Części chromowane w Romecie

Postautor: Largo dodano: 28 paź 2008, 14:17

Znowu mam problem :/
Chodzi mi o moje kolanko wychodzące z tego dużego urządzenia pod zbiornikiem paliwa...
Kiedy przywieźli mi motocykl na kolanku były jakieś brązowe plamki, ale gość powiedział mi, że to nie jest wada i że z czasem się to wypali. Pomyślałem sobie, że w razie czego oddam na gwarancji. Dziś jednak dostałem instrukcję i gwarancję i okazuje się, że "części chromowane nie są objęte gwarancją". Niby dlaczego?! To już nie jest motocykl? Tak się składa, że na tym kolanku ani te brązowe plamki nie znikają, a na dodatek wychodzą jakieś nowe skazy. Motocykl stoi w garażu, chrom zakonserwowałem pastą do chromów "Chrom Magic", ale jak widać to musi być wina złego położenia chromu. Poza tym napisane mam w karcie gwarancyjnej, że dostałem 12 miesięcy gwarancji. Przecież na każdy nowy produkt zakupiony w na terenie Unii Europejskiej musi zostać udzielona gwarancja minimum 24 miesiące...
Ach ta firma Arkus & Romet mnie coraz bardziej osłabia... :kicha:
Może kiedyś będzie trzeba ekipą do nich pojechać i zażądać tego, co nam - użytkownikom ich maszyn - się należy.

Obrazek
http://s87.chomikuj.pl/ChomikImage.aspx?k=1309447&t=633608041143707200&id=28691291&vid=28691291
To było od nowości i miało się "wypalić"

Obrazek
http://s87.chomikuj.pl/ChomikImage.aspx?k=1309940&t=633608041143707200&id=28691292&vid=28691292
Te skazy wyszły z czasem - moto ma przejechane tylko 350km
Largo

Postautor: scOti dodano: 28 paź 2008, 14:59

są pastydo chromu, u mnie wiekszosc dala sie spastowac bez problemu
scOti

Postautor: Largo dodano: 28 paź 2008, 15:55

Ja mam pastę do chromu - "Chrom Magic". Dałem za nią 40zł w sklepei moto-akcesoria. Problem w tym, że ta pasta nic nie daje. Poza tym to jest źle położony chroma, skoro prawa rura nie ma żadnej skazy, a lewa po 350km zaczyna zmieniać kolor na rdzawy.
Largo

Postautor: scOti dodano: 28 paź 2008, 18:48

ehh no to ciezko ciezko, ktos keidys podwal link do sklepu w UK do preparatow by wykonac samemu chromy - moze to warto pomyslec? jesli planujesz na dluzsza mete jezdzic R250tką
scOti

Postautor: Largo dodano: 28 paź 2008, 19:09

Oj moja R250tka to ja planuje ładnych parę lat pojeździć! Następna będzie Shadowka VT 750 C4 pełen Classic, a to troszkę kosztuje :/ Dopóki nie dostanę jakiejś dobrej pracy, a sytuacja życiowa nie pozwoli wziąć kredytu na moto, będę jeździł Rometem :]
Largo

Postautor: Luca dodano: 29 paź 2008, 10:15

Teraz możesz upierać się by wymienili to na gwarancji ale jak gwarancja nie obejmuje chromów to będzie cięzko lub możesz olać to i jeździć dalej.
Ja swoje chromy na rurach sam poniszczyłem jeżdząc w ciężkim terenie. Kamienie wyrzucane spod przedniego koła w niektórych miejscach porobiły wgniecenia w chromie. Wystarczy kropelka farby srebrzanki i nawet nie rdzewieje, w oczy też się nie rzuca, cięszko to dostrzec jak się nie wie w którym miejscu to jest.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Largo dodano: 30 paź 2008, 14:14

Będę się z nimi kłócił! To na bank. Nie puszczę tego, bo nowy motocykl nie możne mieć takich wad po 350km! Sprzedawca mi napisał, że "wszystkie te motocykle maja wady w chromach". No to już przegięcie :/ Coś czuję, że pewnego dnia znajdę zakład galwanizacji i oddam to wszystko do chromowania. Cena to około 20zł/dm2 - trochę jest, ale np silnik i tłumiki są ok. Jedynie to nieszczęsne kolanko i kierownica...
Co do uszkodzenia chromów w czasie jazdy to ciężko w Polsce znaleźć drogę, na której nie leży mnóstwo kamieni wyskakujących spod koła :/
Largo

Postautor: Largo dodano: 19 gru 2008, 19:30

A ja moim Rometem mam zamiar przejechać jeszcze wiele kilometrów i w razie czego położę sobie nowy chrom. To wcale nie jest az tak drogie. Póki co będę się cieszył, że kupiłem ten chiński motocykl i możesz sobie Greedo odpuścić komentarze, bo niczego nie wnoszą do dyskusji i będę je po prostu ignorował jak przekupki na targu.
Largo

Postautor: abu dodano: 20 gru 2008, 00:30

Ja mam trochę inny plan co do chromów. Jak drobne pojączki na pokrywach silnika będą już brzydkie mam zamiar pomalować silnik na czarny mat.

I przypomina mi się takie powiedzenie "Psy szczekają a chinczyki jadą dalej".
Awatar użytkownika
abu
Sympatyk

Motocykl: HONDA CRF 250L

Postautor: Largo dodano: 21 gru 2008, 01:39

abu pisze:Ja mam trochę inny plan co do chromów. Jak drobne pojączki na pokrywach silnika będą już brzydkie mam zamiar pomalować silnik na czarny mat.

I przypomina mi się takie powiedzenie "Psy szczekają a chinczyki jadą dalej".

Powiedziałbym "kozacka jazda" :czapa:
Largo

Następna

Wróć do Jinlun/Romet 250