Przewód paliwowy

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Przewód paliwowy

Postautor: mike_russ dodano: 04 maja 2012, 21:36

jakaś kulka i dynks.

Czyli zaworek przeciwprzeciekowy - ma za zadanie wpuścić powietrze, a nie wypuścić paliwa. Kulka powinna mieć trochę luzu pod tym dyngsem. Po zatankowaniu "wyżej korka" (trochę przelałem) - ten zaworek złapał paliwo i zaczął działać odwrotnie - paliwo się sączyło z korka, a powietrze do baku nie szło - pomogło rozebranie ustrojstwa i solidne przedmuchanie sprężonym powietrzem.
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Przewód paliwowy

Postautor: Karol dodano: 04 maja 2012, 23:54

Czyli złożyłem to chyba dobrze ? A jak to właściwie ma działać ?

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to to, że jeśli wjedziemy w dziurę i mocniej paliwo chlapnie, to kulka podskoczy zasłaniając na moment dziurkę napowietrzającą bak. Ale jak moto się przewróci, lub zatankujemy dużo za dużo to ta kuka raczej nie zadziała ?
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

Przewód paliwowy

Postautor: Luca dodano: 07 maja 2012, 11:43

Karol pisze:Nie wiem co z tym zrobić, więc wrzuciłem kulkę w takie zagłębienie z dziurką i docisnąłem tym dynksem. Chyba tak to powinno być co ?

Ano tak, ale czasem lubi przytykać jak się ma pełny bak paliwa, lub postoi na słońcu. Z czystym sumieniem można to wywalić i też będzie git :D

--- EDYTOWANY Pon Maj 07, 2012 10:52 am ---

Karol pisze:Czyli złożyłem to chyba dobrze ? A jak to właściwie ma działać ?

No niby ma zapobiegać wydostawaniu się benzyny ze zbiornika, ale skutecznosć tego raczej mała. Będzie ograniczać ewentualny większy wypływ, ale przepuszczać będzie. Za to jak kulka się pomoczy, to lubi odciąć dopływ powietrza i moto robi wtedy buuu, bo w zbiorniku jest podciśnienie i paliwko do gaźnika nie leci.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Poprzednia

Wróć do Wszystko na temat...