close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Wielkopolska

Tematy dotyczące lokalnych spraw.

Re: Wielkopolska

Postautor: beniamin82 dodano: 14 lis 2012, 11:12

Deamiens pisze:tak więc wracając z wakacji prawie że prosto do stacji krwiodawstwa i nie będąc do końca szczerym jak radzisz, możemy komuś w gratisie dać wirusa, na obecność którego badań się nie robi, bo póki co nie występuje w polsce a co do innych krajów to przecież jest ankieta. A to tylko jeden z przykładów. Ale na szczęście osoby potrzebujące krwi są w pełni sił, i ich organizmy poradzą sobie z dodatkowym obciążeniem, nieprawdaż? Jak to kiedyś ładnie ująłeś, prawdziwie dojrzałe zachowanie. Choć osobiście jako krwiodawca i potencjalny (w przyszłości) potrzebujący nie chciałbym dostać krwi kogoś, kto coś przeoczył w ankiecie.

Popieram prawie pełną gębą, bo np. jak byłem plombować zęba (co uznane jest jako zabieg dentystyczny) nie wpisałem go w ankiecie. Równie dobrze mogłem się skaleczyć w palec zardzewiałym drutem (o który nikt nie pyta). Krew do przetoczenia musi być najwyższej jakości i tyle.

Deamiens pisze:A tak poza tym, to oddając krew "dla kogoś", nie musi być to krew tej samej grupy - i tak potrzebujący nie dostaje tej właśnie krwi. Dawca dostaje jedynie zaświadczenie, że oddał tyle i tyle krwi na poczet tej a tej osoby, które to dostarcza się do szpitala. A nie sądzę, aby procedury w różnych częściach kraju się różniły.

Ale tu był problem że akurat tej grupy krwi brakowało na stanie. I musiał się znaleźć dawca z odpowiednią grupą. Normalnie jest tak jak mówisz, do planowanych zabiegów zwykle prosi się rodzinę żeby oddała. Ja nieraz już oddawałem "za prośbą" Pani/Pana stojącego przed punktem krwiodawstwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: dziadek zbyszek dodano: 18 sty 2013, 18:14

Cześć, witam Wielkopolan. Dołączyłem do Was, chciałem prędzej ale jestem niekompatybilny z tym naszym komputerem a i młode pokolenie szybsze :)) Staram się go opanować choć dostęp ograniczony. Mieszkam na Wojska Polskiego w okolicy wiaduktu nad Niestachowską. Czas też ograniczony przez pracę na zmiany ale to ma każdy. Mam nadzieję że uda mi się do Was dopasować. Zachęcony przez Oleńkę i Beniamina82 zapisałem się na Rozpoczęcie sezonu KCM, Opolszczyznę z bliska i Tajemnice Bornego Sulinowa. Czytałem listy wiem że jedziecie mam Rometa R150 zabierzecie? czy wyjechać prędzej? ;-)
Im bardziej jesteś przekonany że masz niezawodne terenowe auto, tym dalej pójdziesz po traktor
Awatar użytkownika
dziadek zbyszek
Klubowicz

Motocykl: Soft 2 Szpetny
Tel. kom.: 698282838

Postautor: Szubi dodano: 20 sty 2013, 11:39

spoko pojedziemy grupą. Mocniejsze :motor: dostosowują się do naszych 150-tek :chopper2: i jest ok. Na samym zlocie, jadąc dużą grupą też nie ma jakiś dużych prędkości. Chociaż co prawda, zawsze na jakiś wspólny wypad, tankuję V-Powera, aby trochę lepiej zabierać się z grupą :D
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

Postautor: mike_russ dodano: 20 sty 2013, 21:11

Spoko, dopasuję się. Cały czas jeździłem 125 i dałem radę za grupą (z pominięciem wyprzedzania pod górkę) :D A z resztą Dzikusem też nie będę gnał bom do niego jeszcze nie zwyczajny i po glebie na Lisie deczko bojący _boisie
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: dziadek zbyszek dodano: 21 sty 2013, 15:13

Witam. No to się cieszę, już mi miło :)
Im bardziej jesteś przekonany że masz niezawodne terenowe auto, tym dalej pójdziesz po traktor
Awatar użytkownika
dziadek zbyszek
Klubowicz

Postautor: koty4 dodano: 07 mar 2013, 00:35

Przynajmniej będę miał dłuższe postoje :))
Awatar użytkownika
koty4
Klubowicz

Motocykl: Yamaha Majesty 400

Postautor: dziadek zbyszek dodano: 07 mar 2013, 15:14

koty4 pisze:Przynajmniej będę miał dłuższe postoje :))

No, cztery dni aż będziemy wracać :D
Tak jakoś się urodziło :oops:
Awatar użytkownika
dziadek zbyszek
Klubowicz

Postautor: mike_russ dodano: 08 kwie 2013, 18:13

Dobra, Wiaruchna wprawdzie Dzikus jeszcze w szopce, ale już wiem, że zdążę go zrobić. Zatem czas ruszyć szanowne 4 i ustalić czy na rozpoczęcie jedziemy "kupą na nich moi panowie" czyli zespołowo, czy też mam się wybrać indywidualnie? A jeśli zespołowo, to kiedy i którędy?
:D Damianowi 4 "honorowe" Noteckie wiszę, wiec nie ma zmiłuj, dojechać muszę :))
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: NIKT dodano: 08 kwie 2013, 20:28

Postanowiłem się tutaj również wpisać z prostego powodu, a konkretnie płynie we mnie krew z Województwa Konińskiego aktualnie Wielkopolskie. Miejscowość Turek. Może zamiast jechać samemu łatwiej i przyjemniej będzie mi się przyłączyć do Was, gdyż mam blisko i trochę orientuje się w tamtych okolicach gdybyście mieli zamiar ominąć autostradę itp. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby dało radę dogadać się w sprawie trasy, Mianowicie podanie większych miast przejazdowych to znalazłbym sobie dogodne miejsce do dołączenia do Was. Może przy okazji bylibyście skorzy do namówienia się na odwiedzenie po drodze Fazika jeśli się zgodzi to przy okazji by nas ładnie przez Warszawę przeprowadził i dołączylibyśmy do reszty ekipy w Markach?
viewtopic.php?f=32&t=4077 - informacje o spotkaniu się w Markach.
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Zarząd KCM

Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 661557838

Postautor: koty4 dodano: 08 kwie 2013, 21:03

Pewnie, że możemy razem wyruszyć. W tygodniu pomyśle o trasce.... ;p
Awatar użytkownika
koty4
Klubowicz