Junakiem dookoła świata

Wycieczki krajowe i zagraniczne oraz relacje z ich przebiegu

Junakiem dookoła świata

Postautor: selmen dodano: 28 wrz 2012, 19:39

to jakaś chyba chooojnia jest... _boisie
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Junakiem dookoła świata

Postautor: beniamin82 dodano: 28 wrz 2012, 20:53

Niby motorek miał być przygotowany, a tu lipa. Czy te gniazdka miały w ogóle jakiś bezpiecznik?

Mój kolega nabył R 250 przez allegro, dwa tygodnie temu ją odebrał.
okazało się że:

- Gośc jeździl bez gumy łączącej gaźnik z filtrem powietrza
- Chyba ze dwa lata trzymał motor na dworze, bez przykrycia...
- Tłumiki pomalował sprayem...:-) co wyszło po 100km...
- śrubę spustu oleju poprzedni właściciel wkrecił na teflonie bo zerwał gwint...
- Motocykl zaliczył przynajmniej dwa szlify (obie strony ryśnięte).

Kolega zrobił 400km po okolicy i stwierdził że jedzie nim do niemiec do pracy (950km w jedną stronę w jeden dzień).
Dał radę, ale na dupę usiąść nie umiał przez dwa dni.

On też nie przygotowywał motocykla do trasy, ale mógł sobie na to pozwolić, bo jakby mu się rozsypał po drodze to nic wielkiego by się nie stało.

Natomiast z tego co widać po informacjach z FB to:

1) opisy są cenzurowane
2) motorek nie jest zbyt dobrze przygotowany
3) wyprawa raczej nie przemyślana z powodu choćby 440kg wagi bez kierowcy...
4) zakupu karty bez roamingu itd.

trzymam kciuki, ale nie wydaje mi się ze to się uda.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Junakiem dookoła świata

Postautor: foxmolder dodano: 28 wrz 2012, 22:03

Wszystko zależy od tego, co ma pokazać ta wyprawa? Bo ja nie jestem pewny. Wygląda to na nie do końca przemyślaną sprawę. Jeżeli jednak jest to przez Junaka, Almot itp., sponsorowane, to cenzura wpisów jest pewna. Sponsoring ma swoje prawa. Zresztą zawsze jak Junak padnie, bo nie wytrzyma tej wyprawy, to możemy np. przeczytać, że kierowca rezygnuje, bo zachorował. Ja jestem ciekaw jak to się potoczy i życzę powodzenia.
---
foxmolder
Forumowicz

Motocykl: -

Junakiem dookoła świata

Postautor: skawmid dodano: 28 wrz 2012, 22:32

Jak to jest z tym sponsoringiem jak pisze że prosi o namiar na alternator? Nie mogą nu porzucić samolotem? A może taka była umowa, że ma jechać o własnych siłach. Jak by nie było podziwiam gościa i trzymam za niego kciuki.
Lewa w górę i do przodu:)
Awatar użytkownika
skawmid
Forumowicz

Motocykl: Jinlun 250 - teraz symatyk

Junakiem dookoła świata

Postautor: wmamon dodano: 28 wrz 2012, 22:51

Cytuje wpis na FB!!!!

"Wiem, wiem, już wiem co było nie tak. Odkręciła się jedna śrubka i wpadła do alternatora. Zmieliła wszystko i alternator przestał działać. Dziś już nic nie zrobimy.
Jeśli ktoś wie gdzie w Rosji można kupić części do takiego motocykla to czekam na informację"

Qrwa ,umarłem ze smiechu :rotfl:

To nie jest normalny człowiek :tango: . Syberia , zima, zajechał o strzał z procy za wschodnią granicą , a on idzie pić z ruskimi :piwo: i pyta na fejsie, gdzie kupić alternator do tego "padła" którym sie wybrał w świat , bo mu go srubka zmieliła :rotfl:

Aż pozwolę sobie zacytowac słowa Szanownego Kolegi selmen cyt. "...jak gadałem z tymi goścmi z Almotu co nam na zakończenie do Jankowa sprzęty do oglądnięcia przywieźli- to mówili, że szykują maszynę (M-20) do jakiejś dalekiej podróży. No widać rok im to zajęło ... :rad: :rotfl:
Z drugiej strony facet objechał w pięc lat świat takim zestawem Obrazek
Obrazeki tu jest największa zagadka całej tej imprezy _bezradny, bo doświadczenie ma.https://picasaweb.google.com/motocyklem.dookola.swiata
Awatar użytkownika
wmamon
Forumowicz

Motocykl: Barton

Junakiem dookoła świata

Postautor: Ralph dodano: 29 wrz 2012, 07:02

kurcze faktycznie doświadczenie ma a po opisach na FB myślałem ze nie ma jednak cenzura go blokuje ale trzymam kciuki.
Awatar użytkownika
Ralph
Forumowicz

Motocykl: romet z 125 kinroad 250 WSKi

Junakiem dookoła świata

Postautor: Michał_66 dodano: 29 wrz 2012, 07:08

a ja widze że kicha po całości pół roku przygotowań i dupa skąd on w Rosji weźmie alternator do Junaka ??

jak obciążyć moto na maxa i pozakładać jakieś puchy wielkie to wiedział ale żeby moto dokładnie przejżeć i połączenia gwintowe podociągać z odpowiednim monentem a najlepiej jeszcze na klej co by się nie rozkręcały to już nie wiedział
Michał_66

Junakiem dookoła świata

Postautor: selmen dodano: 29 wrz 2012, 08:00

to ten sam gość co z tą przyczepką śmigał? no to tym bardziej nie rozumiem dlaczego takie kufry sobie tym razem przyprawił... przyczepka byłaby bardziej ok, nie obciążałaby tak masy samego motocykla, lepszy dostęp do silnika, sterowność... no zobaczymy, na razie ma pecha a almot jakoś podobnie z tymi sprzętami co do testów dają... a podobno inżynierowie Junaka tak dobrze skonstruowali ten silnik...(slogan z reklam) :D powinni najpierw chyba zasponsorować wyprawę dookoła Polski czy coś w tym stylu, przynajmniej wszystko by wylazło i części byłyby w ciągu 12 godz na zawołanie. zobaczymy co dalej...
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Junakiem dookoła świata

Postautor: skawmid dodano: 29 wrz 2012, 10:56

Więc to może nie Almot sponsoruje Michała a Michał reklamuje Almot - a jedzie tym co mu dali. A że śrubki w chińczykach się odkręcają o tym wszyscy wiemy. A kufry - jak reklama - to nawet blondynka zwróci na nie uwagę i o to chodzi. Poza tym może są mu potrzebne tylko do przejechania Syberii a potem połowę rzeczy wywali.
Lewa w górę i do przodu:)
Awatar użytkownika
skawmid
Forumowicz

Motocykl: Jinlun 250 - teraz symatyk

Junakiem dookoła świata

Postautor: beniamin82 dodano: 29 wrz 2012, 11:54

Michał_66 pisze: pół roku przygotowań i dupa skąd on w Rosji weźmie alternator do Junaka ??

Jak to skąd weźmie, kupi od regionalnego dystrybutora Regal Raptor w Rosji, hahaha.
Nawet na stronie Internetowej Regala jest wymieniona Rosja a polski brak...może nawet łatwiejszy dostęp do części będzie niż do hondy.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

PoprzedniaNastępna

Wróć do Podróże