wymiana oleju w lagach - mały problem

Postautor: dito dodano: 12 wrz 2012, 15:23

Korzystając z deszczowej pogody stwierdziłem, że sobie pogrzebię trochę przy motorze. Wymiana oleju w lagach - motor na cegły :), śruby od góry popuszczone, koło ściągnięte i no i teraz z jednej lagi śruba od dołu wyszła bez problemu zleciała jakaś śmierdząca breja. Natomiast drugą śrubę jak próbuje odkręcić to hmmmm kręci mi się wszystko w środku i za cholerę nie chce puścić. Może ktoś już miał taki problem i wskaże jakieś rozwiązanie ? Gdzie i czym to ustrojstwo przytrzymać? Co prawda część już wyssałem (jakkolwiek by to zabrzmiało :) ) strzykawką z wężykiem ale to nie jest to samo co porządnie spuścić :D stary olej.
Awatar użytkownika
dito
Forumowicz

Motocykl: Aprilia Pegaso
Tel. kom.: 792998668

Postautor: Arcon dodano: 12 wrz 2012, 15:38

Jeśli tam jest taka konstrukcja jak w Yamahach, to od góry wbij lekko ostrugany kij od szczotki - powinno pomóc.
Arcon
Forumowicz

Postautor: dito dodano: 12 wrz 2012, 17:57

kurrr...... wbijanie nic nie daje trzyma jak cholera ale zaczęło cieknąć od dołu :mur:
Awatar użytkownika
dito
Forumowicz

Postautor: andrzej dodano: 12 wrz 2012, 19:30

Skoro zaczęło cieknąć, to znaczy że poluzowałeś już śrubę spustową.

Ale skoro dalej nie możesz odkręcić tej śruby to chyba nie obędzie się bez zdjęcia lagi i rozmontowania jej całej.
Wtedy tłoczysko powinno dać się jakoś przytrzymać i powinno pójść.

Ale tak jak Arcon pisze, warto spróbować przytrzymać czymś, jakimś kijem (tylko żeby nie poniszczyć) to właśnie tłoczysko.

ps. Dito, ja nie wymieniałem oleju w lagach, więc dlatego była czarna breja zamiast oleju :)
Awatar użytkownika
andrzej
Klubowicz

Motocykl: VStrom 650 (był R-250,NT-650)

Postautor: dito dodano: 12 wrz 2012, 21:39

andrzej pisze:ps. Dito, ja nie wymieniałem oleju w lagach, więc dlatego była czarna breja zamiast oleju :)

I tak bym wymienił bo mnie coś dzisiaj naszło na pogrzebanie :D

Problem prawdopodobnie rozwiązany, śruba spustowa ma chyba uszkodzony gwint. Odkręca się kawałeczek i później się blokuje i zaczyna się wszystko w środku kręcić. Na szczęście udało się ją z powrotem dokręcić. Resztę oleju wyciągnę strzykawką, na razie stoi z podłożoną czystą szmateczką, żeby sprawdzić czy nie cieknie.

Dodatkowe korzyści to takie, że okazało się, że moja żonka woli kręcić kluczami przy motorze niż sprzątać w domku :jupi:
Awatar użytkownika
dito
Forumowicz

Postautor: andrzej dodano: 13 wrz 2012, 08:50

dito pisze:Dodatkowe korzyści to takie, że okazało się, że moja żonka woli kręcić kluczami przy motorze niż sprzątać w domku :jupi:

Heh, żebyś tylko ty teraz nie musiał sprzątać w domu :))
Awatar użytkownika
andrzej
Klubowicz

Motocykl: VStrom 650 (był R-250,NT-650)

Postautor: Luca dodano: 13 wrz 2012, 08:54

A górę rozkręciłeś, że wyssałeś strzykawką? Góry się nie rozkręca, tylko odkręca śrubę spustową i wtedy przy odkręcaniu śruby nie powinno się nic w środku kręcić, no chyba, że coś przy składaniu było uszkodzone?
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: dito dodano: 13 wrz 2012, 13:50

andrzej pisze:Heh, żebyś tylko ty teraz nie musiał sprzątać w domu :))

no fakt, tego nie przewidziałem :)

Luca pisze:A górę rozkręciłeś, że wyssałeś strzykawką? Góry się nie rozkręca, tylko odkręca śrubę spustową i wtedy przy odkręcaniu śruby nie powinno się nic w środku kręcić, no chyba, że coś przy składaniu było uszkodzone?

Przy przykręconej górze też się środek kręci, ale już wszystko zalane i poskładane i chyba nic nie cieknie, także powinno być ok. Mam przynajmniej taką nadzieję :D.
Awatar użytkownika
dito
Forumowicz

Postautor: Michoł dodano: 13 wrz 2012, 20:56

W zipp-ie roadstar-ze jak odkręcę korek z góry i wyjmę sprężynę to aby skontrować ten środek co się kręci w goleniu, trzeba wziąć długie przedłużenie i nasadkę z imbusem 10mm.
Ale ja nie odkręcam tej dolnej śruby spustowej. Wole wyjąć cała lagę z półki i odwrócić ja do góry nogami i zostawić na 15min żeby olej wyciekł.
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

Wróć do Jinlun/Romet 250