POMOCY POMOCY POMOCY

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

POMOCY POMOCY POMOCY

Postautor: koty4 dodano: 13 lip 2012, 15:48

Witajcie. Problem nie dotyczy bezpośrednio mnie, ale mojego ojca.
Jako starsza osoba dokonał niezbyt udanego zakupu skutera w kwietniu zeszłego roku. Gość ogłaszał się na allegro, ale, że ojciec swój pierwszy skuter kupił również na allegro droga telefoniczna (nie poprzez konto), no to zaryzykował po raz drugi.
Po przywiezieniu skutera (oczywiście już późno wieczorem), niby wszystko było ok. Ojciec drugiego dnia przejechał się na nim i wyszły usterki. Mniejsza z całym tym burdelem, sprawa ciągnęła się rok, po drodze prawnicy, naprawa, kombinowanie, ekspertyzy pzmot..... Długo by pisać i opowiadać.
Ojciec przypłacił to zdrowiem, a w Polsce na cwaniaka nie ma bata.
W końcu skuter działa, ale....
Ojciec chciał go zarejestrować, jednakże zapomniał o czymś takim jak książka pojazdu. W tym całym natłoku po prostu jej nie dostał. Myślę, że gość, który to sprzedał też będzie mial to w d...
Reasumując: jak zarejestrować teraz skuter?
Bez karty jest kicha, więc jakie macie pomysły, doświadczenia, itp. Może ktoś ma jakieś znajomości w urzędach i by się dowiedzial? Kosztowało to ojca zbyt dużo zdrowia i mnóstwo kasy, żeby teraz skuter stał na kołkach, a ja chętnie bym na nim pojeździł.
Moje pytania:
1. Czy można zarejestrować go jako sama? Rozumiem, że pewnie musiałbym mieć jakąś ramę z dokumentami i (przebić numery)?? :))
2. Napisać do urzędu komunikacji skąd pochodzi ten palant i pytać się o wtórnik? A co jeśli karty wogóle nie było??
3.Może sprzedać na części i odzyskać chociaż część kasy?? :wrr: :mur:
4 Macie inne pomysły??

Tak ogólnie chodzi o chiński skuter 500, a silnik to kopia kymco exciting 500.

Dla pobudzenia zmysłów kilka fotek
V

--- EDYTOWANY Dzisiaj, 14:50 ---

https://picasaweb.google.com/1168864134 ... -Gb_oyWHw#

Teraz ojciec dokonał dobrego zakupu pod moim okiem i ma Yamahę Majesty 400, tamten zakup był niestety bez mojej wiedzy _bezradny :zalamka: :pliz:
Awatar użytkownika
koty4
Klubowicz

Motocykl: Yamaha Majesty 400

POMOCY POMOCY POMOCY

Postautor: Deamiens dodano: 13 lip 2012, 16:00

Jeśli karta pojazdu była, to masz ją wpisaną w dowodzie rejestracyjnym (zresztą, czemu miałoby jej nie być? skuter chyba nie jest sprzed 2000 roku?). http://bip.poznan.pl/bip/sprawa.html?co=opis&sp_id=5610

edit:// Swoją drogą, na przerejestrowanie zakupionego pojazdu jest chyba 30 dni od zakupu jak się nie mylę, a na zapłacenie podatku 14 dni? Żeby się nie okazało, że to będzie większym problemem jak brak karty pojazdu.
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

POMOCY POMOCY POMOCY

Postautor: selmen dodano: 13 lip 2012, 16:07

skuter jest piękny obłędnie, nigdy nie widziałem takiego modelu nigdzie na allegro czy gdzieś w ogóle...w sumie już o tym rozmawialiśmy ale chyba nie za bardzo uważałem więc uporządkujmy wszystko:
1. kupiony został jako nowy u importera który ma działalność itd tak? podaj nazwę tej firmy
2. psuł się i nie można było wyegzekwować napraw gwarancyjnych tak? tylko dlaczego jeśli tak?
3. przy kupnie dostał tato fakturę imienną na siebie, wyciąg ze św. homologacji i nie dostał karty pojazdu tak?
4. podaj nazwę maszyny figurującą w dokumentacji
nie no musi być jakiś sposób na pozytywne załatwienie tej sprawy...

