close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Romet Divisiom 249 - wyciek oleju

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Re: Romet Divisiom 249 - wyciek oleju

Postautor: mariusz_ino dodano: 18 kwie 2013, 11:07

Dzięki za odpowiedzi. Z siliconu na razie rezygnuje. Zabrałem się za prace odkręciłem te osłonki na imbus 6 po lewej i po prawej stronie moto. I co widzę, zupełnie luźne te 4 śruby od pokrywy. Można je było palcami dokręcać. Dokręciłem, wyczyściłem silnik odpaliłem i na razie jest w porządku. Zobaczymy jak go zagrzeje porządnie czy wtedy też będzie oki. I teraz nasuwa mi się pytanie dlaczego te śruby się wykręciły? Wibracje? Co ciekawe serwisant Romet /Arcus mówił mi że dużo tych uszczelek wymieniał a i tak ciekło. Kolega z forum ma znajomego z Division'em i on też co chwile ma problem z wyrzucaniem oleju górą. Patrząc na tą konstrukcje - cylinder, gumowa uszczelka, pokrywa przykręcona 4 śrubami na zwykłych podkładka.
Uważam że gdyby na śrubach między cylindrem a pokrywą były malutkie tuleje dystansowe które by uniemożliwiały zbyt mocne zduszenie uszczelki a na dodatek skręcenie pokrywy na sztywno i do tego zastosowanie podkładek sprężynowych zamiast zwykłych wyeliminowało by problem w Division'ach z wyciekami górą. Może wypowie się ktoś mądrzejszy ode mnie i wyprowadzi mnie z błędnego toku myślenia ;)
Czy na początek wystarczy jak tylko zastosuje sprężynowe podkładki czy po prostu tylko dokręcić te śruby?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/708 ... c450b.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/011 ... 985f4.html
Obrazek
Awatar użytkownika
mariusz_ino
Forumowicz

Motocykl: Honda CBF 600S

Re: Romet Divisiom 249 - wyciek oleju

Postautor: Luca dodano: 18 kwie 2013, 13:23

Wyczyść łby śrub i podkładki do sucha i daj kapkę kleju między łeb a podkładkę, oraz miedzy podkładkę a powierzchnię styku pokrywy z podkładką.
Czyli gwintu nie papraj klejem, tylko łeb i podkładkę. Jak nie masz odpowiedniego kleju to użyj zamist kleju silikonu i też śruby nie powinny się samoistnie odkręcać.
Dokręć ale nie za mocno, żeby nie zniszczyć uszczelki i zostaw aż klej, czy silikon zwiąże a potem to już ogień i do przodu :D
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Poprzednia

Wróć do Wszystko na temat...