Zabezpieczenia do motoru

Zabezpieczenia do motoru

Postautor: scOti dodano: 24 paź 2008, 01:43

Ostatnio zastanawiam się nad wyborem zabezpieczenia motoru, pomysłów było kilka, począwszy od drogiego (min. 400zł) GPSu, po alarm (z powiadomieniem na pager i bez), blokady na tarcze czy też łancuch.

GPS - zaleta w przypadku kradziezy - o ile wczesniej ktos nie zdemontuje a przy motorze nie ma za bardzo miejsca by gdzies schowac nadajnik, minus bo nie odstraszy potencjalnego złodzieja.

Alarm:
- z powiadomieniem: koszt od 150 zł do około 300 zł - powiadomienia na pager (pilot z funckja pageru) od kilkuset do 1800m w terenie otwartym (znajomy ma przy aucie dziala przyzwoicie). Plus to ze alarm odstarszy zlodzieja jak bedzie wyl, minus to cena i pobor pradu.

- bez powiadomienia: ciezko bo nie zawsze slychac,plus to niska cena i latwosc instalacji.

oba przypadki zazwyczaj posiadaja funckje zdalnego odciecia zaplonu - to tez zaliczam na +

blokada na tarcze - są z alarmem, tanie od 40zł po drogie 200 zł - plus taki że ciut wyje, i utrudnia jazdę, zwykłe od 25 zł

lancuch ? ehhno tutaj zwykle lancuchy latwo przeciac, a dobre sa dosc drogie bo po kilkaset zł.

I co tu wybrac? No byle nie alarm co ciagle chce sie uzbrajac (poklony Luca:), lub tez nadmiernie obciaza akumulator...

Szczerzemowiac ostatnio sie zalamalem poprawiajac kable, wiazanke kabli (kostke do alarmu) bez problemu udalo mi sie wyjac spod plastiku ręką, bez otwierania siedzenia - teraz już poprawiłem i tak łatwo nie ma. ALe co za probelm odkrecic 1 sróbę od tego plastiku by się dostać lub ew ten plastik wyrwać. Siedzenie otworzyć bez kluczyka też nie problem ;/ ogolnie porazka, nie wiem co wybrac by choc troche zwiekszyc bezpieczenstwo - a co wazniejsze popraic swoja nadszarpana psychike :)

Sądzę że połaczenie alarmu z blokadą na tarcze będzie zestawem optymalnym...

Ale chętnie posłuchaw waszysch propozycjii opinina ten temat.
scOti

Zabezpieczenia do motoru

Postautor: Largo dodano: 24 paź 2008, 09:58

Ok to ja Ci powiem tak: jak ktoś by się dobierał do mojego plastiku, gdzie jest kostka (choć u mnie jej tam nie ma :D ) to alarm się włączy. Pobór prądu jest minimalny i jeszcze nie miałem problemu z zasilaniem po kilkudniowym postoju.
Mam blokadę na tarcze firmy NAXA za 30zł. Do tego na tylne koło zakładam łańcuch również firmy NAXA za 56zł. Łańcuch jest dość solidny i trzeba by się namęczyć, żeby go rozciąć. W garażu chce jeszcze wbetonować taki składane ucho, do którego będę przypinał motocykl za pomocą tego łańcucha.
Poza tym scOti tak szczerze - kto będzie Ci kradł chińczyka?! Możesz mieć max pecha i trafić na bandę małolatów, którzy nie będą wiedzieć ile to jest warte (a wiadomo, że mniej niż Honda Shadow, czy Yamaha Virago, czy Drag Star) i coś spróbują, lecz wystraszą się alarmu. Jeśli trafisz na bardziej "zaawansowanego" złodzieja, który zna się na rzeczy to on raczej zostawi Twój motocykl, bo przecież gra nie warta jest świeczki. Ja jadąc na miasto zostawiam moto tylko na alarmie. Jeśli będę szedł gdzieś na dłużej to zapnę go blokadą i łańcuchem i będę wierzył, że jak wrócę to on będzie czekał :D
Largo

Zabezpieczenia do motoru

Postautor: scOti dodano: 24 paź 2008, 10:47

co racja to racja Panowie, widze jednak LArgo że też sie skłoniłeś ku tym zabezpieczeniom - z alarm to chodzi by odstraszyc, po co dzieciaki maja wsiadac na moto, jeszcze przewroca go albo same sie przygniota. I tajk jak pisał tls, zabezpieczyć nie zabezpieczy, ew utrudni :) o to mi dokładnie chodzi.