co do wypowiedzi powyżej:
1. za nieterminowe przerejestrowanie nikt nie ściga
2. jak kupujesz nowy na fakturę to podatek płaci sprzedający
3. ubezpieczyć trzeba PO zarejestrowaniu nowego pojazdu

aha i ile to cudo kosztowało?
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

POMOCY POMOCY POMOCY

Postautor: Szubi dodano: 13 lip 2012, 16:37

chyba najlepiej będzie zadzwonić do wydziału komunikacji i może znajdzie się "miły urzędnik" (choć z tym różnie bywa) i coś poradzi. Jeśli chodzi o wyrobienie wtórnika karty pojazdu tu masz dane co potrzeba http://powiatobornicki.pl/ku/1.w.kr/s.d ... 36.doc.pdf
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

POMOCY POMOCY POMOCY

Postautor: koty4 dodano: 13 lip 2012, 17:24

Całe dane podam w niedzielę wieczorem, jak wezmę dokumentacje od ojca. Cudo kosztowało 9 koła. Ale z tymi wszystkimi kłopotami to kymco exciting był wtedy w salonie za 15 i nie byłoby kłopotu. Oj staruszkowie ciężko to przechodzą. Nie ten wiek jakoś już, ale ja chetnie to jakoś wyprostuję.
Deamiens, skuter nie był jeszcze nigdy rejestrowany.
Awatar użytkownika
koty4
Klubowicz

Motocykl: Yamaha Majesty 400

POMOCY POMOCY POMOCY

Postautor: k313 dodano: 13 lip 2012, 22:12

Hejko,
Jak ja rejestrowałem któryś ze swoich sprzętów, właśnie w urzędzie wywiązała się dyskusja odnośnie karty pojazdu przekazanej od importera. I co jak bym ja zgubił niosąc do urzędu. W urzędzie potrzebują tylko numer wydanej na ten pojazd karty pojazdu. Wtedy mogą wystawić duplikat -oczywiście odpłatnie.
Być może na fakturze czy w jakiś innych papierach jest podany sam numer karty pojazdu.

Ew może coś podpowie ten przypadek http://forum.motocyklistow.pl/index.php ... importera/
Awatar użytkownika
k313
Forumowicz

Motocykl: R250
Tel. kom.: 533749327

POMOCY POMOCY POMOCY

Postautor: selmen dodano: 14 lip 2012, 07:51

brak karty pojazdu nie powinien być problemem wg mnie...tak jak kolega pisze powyżej-przejrzyj dokładnie papiery bo może gdzieś tam ten numer się pojawia, jak wrócę do domu przejrzę swoje od skutera, który nabyłem nowy, zresztą napisz co tam masz...
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

POMOCY POMOCY POMOCY

Postautor: foxmolder dodano: 14 lip 2012, 08:25

rok trmu kupiłem nowy skuter 50 cm, i w rubryce nr karty pojazdu, ma wpisane karty niewydano, i rejestracja bez karty pojazdu nie była problemem
---
foxmolder
Forumowicz

Motocykl: -

POMOCY POMOCY POMOCY

Postautor: selmen dodano: 14 lip 2012, 08:38

no może karty w tym przypadku nie wydawano. a gdzie w papierach był wpisany nr karty jak kupowałeś rometa? a tak przy okazji to kupowałeś go może w Luxmocie w Kobyłce?
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

POMOCY POMOCY POMOCY

Postautor: kalin20 dodano: 14 lip 2012, 10:31

wystarczy że osoba od której kupowałeś napisze oświadczenie że nie ma karty pojazdu, lub została wydana.
Zarejestrujesz sprzęta, i bedziesz musiał starać się o nową ;)
Zapraszam na Fanpage ;)

[url]https://www.facebook.com/RometDivision[/url]
Awatar użytkownika
kalin20
Forumowicz

Motocykl: Romet Division

Wróć do Wszystko na temat...