Przygotowanie i kompletowanie rzeczy przydatnych.

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Postautor: Lepes dodano: 29 wrz 2011, 17:37

Cruiser zawładnął moim sercem, jeżeli więc nic nie ulegnie zmianie, a kaska się pojawi (lub możliwość kredytu) i atrakcyjna cena, to... dokonam zakupu Cruisera 250. W najgorszym przypadku - brak odpowiedniej ilości pieniędzy, brak atrakcyjnej oferty, etc., etc., dokonam zakupu innego motocykla - podobnego z wyglądu i osiągów do Cruisera. Ale...

Nie ma szans, żeby udało mi się to zrobić przed końcem roku, pomyślałem więc, że może wykorzystam ten czas na przygotowanie się do zakupu i skompletowanie tego, co będzie najbardziej potrzebne i przydatne. Mam tu na myśli nie tylko takie rzeczy jak kask czy rękawice, ale również elementy zapasowe, które mógłbym poszukać i nabyć już niedługo, zamiast potem płakać, że tego nie zrobiłem, a jest potrzeba. Lepiej dmuchać na zimne :D

Ramoneskę mam, stara, porwana w wielu miejscach będzie teraz przechodziła okres renowacji. Nawet ciężki skórzany płaszcz się znajdzie - w razie gdybym chciał wyglądać jak gestapowiec :D

Ale, niestety, to wszystko. A przynajmniej ja o niczym więcej nie wiem. Stąd moje pytanie do wszystkich użytkowników. W co powinienem się zaopatrzyć?
Od razu powiem, że z kasą jestem na bakier, więc proponowanie mi rzeczy za dużą kasę mija się z celem... Ponieważ niektóre rzeczy są identyczne w prawie wszystkich modelach chinolków, to może mógłbym postarać się załatwić jakieś uniwersalne, zawsze przydatne - lub wręcz niezbędne? Wiem, że np. filtr do paliwa czy linkę do sprzęgła i hamulca, to warto zakupić na zapas... Ale co jeszcze?

Będę wdzięczny za wszystkie porady :)
P.S. Jeżeli temat już był - szukałem, nie znalazłem, a moja wiedza jest zbyt skąpa, żeby skompilować samodzielnie w/w rzeczy.... - to z góry przepraszam i proszę o ew. usunięcie lub przesunięcie tematu :)

Pozdrawiam wszystkich szczęśliwców:)
Awatar użytkownika
Lepes
Forumowicz

Motocykl: Honlei (Roadstar) LF250
Tel. kom.: 505899495

Postautor: Deamiens dodano: 29 wrz 2011, 18:41

Kup sobie zestaw kluczy płaskich (ew. płasko-oczkowych), ampulowych, taśmę izolacyjną, jakąś taśmę naprawczą (z tych "srebrnych"), do tego po kilka śrub od M4 do M8 od 10mm do 40mm (z nakrętkami i podkładkami), kawałek wężyka średnicy paliwowego, zapasowe świece, klucz do świec, kilka opasek zaciskowych różnych długości, śrubokręt płaski i gwiazdkowy, klej typu kropelka, kombinerki, kawałek drutu i możesz dojechać daaaleko, pokonując większość drobnych usterek. A jak coś naprawdę padnie, to takie coś, czego na pewno i tak nikt Ci nie doradzi kupić "na zapas". A reszta wyjdzie w praniu.
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: Szubi dodano: 29 wrz 2011, 19:13

Jeśli chodzi o ubiór na Alledrogo zdarzają się okazje. Ja np. kupiłem fajną kurtkę z wszystkimi ochraniaczami, skórzano-tekstylną w dobrym stanie za 49 zł. Teraz poluję na spodnie i buty. Chcę mieć jakieś szanse w razie gleby.

Już teraz, a zimą zwłaszcza ceny lecą w dół nawet o 60 %. Warto w ten czas odpowiednio się zaopatrzyć.

Ja ze sobą zabieram - klucze do naciągania łańcucha, śrubokręt, kilka śrub, nakrętek, komplet żarówek
i oczywiście śniadanie do pracy :)
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

Postautor: k313 dodano: 29 wrz 2011, 21:25

Jeśli jeszcze nie masz moto i zakupu nie planujesz na dniach to wstrzymaj się z zakupami. Za kilka tygodni zaczną się znaczne obniżki na ciuchy, kaski, rękawice itp.
Szczególnie w Gdańsku gdzie jak będzie konieczność, to w ciągu jednego dnia możesz zrobić wszystkie zakupy. Z fizycznych sklepów masz: Motonita, Larsson, Moto-akcesoria i Moto-akces.
W zeszłym roku promocje były właściwie na wszystko, a faktyczne ceny zeszły do 50% letniej ceny.
Awatar użytkownika
k313
Forumowicz

Motocykl: R250
Tel. kom.: 533749327

Postautor: DaJan dodano: 29 wrz 2011, 21:38

Szacun...Deamiensowy niezbednik wystarcza-on wie co pisze...¸plus opcja -motocyklista w potrzebie--i mozna nawijać kilometry....pozdro :motor:
Największym przeciwnikiem marzeń jest portfel.
Awatar użytkownika
DaJan
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser 250V-Romet R150
Tel. kom.: 511429521
Komunikator: 5789859

Postautor: Lepes dodano: 01 paź 2011, 16:47

Podziękować :)
Ubranka będę notorycznie przeglądał i porównywał z opisami zamieszczonymi tutaj na forum, coby się nie naciąć (np. kask). Zdaję sobie sprawę z nadchodzących obniżek, więc na razie tylko oglądam i próbuję się określić - mp. czy lepiej kask orzeszek czy jednak zabudowany (a jak zabudowany, to jak bardzo) itd.

"Apteczka motocyklisty" zostanie zrobiona, dodam tam jeszcze komplecik szmatek do polerki chromów :P

Przede wszystkim myślałem jednak o rzeczach typu - uniwersalna linka, etc., etc. - bo przecież do większości modeli pasują te same rzeczy (niektóre oczywiście).

Jak tak patrzę na ceny, dodam do tego koszt rejestracji i pozostałych opłat, to nie wiem czy jednak wyjdzie Cruiser...
Awatar użytkownika
Lepes
Forumowicz

Postautor: selmen dodano: 01 paź 2011, 20:11

Na zakup motora poczekaj niedługo będą wyprzedaże rocznika 2011. Wiem że teraz chciałbyś jeszcze pojeździć ale cierpliwością zaoszczędzisz na akcesoria :chory:
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Postautor: Lepes dodano: 01 paź 2011, 21:33

Na zakup motocykla muszę poczekać nawet dłużej... chyba, że nagle dostanę kasę... a i wtedy najpierw prawko ;)
Awatar użytkownika
Lepes
Forumowicz

Wróć do Wszystko na temat...