Mikrussowy Raven - "Dzikus"

Re: Mikrussowy Raven - "Dzikus"

Postautor: mike_russ dodano: 08 sty 2013, 20:18

Tu są foty:
https://picasaweb.google.com/1115623135 ... directlink

A teraz dokładne wymiary:
-długość całkowita blaszki 78mm (miało być 80 ;) )
-rozstaw środków otworów 54mm
-średnica otworów:
*od śruby amortyzatora 10,5mm (śruba jest 10mm ale drobnozwojowy gwint, skoku nie znam, nakrętka pasuje od śrub do mocowania zaczepu przyczepki samochodowej wiec pewnie jakiś typowy - w Romecie K-125 na taki sam gwint są przykręcone podnóżki pasażera);
*od osłony 6,5mm (zwykła śrubka M-6 - dam nakrętkę samohamującą)
-wysokość kątownika 20mm, ramię 10mm (to akurat giąłem sam z płaskiej blaszki bo jest dość miękka)
-wygięcie ucha mocowania osłony- 3mm (żeby szło +/- w linii z przednim)
Reszta zależy od inwencji własnej ;) Uprzedzam -jak dotąd nie sprawdzałem w trasie na zasadzie- "czaśnie to czaśnie" ale na moje oko jakiś czas powinno potrzymać. Polecał bym na wszelki wypadek nasadę starego uchwytu spiłować na płasko i podkleić kawałek płaskiej gumy na wahacz w razie gdyby ramię opadło od wibracji i chciało dzwonić.
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: miqul dodano: 17 sty 2013, 00:18

Dzięki za zdjęcia, niestety obawiam się, że mocowanie jednak może chcieć się osuwać.
Pisałeś coś o rozciągniętym łańcuchu, na fotach widać, że naciąg jeszcze nie przekroczył połowy, więc jak będziesz dbał to spokojnie jeszcze 2 sezony polatasz.
:chopper:
Awatar użytkownika
miqul
Klubowicz

Motocykl: RAVEN; CB500S; CBR 1100XX
Tel. kom.: 502832983

Postautor: Luca dodano: 17 sty 2013, 09:22

miqul pisze:Pisałeś coś o rozciągniętym łańcuchu, na fotach widać, że naciąg jeszcze nie przekroczył połowy, więc jak będziesz dbał to spokojnie jeszcze 2 sezony polatasz.

Jeśli jest bezoringowy i będzie nadal tak smarowany jak do tej pory, to nie polata.
Łańcuch do umycia w nafcie i nasmarowania olejem przekładniowym, to może jeszcze chwile polata, o ile rdza wewnątrz go już nie wykończyła.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: mike_russ dodano: 17 sty 2013, 17:57

Jest to łańcuch fabryczny. Niestety, ja ten łańcuch spisałem na straty, a to z tego powodu, że jest nierówno wyciągnięty. Przed oliwieniem zdarzało mu się już zacinać poszczególne ogniwa. Na tyle się jeszcze znam na łańcuchach - tu do wymiany jest cały komplet, bo nie odważyłbym się na nim jechać dalej niż do pracy, a poza tym szkoda niszczyć łożyska w silniku. Nowy napęd już leży w szafie i czeka do wiosny.
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Postautor: jolunia dodano: 17 sty 2013, 18:09

I w związku z tym następny motocykl (jeśli będzie) musi być z kardanem. Bo ja jestem "łańcuchowy psuj" :))
A ty Mikrus zapodaj jakieś foty tego cuda, a nie tylko jakieś łańcuchy i inne plastikowe elementy zupełnie zbędne w trakcie jazdy (to taki żarcik odzwierciedlający mój stan wiedzy technicznej _bezradny )
jolunia

Postautor: mike_russ dodano: 17 sty 2013, 18:12

Do fotek to jeszcze trochę czasu, na razie tylko szybka doszła ;) Spokojnie, wystawa jeszcze będzie, tylko nie w śniegu.
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Postautor: jolunia dodano: 17 sty 2013, 18:20

Ile dałeś za szybę jeśli można wiedzieć i czy razem z mocowaniem czy zostawiasz to, które było?
jolunia

Postautor: mike_russ dodano: 17 sty 2013, 20:39

Mocowanie jest od starej szyby + małe wzmocnienia made in Dzika Szopka ;) Za szybę :oklasky: :pliz: :dzieki: :piwo: dla Peliksa który mi ją przysłał po prostu pocztą gdyż stała w garażu bez mocowań... A która po małej obróbce plastycznej dała się dopasować bez problemów :))
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Postautor: miqul dodano: 17 sty 2013, 23:57

Ja kupiłem tą http://allegro.pl/duza-szyba-choper-cho ... 21371.html za 184 z przesyłką.
Mike pochwal się, co za napęd kupiłeś i gdzie.
Awatar użytkownika
miqul
Klubowicz

Motocykl: RAVEN; CB500S; CBR 1100XX
Tel. kom.: 502832983

Postautor: jolunia dodano: 18 sty 2013, 13:24

No to faktycznie wielkie dzięki dla Peliksa. Ja za tę szybę , którą zabrałeś dałam z mocowaniami 220 zł. _bezradny
I zaraz ją potrzaskałam. No to taka moja tradycja. :))
jolunia

PoprzedniaNastępna

Wróć do Zipp Raven