jaki łańcuch

jaki łańcuch

Postautor: jinsei no tenshi dodano: 26 paź 2011, 20:22

No i wszystko do kupy złożone, łańcuch trochę za długi zamówiłem, trzeba było 3 ogniwa skrócić _bezradny ale wolałem nie ryzykować, że będzie za krótki 134 wiec zamówiłem z zapasem 136 _bezradny
Jazda testowa była, co prawda już po ciemku i mokru :zalamka: przy dość dużym natężeniu ruchu, wiec nie dało się go przetestować na maxa.
Ale :
1. Silnik wcale się nie męczy, na każdym biegu pracuje bardzo ładnie, czuć, że mu to przełożenie pasuje :))
2. Biegi dłuższe, na 2 i 3 ładnie przyspiesza, szybko (w mieście spoko daje radę) 3 do 80km/h spokojnie, 4 do 100km/h, na 5 udało mi się tylko 115km/h poza miastem, ale nie chciałem więcej mu wyciskać, bo warunki nie takie, ale zapas na manetce był i jeszcze by pociągnął :))
3. Drgania, jakie drgania, prawie całkowicie zniknęły, w końcu lusterka nie drżą i nogi nie zsuwają się z podnóżków :))
4. Moc... hmmmm.... ciężko powiedzieć... w mieście nie odczuwalny ubytek, pod góreczki, jakby trochę słabszy, ale redukcja na 4 i spokojnie pod górkę pnie się te 90-100km/h bez redukcji spada mu prędkość do 80-85km/h :))
5. Ogólnie jestem bardzo zadowolony :))
szczególnie, że moja przednia zębatka wygląda jak karbowane kółko :rotfl: i ostatnio jazda była bardzo stresująca, ruszanie bardzo, bardzo powoli, bez zrywu, bo zaraz przepuszczała, a potem delikatna zmiana biegów, bo też potrafiło się ślizgnąć :zalamka: dopiero od 3biegu lekki luzik, ale zawsze ryzyko, że coś pie.... w każdej chwili, wiec teraz to się nazywa jazda :))
Aby zapomnieć o zasadach,
należy je znać i szanować
.

使
Awatar użytkownika
jinsei no tenshi
Klubowicz

Motocykl: ZippV250 -》Honda VT600 Shadow
Tel. kom.: 661058821

jaki łańcuch

Postautor: Deamiens dodano: 26 paź 2011, 21:14

Któryś raz spotykam się ze skracaniem łańcucha o nieparzystą liczbę ogniw... Jak wy to robicie?
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

jaki łańcuch

Postautor: Szubi dodano: 26 paź 2011, 22:32

Deamiens pisze:Któryś raz spotykam się ze skracaniem łańcucha o nieparzystą liczbę ogniw... Jak wy to robicie?

w moim przypadku trzeba pomnożyć i z jednego ogniwa wyjdą dwa :rotfl:

bo my uznajemy tylko zewnętrzne ogniwa :buttrock:
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

jaki łańcuch

Postautor: Deamiens dodano: 26 paź 2011, 22:37

To czemu kupując łańcuch, kupujemy około 130 ogniw, a nie połowę tego? Przecież "uznajemy tylko zewnętrzne"... Ktoś przeczyta takie wymysły na forum, skróci swój wyciągnięty łańcuch o jedno ogniwo i będzie w ciemnej dupie, bo nijak go nie zepnie... "A przecież na forum pisali, że po skróceniu o jedno ogniwo działało..."
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

jaki łańcuch

Postautor: Arcon dodano: 27 paź 2011, 10:15

E tam, nie zepnie. Drutem zwiąże i będzie śmigał :rotfl:
Arcon
Forumowicz

jaki łańcuch

Postautor: Szubi dodano: 27 paź 2011, 11:35

szubiszu pisze:
bo my uznajemy tylko zewnętrzne ogniwa :buttrock:

to żarcik tylko był taki :) :)) :D

-- EDYTOWANY Dzisiaj, 11:37 --

jinsei no tenshi napisz jeszcze jak zmiana zębatek ma się do spalania paliwa. Coś więcej łyka coś mniej czy bez zmian ??
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

jaki łańcuch

Postautor: jinsei no tenshi dodano: 27 paź 2011, 19:29

Deamiens pisze:To czemu kupując łańcuch, kupujemy około 130 ogniw, a nie połowę tego? Przecież "uznajemy tylko zewnętrzne"... Ktoś przeczyta takie wymysły na forum, skróci swój wyciągnięty łańcuch o jedno ogniwo i będzie w ciemnej dupie, bo nijak go nie zepnie... "A przecież na forum pisali, że po skróceniu o jedno ogniwo działało..."

