close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Junakiem dookoła świata

Wycieczki krajowe i zagraniczne oraz relacje z ich przebiegu

Re: Junakiem dookoła świata

Postautor: Luca dodano: 04 gru 2012, 10:12

Deamiens pisze: ale za to pięknie parują mi okulary na postoju chociażby na światłach przy zamkniętej szybie, a kilka sprawdzanych specyfików na nie-szklanych okularach po prostu nie działa.

Zrób podgrzewane okulary :D
Jak blaszane oprawki to z jednej strony plusik, z drugiej minusik i będzie ciepełko :D
a na poważnie, to może soczewki rozwiązałyby problem?
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Deamiens dodano: 04 gru 2012, 10:56

Może i tak... Tylko nigdy nie używałem, i nadal mam opory przed "grzebaniem" sobie w oczach. Wychodzi na to, że trzeba się nie zatrzymywać, bo podczas jazdy (dopóki mgła czy śnieg nie zamarza na szybce z zewnątrz) jest ok :)) No ale gdybym kiedyś planował taki trip jak on, lub chociaż planował pojeździć w ekstremalnych warunkach, to nie obyłoby się bez jakiegoś skutecznego patentu.
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: Szubi dodano: 04 gru 2012, 13:50

mam ten sam problem. Kask jest z pinlockiem i szyba jeszcze nigdy nie zaparowała, ale okulary już tak :( Ktoś mi radził spryskać okulary jakimś specyfikiem do okularów pływackich, ale jeszcze nie próbowałem.
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

Postautor: kalin20 dodano: 04 gru 2012, 15:43

szubiszu pisze:mam ten sam problem. Kask jest z pinlockiem i szyba jeszcze nigdy nie zaparowała, ale okulary już tak :( Ktoś mi radził spryskać okulary jakimś specyfikiem do okularów pływackich, ale jeszcze nie próbowałem.

Nie będzie działać, działa tylko na tworzywach sztucznych ;)
Zapraszam na Fanpage ;)

[url]https://www.facebook.com/RometDivision[/url]
Awatar użytkownika
kalin20
Forumowicz

Motocykl: Romet Division

Postautor: Deamiens dodano: 04 gru 2012, 16:37

Tylko że niektórzy używają szkieł z tworzyw sztucznych (nawet jeśli to bezsensownie brzmi), bo szkła szklane przy większych wadach faktycznie przypominają denka od butelek. Wydajesz się wiedzieć o czym piszesz... jakieś konkretne specyfiki działające na tworzywach sztucznych? Offtop robimy, fakt, ale to dla niektórych ważne :))
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: kalin20 dodano: 04 gru 2012, 18:07

To działa na tworzywach sztucznych
http://www.swimshop.pl/sklep/akcesoria_ ... 16175.html
http://www.swimshop.pl/sklep/okulary/ak ... 13807.html
Na szkła ze szkła ( lol ) nie mam sposobu ;)
Zapraszam na Fanpage ;)

[url]https://www.facebook.com/RometDivision[/url]
Awatar użytkownika
kalin20
Forumowicz

Motocykl: Romet Division

Postautor: narwhals dodano: 04 gru 2012, 20:11

Mam takiego podobnego antifoga do okularów w płynie i powiem tak: na okularkach pływackich to się sprawdza doskonale, co prawda przed każdym basenem muszę spryskać, ale jeszcze nigdy po spryskaniu mi nie zaparowały.
Co do zwykłych okularów noszonych na co dzień to też mam plastiki i ostatnio raz tego użyłam, z mieszanym skutkiem - trudno tak nanieść ten płyn żeby nie porobiły się zacieki na okularach, a po przetarciu szmatką już nie działa tak jak powinno. Wiadomo coś tam to dało, ale momentami na światłach pokrywały się, szczególnie na brzegach, mgiełką. No ale na pewno lepiej niż bez tego, tylko to też uciązliwe przed każdą jazdą spryskiwać.

Ciekawe te chusteczki z linka, ale cena trochę powala, jakby się tak chciało jeździć codziennie... Chyba faktycznie jedynym wygodnym na dłuższą metę rozwiązaniem są soczewki, ja póki co miałam do tego mało udane podejścia, ale po pewnym czasie daje się przyzwyczaić. Akurat zakładanie to szybko opanowałam, większym problemem było dla mnie to że mocno mi wysuszały oczy.

Ciekawy patent z goglami narciarskimi, ale to chyba tylko do kasków szczękowych itp., bo nie wyobrażam sobie jak ubrać na to integrala, jak zwykłe okulary muszę zdejmować. Ale faktycznie powinny przed zimnem nieźle chronić.
narwhals
Forumowicz

Motocykl: Junak 123
Tel. kom.: 507481343

Postautor: Szubi dodano: 06 gru 2012, 12:04

Kubiak nie przestaje mnie zaskakiwać. Sposób na parującą szybkę a'la Słoń Trąbalski :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

Postautor: selmen dodano: 07 gru 2012, 19:12

za to sposób na nie-okradzenie w Mongolii to nie-jechać do Mongolii... polecam lekturę tego przypadku:
http://www.kogo.republika.pl/Podroze_re ... ngolia.htm
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Postautor: Peliks dodano: 07 gru 2012, 20:29

selmen pisze:za to sposób na nie-okradzenie w Mongolii to nie-jechać do Mongolii... polecam lekturę tego przypadku:
http://www.kogo.republika.pl/Podroze_re ... ngolia.htm

Ja nie mogę ale jazda, w głowie mi się to nie mieści ! Niesamowite!!! Przeczytałem jednym tchem. Pozdrawiam. Peliks.
Awatar użytkownika
Peliks
Klubowicz

Motocykl: Burgman AN400 K9
Tel. kom.: 662066637

PoprzedniaNastępna

Wróć do Podróże