Przestrzeń bagażowa

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Przestrzeń bagażowa

Postautor: matbewh dodano: 13 maja 2013, 01:42

Chciałbym podyskutować na tematy podróżnicze..... Jak widzicie zwiększenie pakowności motocykla, czy stosujecie tankbagi itp? Ja (romet 150) myślę o zakupie takiego pirackiego dużego kufra na tył motocykla. Jedynie problem- jak potrzebny stelarz. Czy może ktoś z Was montował jakiś tylny kufer do tego motoru? Czy znacie jakieś stelarze na sissibar ew.mocowane do błotników, Może pasują od innych motocykli?
Awatar użytkownika
matbewh
Forumowicz

Motocykl: Romet r 150 BLACK HAMSTER 2009

Re: Przestrzeń bagażowa

Postautor: eNgine dodano: 13 maja 2013, 10:01

Rurki od sisibarów są dosyć słabe, dlatego zawsze lepiej coś dorobić i złapać śrubami przy ramie przynajmniej w 2 miejscach.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: matbewh dodano: 13 maja 2013, 21:58

no zgadzam się całkowicie. Fajnie jakby ktoś coś takiego już robił i walnął fotę. fajny byłby mocniejszy sissibar z gotową podstawką. Takie można spokojnie dostać do maraudera, tylko czy będą zgadzały się wszelkie wymiary? Jeszcze dochodzi możliwość różnego rodzaju plecaków toreb, tankbagów. z tankbagiem nie wiem jak moto będzie wyglądał i czy nie będzie zawadzał w prowadzeniu bo w sumie kierownica u mnie dość wąska. pojemność kufrów- portfel i bluza na wieczór;)
Awatar użytkownika
matbewh
Forumowicz

Postautor: eNgine dodano: 13 maja 2013, 22:48

kufry możesz zamienić na skórzane sakwy - co trochę zwiększy pojemność bagażową. Jeśli jeździsz sam to warto również wykorzystać siedzenie pasażera i umocować coś na nim. Jeżeli chodzi o akcesoria od maraudera - rama wygląda na zdjęciach bardzo podobnie ale czy rozstawy śrub są takie same to bez przymiarki się nie stwierdzi. Ja miałem to szczęście, że Zipp w Ravenie dodaje porządny duży bagażnik.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: matbewh dodano: 13 maja 2013, 23:33

no to jest racja zainteresował mnie ten stelaż z ravena, mógłby pasować;)
Awatar użytkownika
matbewh
Forumowicz

Postautor: NIKT dodano: 14 maja 2013, 00:03

Może to nie kufry a ja nie chcę nic sugerować.
Co do tank baga - Polecam, wbrew pozorów sporo się do niego mieści.
Ap ropo "pirackiego kufra" polecam Ci skontaktowanie się z Mik_russ - em tyle że on nie bawił się w stelaże.
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 661557838

Postautor: mike_russ dodano: 14 maja 2013, 21:05

"Piracki kufer" to jest praktyczna sprawa, bo możesz w nim mieć "dom" - na upartego zmieścisz pokój, aneks kuchenny i łazienkę (czyli namiot, śpiwór, gary i całą resztę) Masz "wszystko w jednym"-gdzie postawisz kufer tam możesz zamieszkać. Minus takiego rozwiązania to zaburzenie statyki motocykla - kufer z całym wyposażeniem może ważyć około 25kg- umieszczenie takiej masy dość wysoko (na bagażniku/siodle) sprawia, że za mocne pochylenie w zakręt może się skończyć przykrym lądowaniem na boku. Druga sprawa- taki kufer to niezły żagiel - umieszczony klasycznie (w poprzek moto) zwiększa mocno opór powietrza, umieszczony wzdłużnie (tak jak przyjechałem na rozpoczęcie sezonu) nieco mniej wpływa na statykę moto i opór powietrza też jest mniejszy, ale motocykl jest wtedy bardziej czuły na boczny wiatr i turbulencje (np. podmuch przejeżdżającej obok ciężarówki). Jeśli zatem szykujesz moto głównie do turystyki, to doradzam zaopatrzenie się w pojemniejsze boczne sakwy/kufry, a kufer centralny dać mniejszy- wtedy masz lepszą stateczność i sterowność.

Ja mam taki duży kufer, gdyż rzadko jeżdżę na dalsze wyprawy, a motocykl służy mi głównie do jazdy po mieście i okolicach, rzadko robię więcej na raz niż 100km. Dlatego mam zamontowane na stałe małe boczne kufry plastykowe, zamykane na klucz, gdyż wystarczają mi na co dzień i są przynajmniej teoretycznie trudniejsze do włamania/ograbienia przez "miejskich ludków". A duży kufer zabieram tylko na "wyprawy", jeśli wybieram się na kilka dni.

Kufer ma usztywnione blachą dno, z przeznaczeniem pod mocowanie do moto na śruby. Tyle że nie wpadłem jeszcze na pomysł, jak onego przykręcić, i doraźnie stosuję zestaw 6 gumo-linek (ale rysują skórę i zniekształcają kufer).

Co do kufrów polecam firmę SAKO http://www.sakwy.pl/ - reklama bezinteresowna, bo dobry rzemieślnik zrobił kufer szybko i solidnie a przy tym za niewygórowaną cenę i to na miarę pod namiot i śpiwór (aczkolwiek ostatecznie wyszedł nieco za duży- ale to był już bardziej mój błąd w obliczeniach ;) )
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: matbewh dodano: 14 maja 2013, 21:46

dzięki mike-russ za fajną opinie. Mój moto 150, jazda z pasażerem max 80km/h więc pewnie dużej różnicy nie zrobi chociaż masa moto jest niewielka. Pomyślę na pocżątek nad jakimś rozwiązaniem żeby ew. było do czego ten kufer przymocować, może właśnie bagażnik od ravena przypasuje- sprawdze, z takim czymś da się już przynajmniej coś przytroczyć czy dodać tak jak mówisz zwykły kufer. Narazie kupię sobie tankbag, trochę pomoże;)

Nie bardzo wyobrażam sobie jak mocujesz takie bydlę gumolinkami? ale może da się zamontować po prostu płytę pod kufer na bagażnik np http://allegro.pl/uniwersalna-podstawka ... 15848.html i do niej przykręcić kufer?
Awatar użytkownika
matbewh
Forumowicz

Postautor: Szubi dodano: 14 maja 2013, 22:05

matbewh pisze:Nie bardzo wyobrażam sobie jak mocujesz takie bydlę gumolinkami?

to pooglądaj sobie zdjęcia z rozpoczęcia sezonu w Broku, nie będziesz musiał sobie wyobrażać ;) Kufer Mike-a na zdjęciach na pewno znajdziesz. Rzucał się w oczy :D

Co do tankbagu, to np. przy tym z Lidla magnesy porysowały mi trochę zbiornik z jednej strony, ale ogólnie fajna i praktyczna rzecz.
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

Postautor: matbewh dodano: 14 maja 2013, 22:36

no fakt, dosyć triumfalnie wyniesiony nad motur;) ok czyli do lidla nie idę poszukam na Allegro hehe;)
fajnie mieliście, ja byłem wtedy na rozpoczęciu w Bieszczadach był góra 10 motorów 4 weterany i pozmieniany tak program że dałem sobie spokój i pojechałem dalej:) Wszyscy pojechali do Was pooglądać kufry!!
Awatar użytkownika
matbewh
Forumowicz

Następna

Wróć do Wszystko na temat...