close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Lokalizator GPS wykonany przy użyciu telefonu.

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Lokalizator GPS wykonany przy użyciu telefonu.

Postautor: kalin20 dodano: 09 lut 2013, 15:20

Witajcie.

Za oknem zima, więc można coś tam grzebać przy motorku.

Wpadłem na pomysł zrobienia prostego lokalizatora GPS.
Mam starą Nokię 5800, ma ona moduł GPS i służyła by ona jako lokalizator.
Kwestia zasilania jest rozwiązana a mianowicie zasilanie idzie bezpośrednio z akumulatora.
Kwestia wilgoci rozwiazałem specjalnym woreczkiem w który wkladam telefon i woda się nie dostaje.
A działa to na takiej zasadzie że wysyłam sms na nr który jest w Noki i dostaje wiadomość zwrotną z pozycją ustaloną po GPS, a jeśli nie można jej ustalić w ten sposób to ustala po stacjach bazowych operatora.
Koszty nie są duże bo wystarczy raz w miesiącu doładować kartę kwotą 5-10 zł.
Pytacie po co aż tak zabezpieczam motocykl, chodzi o to że stoi on pod blokiem i troche się o niego obawiam.

Co sądzicie o tym pomyśle ?
Zapraszam na Fanpage ;)

[url]https://www.facebook.com/RometDivision[/url]
Awatar użytkownika
kalin20
Forumowicz

Motocykl: Romet Division

Re: Lokalizator GPS wykonany przy użyciu telefonu.

Postautor: Karol dodano: 09 lut 2013, 16:34

O ile się nie mylę, to w T-mobile też była taka usługa, pozwalająca namierzyć każdy telefon, np. dziecka w podróży. Wystarczyło wysłać esa za zetkę i w odpowiedzi dostawaliśmy położenie telefonu.
Nie wiem niestety, jak to działa w praktyce, ale przy dzisiejszej cenie telefonów (w MediaMarkt nówki po 60 zł.) na pierwszy rzut oka wydaje się to być niezłym zabezpieczeniem.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

Postautor: radzi2000 dodano: 09 lut 2013, 19:14

Proste rozwiązania są zawsze najlepsze. Jeszcze kwestia stosownego ukrycia telefony w zakamarkach motocykla. W przypadku ewentualnej kradzieży (oby nie było takiego przypadku), złodziej może szukać ukrytych zabezpieczeń. Mówię to z doświadczenia ( nie jako złodziej ale były stróż prawa).
Awatar użytkownika
radzi2000
Forumowicz

Motocykl: Zipp Roadstar 2011/ VTX 1300 s
Tel. kom.: 502909382

Postautor: Niebieski dodano: 09 lut 2013, 19:42

Ciekawy pomysł, też mam Nokię 5800 ale używam jej teraz głównie do nawigacji :)) kalin20 pisz dokładniej jak to działa, co trzeba zrobić aby działało, w jakiej sieci może to działać itd. Swego czasu znalazłem pewien alarm, który bardzo podobnie działa, ale koszt to około 500zł :( Trochę też zastanawia, ile ta Nokia 5800 może brać prądu, jak zawsze będzie podłączona do aku. Wiem że nie zawsze się będzie ładowała, ale niemniej jednak co jakiś czas będzie się doładowywać przecież. Jeśli będzie to można porównać do pracy zwykłego alarmu, to jak najbardziej dobra sprawa. kalin20 jak możesz podaj też namiary na tą torebkę, tylko proszę z czegoś bardziej pewnego jak allegro, chodzi mi o trwałość linka. Poniżej podaję ten alarm, który podobnie działa do opisanego przez kalina20.

http://www.sklep.hadron.pl/product-pl-4143-EMA-MicroAlarm-powiadomienie-GSM.html

Obrazek
Awatar użytkownika
Niebieski
Klubowicz

Motocykl: brak
Tel. kom.: 604956970

Postautor: wydech dodano: 09 lut 2013, 19:53

Z opisu alarm działa ciekawie , tylko jakoś za bardzo rzuca się w oczy siedząc w gniazdku zapalniczki w samochodzie , w moto można gdzieś schować ,a le ponad 500 zł to przesada
Awatar użytkownika
wydech
Klubowicz

Motocykl: TS 350+GSF 600

Postautor: Niebieski dodano: 09 lut 2013, 19:59

Ja mam na przykład gniazdko zapalniczki schowane pod siedzeniem w schowku. Jakby już był taki alarm, to pociągnąć gniazdko tak żeby z alarmem nie było widoczne myślę, że w żadnym moto nie byłoby problemem. Nikt przecież nie myślałby pozostawić taki alarm w gniazdku widocznym i zamontowanym np. na kierownicy :))
Awatar użytkownika
Niebieski
Klubowicz

Motocykl: brak
Tel. kom.: 604956970

Postautor: wydech dodano: 09 lut 2013, 20:04

Masz racje , sam będę musiał pomyśleć nad zabezpieczeniem, co prawda pod blokiem stoją skutery i nic się z nimi nie dzieje,
A mam Takie pytanie jak działa alarm motocyklowy jeżeli motocykl jest przykryty
Awatar użytkownika
wydech
Klubowicz

Motocykl: TS 350+GSF 600

Postautor: kalin20 dodano: 09 lut 2013, 23:22

Sieć najlepiej play, bo jak doładujesz to długo masz ważne konto ;)
Dziala to tak, wysyłasz sms z kodem do telefonu który jest w motocyklu. On odsyła Ci sms ze współrzędnymi i można je wpisać w google.
Trzeba tylko zainstalować program, ja polecam Phone Locator.
Najprościej jest to zrobić na telefonie z Androidem, dużo jest takich aplikacji i są one darmowe ;)

@Niebieski
Co do woreczka to nigdzie go nie kupiłem, dostałem na Juwenaliach jak kupiłem 4ropak lecha ;P, został sprawdzony dokładnie w czasie wakacji i daje rade.
@Radzi 2000
Co do ukrycia to w Divisionie jest o tyle fajnie że pod bakiem jest takie wgłębienie i tam mozna zmieścić alarm i ten telefon ;)
Zapraszam na Fanpage ;)

Awatar użytkownika
kalin20
Forumowicz

Postautor: Jack dodano: 10 lut 2013, 19:12

Ciekawa alternatywa dla drogiego alarmu.
Romet Kadet 50 -> Romet Mińsk 125 -> Romet Soft 125 -> Romet R 250 -> Yamaha FJ 1200 A-> HONDA CBF 600 S
Awatar użytkownika
Jack
Klubowicz

Motocykl: Honda CBF 600 S

Postautor: kalin20 dodano: 10 lut 2013, 19:48

Noo dokładnie, jest jeszcze plan żeby podpiąć telefon pod alarm. Tzn jeśli alarm nie jest uzbrojony to telefon nie ładuje, ale jeśli go uzbroimy to telefon bedzie ładowany. Czekam na troszkę lepsza pogode gdzie łapki nie bedą marznąć i borę się do roboty. Oczywiście wszystko ładnie opiszę i zrobię coś w rodzaju Tutoriala ;)
Zapraszam na Fanpage ;)

Awatar użytkownika
kalin20
Forumowicz

Następna

Wróć do Wszystko na temat...