A czy to chińczyk czy nie to inna sprawa - ja i tak go uwielbiam - jak Wy :) wiec i nawet chińczyka było by szkoda
scOti

Zabezpieczenia do motoru

Postautor: mlynaszz dodano: 27 paź 2008, 23:32

Moto kupiłem w lipcu,a we wrześniu rozsypała mi sie blokada kierownicy. Chcąc niechcąc trzeba było coś wymyślić. Wybór padł na blokadę z alarmem, tą tańszą, niefirmową z Allegro. Myślałem nad alarmem,ale trochę mnie odstraszyły niektóre posty mówiące o problemach z nimi. Póki co blokada zaczyna wyć (niezbyt głośno, ale zawsze) po kilku potrząśnięciach motocyklem, więc ewentualne małolaty zbyt nachalnie oglądające moto powinny się wystraszyć, a na zdecydowanego złodzieja (chyba raczej na części :D ) to pewnie nawet i solidne zabezpieczenia nie pomogą, obym nie musiał się nigdy o tym przekonywać!!!!!
Awatar użytkownika
mlynaszz
Klubowicz

Motocykl: CHN->JP->I->GB->JP

Zabezpieczenia do motoru

Postautor: scOti dodano: 01 lis 2008, 18:26

ja kupiłem alarm z powiadomieniem na pager - działa rewelacyjnie, podłączenie banalnie proste. Do tego planuje kupić blokade na tarcze i powinno starczyć:)
scOti

Zabezpieczenia do motoru

Postautor: Largo dodano: 10 lis 2008, 17:32

Wstyd się przyznać, ale dopiero dziś odkryłem jak działa blokada kierownicy ;p Tak mnie zaciekawił ten obrazek kłódeczki na stacyjce :D Wcześniej czytałem o tym w instrukcji, ale myślałem, że znowu jakieś głupoty piszą. U mnie nie da się zamknąć przy maksymalnie przechylonej kierownicy. Trzeba ją lekko przechylić i wtedy działa :]
Tak na marginesie - żeby jutro przy świencie pojeździć czystym i błyszczącym moto z dwiema małymi flagami z tyłu musiałem poświęcić 3 godziny na czyszczenie, pastowanie, polerowanie i woskowanie :]
Largo

Zabezpieczenia do motoru

Postautor: herrmannek dodano: 10 lis 2008, 18:42

Kurcze zapomniałem o flagach. W sam raz takie na szybę w aucie pasowały by do kuferków.... chciałem też sobie na kask przylepić taśmy odblaskowe biała i czerwoną ale nie znalazłem takich... Było by raz patriotycznie, dwa bezpieczniej... mam wszystko czarne a ostatnio dużo wieczorem jeżdżę z pracy... nic ale moto sobie umyję.
herrmannek

Zabezpieczenia do motoru

Postautor: abu dodano: 10 lis 2008, 19:24

Wpisz na aledrogo nalepki lub naklejki i tam znajdziesz taśmy odblaskowe w różnych kolorach. Ja mam na kasku naklejoną czerwoną. Ja nie widziałem, ale koledzy na WWS mówili że widać.

PS. Już znalazłem: http://www.allegro.pl/item470031970_odb ... skowa.html
Awatar użytkownika
abu
Sympatyk

Motocykl: HONDA CRF 250L

Zabezpieczenia do motoru

Postautor: radekop dodano: 06 sty 2010, 01:56

Witam.
Wie ktoś może jak ma się założenie alarmu do gwarancji...??
Dostałem alarm i chciałby go sobie teraz zimą założyć ale zastanawiam się co z gwarancją? czy stracę?
radekop
Forumowicz

Motocykl: Romet R250

Zabezpieczenia do motoru

Postautor: grzenio dodano: 06 sty 2010, 11:08

radekop pisze:Witam.
Wie ktoś może jak ma się założenie alarmu do gwarancji...??
Dostałem alarm i chciałby go sobie teraz zimą założyć ale zastanawiam się co z gwarancją? czy stracę?

Nie stracisz gwarancji ale w przypadku zamontowania alarmu przez serwis Rometa jeśli zrobisz to sam to jeśli coś się stanie Romet nie weźmie za to odpowiedzialności.
Najlepszym sposobem jest kontakt z serwisem centralnym Rometa gdzie bezpośrednio uzyskasz konkretną odpowiedź, tylko oni mogą Cie o tym zapewnić, ale raczej sam to możesz co najwyżej wymienić żarówkę a nie grzebać w instalacji chyba że masz już przygotowaną przez producenta kostkę gotową do podpięcia alarmu...
kontakt;
Serwis Romet
l.kubas@romet.pl
Awatar użytkownika
grzenio
Forumowicz

Motocykl: Black Star

Wróć do Jinlun/Romet 250