Szybkie Transy, czyli Rumunia cz.2

Wycieczki krajowe i zagraniczne oraz relacje z ich przebiegu

Postautor: Deamiens dodano: 27 sie 2012, 15:33

Mimo, że w tamtym roku wróciłem ze słowami "nigdy więcej", to cóż, nie było to moje pierwsze kłamstwo. Teraz już nawet się nie oszukuję, że tam nie wrócę.

Plan był prosty - lubię góry, ładne widoki i inne ładne rzeczy, więc znowu Rumunia. Cel? Transfogara, Transalpina - jak ktoś powie że mało ambitnie niech sam tam pojedzie. Plan obejmował 5 dni (jedynie trasa od DaJana do DaJana, któremu chciałbym i tu bardzo podziękować za wielokrotną gościnę), okazało się że pyrkając sobie tempem kłusującego kucyka zrobiłem zakładaną trasę w mniej niż 72h... I okazało się, że moto łyknęło średnio 2,5l/100km, gdzie u nas jest to litr więcej... Ale cóż, u nas jadę od punktu A do B, nie podziwiam widoków z siodła :)

Trasa: http://goo.gl/maps/jg4Gs

Zdjęcia: https://picasaweb.google.com/1060382566 ... directlink

Tym razem nie ma się co rozpisywać, plan dnia był prosty: pobudka, przekąska, jazda, foto, przekąska, jazda, foto, przekąska, jazda, przekąska, spać. Tego, co zobaczyłem i tak nie jestem w stanie ani opisać, ani oddać zdjęciami. Mogę tylko dać kilka sugestii, gdyby ktoś się wybierał. Po pierwsze, jadąc z namiotem warto wziąć młotek - przyda się i do wbijania, i prostowania szpilek. Co więcej - polecam olać Transfogarę i zamiast tego zrobić np. 2 razy Transalpinę - strata niewielka, jedynie nie będzie można powiedzieć "zrobiłem Transfogarę", ale w zamian nie zszargamy sobie nerwów w korkach, nie powybijamy nadgarstków na dziurach wyjeżdżonych przez tysiące turystów etc. Tyle, że z drugiej strony być tak blisko i nie zrobić tej słynnej, że aż oklepanej trasy? Niestety zabytki jakoś niespecjalnie mnie interesują, więc w tej kwestii się nie wypowiem, ale jest tego sporo po drodze :) Nadal dziwi mnie kontrola graniczna pomiędzy Węgrami a Rumunią - panowie na granicy znowu widzieli mnie dokładnie przez kask... W Rumunii przejeżdżając przez wioski na straganikach można kupić właściwie wszystko, co produkują w gospodarstwach - owoce, warzywa, miód, inne produkty - w zależności od regionu. Szkoda jedynie, że motocykl ma jednak dość ograniczoną przestrzeń bagażową. Ponadto ludzie w Rumunii są co najmniej bardzo przyjaźnie nastawieni, robiąc zakupy za każdym razem musiałem wytłumaczyć (w większości na migi) skąd jestem, gdzie jadę, no i dowiedziałem się (na migi, a jakże) którędy mam jechać. Cóż więcej mogę dodać - Rumunio, do zobaczenia wkrótce?
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: dito dodano: 27 sie 2012, 19:28

kurcze, bajka aż Ci zazdroszczę - może w przyszłym roku się uda.... :(
Awatar użytkownika
dito
Forumowicz

Motocykl: Aprilia Pegaso
Tel. kom.: 792998668

Postautor: Ralph dodano: 27 sie 2012, 19:55

robiłeś cos z kanapa kierowcy czy jeździsz na seryjnej??
Awatar użytkownika
Ralph
Forumowicz

Motocykl: romet z 125 kinroad 250 WSKi

Postautor: Deamiens dodano: 27 sie 2012, 20:10

Ralph, w tamtym sezonie zmieniłem wypełnienie, aczkolwiek niewiele to pomogło. Tzn. na początku różnica jest odczuwalna, ale po kilku godzinach jazdy gąbka się ugniata, no i powrót prawie że do punktu wyjścia. Mi w seryjnej przeszkadzał głównie kąt, zjeżdżałem na bak. Teraz jest ciut lepiej, ale to nadal nie goldas, kilkanaście godzin jazdy dzień po dniu robi swoje, już DaJan najlepiej wie jak wyglądałem po powrocie...
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: DaJan dodano: 27 sie 2012, 20:48

Szacun....dito radził bym Ci nie powielac stanu Deamiensa....twardziel ci on jest ..ale przez jakiś cza mu współczułem....ale szybko wrócił do normy.... :) :motor: pozdro.
Największym przeciwnikiem marzeń jest portfel.
Awatar użytkownika
DaJan
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser 250V-Romet R150
Tel. kom.: 511429521
Komunikator: 5789859

Postautor: selmen dodano: 27 sie 2012, 21:14

dałeś czadu chłopie...szacun :buttrock:
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Postautor: Szubi dodano: 29 sie 2012, 14:11

ach, ale te foty kuszą oj kuszą ;) Pogratulować fajnej wyprawy :oklasky: zdjęcia super, niektóre wręcz kalendarzowe
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

Postautor: Luca dodano: 05 wrz 2012, 10:53

Widzę, że Rumunia bardzo Ci się spodobała. Też mam ochotę jeszcze tam kiedyś pojechać, bo jest na czym oko zawiesić i ludzie bardzo sympatyczni. :)
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Re: Szybkie Transy, czyli Rumunia cz.2

Postautor: Jack dodano: 02 kwie 2013, 12:39

Super trasa. Też kiedyś będzie trzeba się odważyć motocyklem.
Romet Kadet 50 -> Romet Mińsk 125 -> Romet Soft 125 -> Romet R 250 -> Yamaha FJ 1200 A-> HONDA CBF 600 S
Awatar użytkownika
Jack
Klubowicz

Motocykl: Honda CBF 600 S

Wróć do Podróże