Chiński cross 125 brak sprzęgła

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Postautor: Binladen dodano: 29 maja 2012, 21:05

Witam , ten problem przerósł moje możliwości , a teraz tak , ostatnio padła mi skrzynia w tym wytworze , no więc silnik na części , wymieniłem na nową , składam , rozebrałem kosz sprzęgła w celu stwierdzenia zużycia poszczególnych części , wizualnie nie jest nic spalone , przypalone czy zdarte , ok , złożyłem z powrotem , odpalam silnik , wbijam pierwszy bieg a moto jedzie , na nic zdały się regulacje , zgrubna , i przy lince , nic , zrobiłem nawet taki patent że śrubę od regulacji popychacza wkręciłem na max co by silnik był lekko na sprzęgle , podkręciłem na klamce , tak żeby maxymalnie tarcze rozdzielić , i nic , dalej to samo na biegu , sprawdzałem tarcze czy luźno chodzą po zabieraku , chodzą luźno , rozkładałem sprzęgło , umyłem , składałem na olej , wszystko według schematu , wszystko na nic , dodam że przed rozbiórką silnika sprzęgło działało w miarę poprawnie , był lekki zgrzyt przy wrzucaniu biegu ale nie aż taki tragiczny , sprzęgło działało na tyle że dało się pośmigać bez problemu , przed rozbiórką jeździłem na tym samym oleju co i po złożeniu ,a sprzęgło dalej nie wysprzęgla , nie wiem czemu to nie Bangla. :pliz:
Binladen
Forumowicz

Motocykl: Cross 125 , Motorynka , Mz ETZ

Postautor: Luca dodano: 30 maja 2012, 09:53

A części Ci przypadkiem nie zostało po tej rozbiórce? Klamka sprzęgła wciska się tak jak przed rozbiórką, czy lżej?
Zobacz w oleju, albo na dnie silnika, czy nie ma tam, aby takiego grzybka od popychacza?
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Binladen dodano: 30 maja 2012, 13:10

Części nie zostało , o jaki grzybek ci chodzi , mam cos na kształt grzybka co wchodzi w pierścień wewnętrzny łożyska wyciskowego w dekielku kosza , sprężynkę która w chodzi w grzybek , i tulejkę którą nakłada się na sprężynkę , klamka działa tak jak przed rozbiórką , wszystko wydaje się dobrze złożone .
Binladen
Forumowicz

Postautor: Luca dodano: 30 maja 2012, 13:42

No właśnie o ten grzybek mi chodziło, a dodatkowego popychacza tam nie ma (taki wałeczek, albo cuś)?
Jak prawidłowo poskładałeś to powinno przecież działać. Albo coś skręciłeś nie tak, albo brakuje jakiegoś elementu. Jak będziesz rozkręcał jeszcze raz, to walnij fotki dla zobrazowania sytuacji.
Jak przykładałeś dekiel od strony sprzęgła, to dał się bez problemu przystawić na całej powierzchni, czy 2-3mm odstawał?
Uszczelkę dałeś o takiej samej grubosci?
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Postautor: Binladen dodano: 30 maja 2012, 14:11

No właśnie wiem że musi działać skoro przedtem działało normalnie , a co do tego popychacza to napiszę to tak , dekiel-grzybek-tulejka-sprężynka-grzybek-łożysko wyciskowe-dekielek , wszystko jest zamontowane , dekiel normalnie przylegał na całej powierzchni , byłem dzisiaj w sklepie zapytać się o tarcze sprzęgłowe , miała tylko dwie , zastanawiam się czy nie wziąć i sprawdzić czy będzie działać , druga sprawa to taka że te tarcze nowe są sporo grubsze niż moje ze sprzęgła , ale jak mniemam im chudsze tarcze tym słabiej docisk dociska i powoduje ślizganie , a poza tym im grubsze , ciągnięcie będzie jeszcze większe , to jest coś na kształt jak by sprzęgło do końca się nie odsuwało , obecnie mam na stole całe rozebrane sprzęgło i nie widzę jakiś bubli w działaniu , wszystko porusza się płynnie bez zacięcia.
Binladen
Forumowicz

Postautor: Luca dodano: 30 maja 2012, 15:53

Binladen pisze: dekiel normalnie przylegał na całej powierzchni .

No a nie powinien. Dekiel powinien być odpychany przez te wszystkie pepirsztyki między wysprzęglikiem umieszczonym w deklu, a sprzęgłem. Nie masz napięcia wstępnego sprzęgła i po prostu nie wysprzęgla ci, bo za mały jest ruch wyciskający sprzęgło.
Dekiel jak się przystawi rękoma, to mowinien odstawać te 2-3 mm i dociagasz go śrubami. Wtedy sprzegło jest wstępnie napięte i takie ma być.
Może któryś element pośredniczący między wysprzęglikiem, a sprzegłem nie tą stroną wsadzasz?
Uff, nie znam tego silnika i bez fotek ciężko mi gdybać, ale pewne rozwiązania konstrukcyjne się często powielają.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Postautor: Binladen dodano: 30 maja 2012, 16:56

Dzisiaj obczaiłem dekiel i trochę się w szok wrąbałem

Obrazek

--- EDYTOWANY Dzisiaj, 16:56 ---

Z tego co wymyśliłem to jak dla mnie wałek po prostu odpycha się za daleko i nie naciska do końca dźwigni od grzybka itd
Binladen
Forumowicz

Postautor: Luca dodano: 31 maja 2012, 09:51

No to chyba mamy przyczynę. Powinno się dać pospawać u fachmana.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Postautor: Binladen dodano: 31 maja 2012, 13:50

Dekiel już dzisiaj o 8 rano został zawieziony do spawania aluminium , mam szczęście że zakład znajduje się 2 minuty drogi ode mnie .

--- EDYTOWANY Dzisiaj, 13:50 ---

A i dodam że od dołu też pękło . Miejmy nadzieję że to będzie to.

--- EDYTOWANY Dzisiaj, 16:42 ---

Złożyłem wszystko , odpaliłem i powiem że poprawa jest ale to nie to , dalej ciągnie minimalnie . Zastanawiam się nad kupnem nowego sprzęgła za 60zł z Alledrogo.
Binladen
Forumowicz

Wróć do Wszystko na temat...