Chciałbym sprostować :D
Jako mechanika to można by mnie do zerówki ;) czyli początkujący, na etapie prób i błędów, wiec miałem prawo się pomylić ;-)
Dzisiaj sprawdzałem zbędny kawałek i okazało się, że to nie 3 a 2 ogniwa, oczywiście zewnętrzne :))
Ja się nie znam, ale na zdrowy rozum wiedziałem, który trzpień wybić, aby łańcuch pasował i dał się złączyć, wiec chyba nikt nie popełniłby błędu :D skoro ja dałem radę nie spi.... ;-) ,
po drugie łańcuch trzeba przymierzyć na moto, a nie kupować i od razu dziabać, bo na forum pisali, że mają krótsze :rotfl:
A tak serio to Deamiens dzięki :dzieki: za poprawienie nas domorosłych mechaników, po to mamy forum, aby się uczyć jedni od drugich :dobrarobota:

Kontynuując naukę pytanko :D
Kupiłem łańcuch 136 skróciłem o 2 zewnętrzne ogniwa, wiec jaka jest teraz długość 134 czy 132 bo się już pogubiłem :zalamka:
.

使
Awatar użytkownika
jinsei no tenshi
Klubowicz

jaki łańcuch

Postautor: Deamiens dodano: 27 paź 2011, 19:56

jinsei no tenshi, to co zacytowałeś to odnosiło się do postu szubiszu, to on twierdził że liczą się tylko ogniwa zewnętrzne etc... Ja wcześniej po prostu zapytałem jakim cudem skracacie łańcuchy o nieparzystą liczbę ogniw.

Ogólnie byłbym za tym, aby na forum znajdowały się konkretne (i najlepiej prawdziwe) informacje. Ogniwo to ogniwo, bez różnicy czy wygląda tak:
Obrazek czy tak:
Obrazek . Gdyby było inaczej to mało który motocykl potrzebowałby łańcucha dłuższego niż 100 ogniw, a na chociażby alledrogo mało kiedy widuje się krótsze od 100 ogniw... A jeśli naprawdę ciekawi Cię, ile masz teraz ogniw i być może chciałbyś to lepiej zrozumieć... To rzuć moto na centralkę, znajdź zapinkę (co by się "nie zgubić" w liczeniu) i policz ile masz ogniw w chwili obecnej. Skoro kupiłeś 136, to po wyrzuceniu 3 nie zapiąłbyś łańcucha. Po wyrzuceniu 2, miałbyś 134, no a po wyrzuceniu 4 132. Matematykę chyba wszyscy rozumiemy :) Specjalnie nie mówię tu o ogniwach wewnętrznych i zewnętrznych, bo ogniwo to ogniwo (wiem, powtarzam się), więc nie wprowadzajmy zamętu.

A żeby nie było, że nie udzielam odpowiedzi - zapewne skróciłeś łańcuch o 4 ogniwa.

Arcon, Tobie wybaczam, Ty nie w temacie przecież jesteś :D No i teraz to i w Oli Darkerze łańcucha nie uświadczysz... Chyba że w rozrządzie :)
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

jaki łańcuch

Postautor: Zbigniew dodano: 27 paź 2011, 20:50

Tak Deamjens nie widziałeś jeszcze ogniwa " połówki " ,to jest zlepek dwóch ogniw , z jednej strony sworzeń a z drugiej tulejka . Oczywiście taką połówkę zakuwa się na stałe a spinką [jak dotychczas] spinamy łańcuch .
Pozdrawiam
Zbyszek
Zbigniew
Klubowicz

Motocykl: Lifan LF250
Tel. kom.: 604643449

jaki łańcuch

Postautor: jinsei no tenshi dodano: 27 paź 2011, 22:02

Deamiens pisze:jinsei no tenshi, to co zacytowałeś to odnosiło się do postu szubiszu, to on twierdził że liczą się tylko ogniwa zewnętrzne etc... Ja wcześniej po prostu zapytałem jakim cudem skracacie łańcuchy o nieparzystą liczbę ogniw.

wiem, wiem zacytowałem Ciebie, bo chciałem wyjaśnienia :))

Ogólnie byłbym za tym, aby na forum znajdowały się konkretne (i najlepiej prawdziwe) informacje. Ogniwo to ogniwo,

Jak najbardziej się z Tobą zgadzam :buttrock:
Chciałem się podzielić tym co dokonałem, a że jestem noga wiec gafa z mojej strony :oops:
Dlatego potrzebujemy fachowców :dzieki: za poprawienie mnie

A żeby nie było, że nie udzielam odpowiedzi - zapewne skróciłeś łańcuch o 4 ogniwa.

No i tutaj masz rację 4 ogniwa kolejne sprostowanie z mojej strony :)) Łańcuch wyszedł 132 ogniwa :D
ehhh.... kiedyś się nauczę :D
.

使
Awatar użytkownika
jinsei no tenshi
Klubowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Jinlun/Romet 150