Karol pisze:mlynaszz pisze:Wybaczcie koledzy, ale w mojej ocenie bzdury wciskacie. Powiedzcie mi jaka jest różnica między jazdą 90 km/h motocyklem o poj. 250 a powiedzmy 600cm3

Różnica jest taka, że 600-tką bardzo często przekracza się te 90 km/h, posiadamy znacznie więcej mocy, więc i styl jazdy zazwyczaj jest także bardziej brawurowy, a sama jazda potencjalnie dużo bardziej niebezpieczna i urazowa. Mając szlif chińczykiem podczas miejskiej jazdy, czy na trasie poniżej stówki, ciuchy bez tych wszystkich protektorów, pasów i innych bajerów powinny spokojnie sobie poradzić. A w przypadku kontaktu z drzewem i tak żadne protektory nam nie pomogą.
Jeśli kogoś stać, to oczywistym jest, że najlepiej kupić sobie kask za 2 tyś., ale czy to jest konieczny zakup ?
Także argument, że na bezpieczeństwie się nie oszczędza, też jest pojęciem względnym.
,,
Nie mów,że nie jeździsz w przedziale 80-90 km/h

A 90 km/h to 90 km/h obojętnie, czy wyciśnięte ze stuningowanego skutera, czy ze 100 konnego motocykla. To jak różnica między kilogramem pierza, a kilogramem ołowiu. I skutki ewentualnej wywrotki są takie same. Nie mówimy tu też o kasku za 2 koła, a o tym czy wybrać ciuch z jakąkolwiek ochroną, czy lanserski ciuch bez ochrony, lub z ochroną mniejszą.
Lepes pisze:Kask, spodnie, rękawiczki i kurta muszą być z protektorami. O ile mogę sobie coś chwilowo odpuścić - z braku i prawka, i motocykla - to w ostatecznym rozrachunku absolutnie nie. Generalnie będę miał krótkie odcinki drogi do pokonania (czasami będą i dłuższe), ale to akurat w miarę "samochodowa" strefa. Przyznam, że może jestem asekurancki, ale wolę się bezpieczniej ubrać, niż mieć na własność gwoździe w kościach. Tym bardziej, że akurat mam możliwość finansową (choć i tak nie na wszystko starczy) zakupu choćby podstawowych elementów. .....
Problemem nie jest decyzja co do zakupu, co wybór towaru. Ograniczony budżet i tak już uderza w bezpieczeństwo, lepiej więc wybrać coś sensownego. Poza tym teraz są przeceny i promocje:)
Mike, a w jakim kasku śmigasz? I cóż to za tekstylne ciuszki, że tak spytam:) Bo jutro zamierzam do Motonity skoczyć i zobaczyć co mają (moto-akcesoria już zaliczone).
I takie rozumowanie popieram. Tekstylnych ciuchów w stosunkowo przystępnych cenach można sporo znaleźć. Za 5-6 setek zdobędziesz nowy komplet kurtka i spodnie z podpinkami i membraną, czasem nawet wypinaną.

O ile mnie wzrok i pamięć nie myli, Grzeno w czymś podobnym jeździ. 229 zł na allegro

249 zł.
to pierwsze z brzegu z allegro. Z pewnością jak dobrze poszukać znajdzie się więcej.

drugie 249 złotych i spodnie do kompletu.
Jedyny minus tego, to fakt, że niezbyt to czoperowate

Co mogę polecić, to jeśli masz możliwości finansowe, szukaj ciuchów z wypinaną membraną i wywietrznikami. Przydaje się to ponoć w upalne dni. Ponoć, bo i kurtę i portki mam z niewypinaną membraną i latem jest dość gorąco

Opcją są wspomniane przez Damiana jeansy z kewlarem i protektorami. Ale to raczej na miejskie jazdy i myślę,że jako drugie spodnie.