróć do Lifan LF-250