close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Cruiser kreci nie odpala

Cruiser kreci nie odpala

Postautor: hank84 dodano: 05 sty 2012, 23:04

Witam

Mam nastepujacy problem, moze ktos kto sie zna cos podpowie. Niedalej jak miesiac temu kupilem Cruisera z 2007, ale z malym przebiegie 2500km. Niby swieca byla do wymiany, jeden cylinder nie palil. Wymienilem swiece i generalnie bylo ok...jakiejs 3 dni. Pozniej znowuz ten sam cylinder przestawal palic. Czasem zajarzyl, czasem nie, strzelalo z ruly, az w koncu znowu zdech na dobre. Kolejna wymiana swiecy nie pomogla, czyszczenie tez nie. Iskra na powietrzu jest. Pomogla podmiana swiec, z 1 cylka na drugi i odwrotnie, ( chociaz to pewnie jakis przypadek, bo jakie to ma znaczenie? ) , ale ogolnie znowu pojezdzil 2 dni i to samo.
Ogolnie pewnego dnia przestal wogole odpalac, kreci normalnie ale nie odpala, iskre mam na obu swiecach...wiec niewiem? kable wn, modul, magneto ? ktos ma jakiejs pomysly ?
Awatar użytkownika
hank84
Forumowicz

Motocykl: Keeway Cruiser

Cruiser kreci nie odpala

Postautor: Peliks dodano: 05 sty 2012, 23:45

Witaj Hank. Ja miałem podobny problem w Honleju (silnik taki sam) w moim przypadku pomogła wymiana uszczelki pod głowicą (drugi cylinder) koszt 30zł (w Zippie). Wymieniłem sam, ale aby wymienić trzeba wyjąć silnik niestety. Jakbyś miał pytania dzwoń lub pisz na PW. Pozdrawiam. Peliks.
Awatar użytkownika
Peliks
Klubowicz

Motocykl: Burgman AN400 K9
Tel. kom.: 662066637

Cruiser kreci nie odpala

Postautor: Grzeno dodano: 06 sty 2012, 00:00

wymień świece na irydy
Charlej Chininson/V-Stromx2/VN-900/NC750X
Awatar użytkownika
Grzeno
Klubowicz

Motocykl: CHARLEJ CHININSON/Vstrom/VN900
Tel. kom.: 792550845

Cruiser kreci nie odpala

Postautor: Arcon dodano: 06 sty 2012, 01:22

Cruenzo miał chyba coś podobnego, i z tego co pamiętam, był problem z przewodami WN. Wymienił i pomogło :)
Arcon
Forumowicz

Cruiser kreci nie odpala

Postautor: Michoł dodano: 06 sty 2012, 02:03

Jak jest iskra i to mocna czyli ma kolor niebieski a nie żółty bądź czerwony, to na pewno odpadają kable WN (ewentualnie cewka umiera). Świece wymieniłeś więc powinny być dobre.
Jak iskra jest na oby świecach na 1 i na 2 cylindrze to również odpada moduł zapłonowy.
Jeśli kręci i czuć paliwo z wydechu to również odpada gaźnik bo dostaje paliwo.

Jedyne wyjście to sprawdzić kompresje, ale tutaj nie mam info jaka powinna być komprecha bo nie posiadam wglądu do dokumentacji technicznej (chyba że ktoś ma dostęp to niech podpowie).

Jeśli nie mamy tego specjalnego ciśnieniomierza można zajrzeć do zaworów. Możliwe że jest podpięty wydechowy i nie ma dość dobrej kompresji żeby zagadać na tym cylindrze.

Jeśli po regulacji nadal nie będzie efektu to wtedy można rozpatrywać wydmuchana uszczelkę pod głowicą, ale zanim silnik wyjedzie na stół najpierw trzeba by dowiedzieć się czy komprecha jest prawidłowa.

Mogę jutro pójść do garażu i pomierzyć u mnie. Będziesz miał jakieś porównanie bo mój bajk elegancko odpala. Zakładają że mój ciśnieniomierz po dziadku nadal jest prawidłowo skalibrowany po tych 15latach :)
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

Cruiser kreci nie odpala

Postautor: hank84 dodano: 06 sty 2012, 02:25

wypalilem dzisiaj obie swiece nad gazem, drugi cylinder ten od tylnego kola, odpalil, pierwszy poczatkowo nie, strzelalo z ruly troche, jak wykrecilem swiece z tego pierwszego cala czarna główka, zalana, kiedy wsadzilem druga swiece (tez wypalona) odpalil tez pierwszy cylinder, mozliwe ze motor juz byl goracy, ale tez troche strzela z ruly, chociaz rzadziej, niewiem czy za bogata mieszanka? gaznik do czyszczenia ? zalewa tylko swiece z pierwszego cylindra
Awatar użytkownika
hank84
Forumowicz

Cruiser kreci nie odpala

Postautor: tamik78 dodano: 08 sty 2012, 00:02

Z prostych rzeczy możesz jeszcze sprawdzić filtr powietrza (czy nie jest zasyfiony lub przeciwnie - dziurawy), ale wtedy to by raczej na oba cylindry źle chodził...
tamik78
Sympatyk

Motocykl: zielony

Cruiser kreci nie odpala

Postautor: krysz dodano: 08 sty 2012, 00:27

hank84 pisze: niewiem czy za bogata mieszanka? gaznik do czyszczenia ? zalewa tylko swiece z pierwszego cylindra

Te silniki mają jeden gaźnik, więc jeżeli na jednym jest ok... wyreguluj zawory, sprawdź kompresję /jak podpowiadają koledzy/, jezeli na pierwszym jest do kitu - wyciągaj silnik
"Nieważne jaki masz motocykl, ważne gdzie nim byłeś"
http://chomikuj.pl/krysz2/Podr*c3*b3*c5 ... uiser*27em
Awatar użytkownika
krysz
Klubowicz

Tel. kom.: 602433923

Cruiser kreci nie odpala

Postautor: Wojtas dodano: 08 sty 2012, 23:40

Tak jak pisal Grzeno wymien swiece na irydy ale ja mialem generalnie problem ten sam zimniej troche ssania i swieca z 1 cylindra zalana w lato moj moto palił bez ssania lub wyciagnietym bardzo lekko ,odoalałem i spuszczalem ssanie , wymien swiece i nie dawaj calego ssania sprobój bez lub minimalnie podciagnij ssanie napewno nie cale ani pół , od samego kupna az do sprzedazy mialem ten problem jak cos pytaj :))
Awatar użytkownika
Wojtas
Klubowicz

Motocykl: Cruiser 250/Drag Star/VN900
Tel. kom.: 510073485

Cruiser kreci nie odpala

Postautor: hank84 dodano: 09 sty 2012, 00:21

dorbze wiedziec, sproboje, ile takie swiece moga kosztowac?
Awatar użytkownika
hank84
Forumowicz

Następna

Wróć do Cruiser 250