No to już po naprawie gwarancyjnej. Reklamowałem pompę hamulca przedniego (słabo i wolno odbijał tłoczek i nie wyłączał się stop).
Jestem bardzo miło zaskoczony podejściem serwisu Zippa. Przysłali i wymienili cały układ hamulca przedniego. Czyli po prawie roku eksploatacji mam nową pompę, przewody, zacisk i klocki i oczywiście świerzy płyn Tylko tarcza została stara.
Co prawda czekałem na to prawie dwa tygodnie ale jestem bardzo zadowolony - brawo dla serwisu Zippa.
Teraz z innej beczki. Korzystając z ładnej pogody oraz z tego, że koło Mińska oddano kawałek autostrady, przeprowadziłem "pomiary" prędkości oraz sprawdziłem czy i jak oszukuje mój prędościomierz. Na kierownicy zamontowałem zegar z sekundnikiem i ruszyłem w drogę. Na początek delikatnie - 60 km/h na liczkiku i zliczanie słupków (odległości) przejechanej w 60 sek. Wyszło 10 x 100m - czyli zgodnie ze wskazaniem licznika. Następnie 80 km/h - przejechane między 13 a 14 setek - czyli też w miarę poprawnie. przy 90 km/h przejechałem niecałe 15 (zabrakło może ze 20 m.)
Na koniec próba prędkości maxymalnej - manetka do oporu. Jak już prędkość się ustabilizowała zacząłem liczyć. Przez minutę zliczyłem pełne 19 setek. Z obliczeń wychodzi 114 km/h. Licznik pokazywał 110, w porywach może 112 km/h.
Podsumowanie - w zakresie 60 - 100 km/h licznik pokazuje (uwzględniając niedokładność pomiarów) w miarę rzeczywistą prędkość. Powyżej 110 nie bardzo chce pokazywać.
Prędkość max mojej maszyny to ok 115 km/h. Co prawda mam zamocowany spory kuferek z tyłu i bez niego może jeszcze z 5 więcej bym wycisnął, ale i tak jeatem bardzo zadowolony z osiągów.
Niedługo minie rok od zakupu - postaram się opisać moje uwagi i spostrzeżenia z eksploatacji - może komuś to pomoże w wyborze lub rezygnacji z kupna tego modelu.