Romet division 249

Re: Romet division 249

Postautor: kalin20 dodano: 28 maja 2013, 10:12

A mnie się ten błotnik nie pododba, cały czas pękało mi to wzmocenienie z drutu i latało to jak nie wiem co. Narazie jest dobrze, a w weekend jeszcze to troche poprawie ;)
Zapraszam na Fanpage ;)

[url]https://www.facebook.com/RometDivision[/url]
Awatar użytkownika
kalin20
Forumowicz

Motocykl: Romet Division

Postautor: Niebieski dodano: 29 maja 2013, 21:46

Jeśli się nie mylę, to teraz rejestracja nie ma oświetlenia, bo od czerwonej poświaty postoju się nie liczy, trzeba będzie uważać na miśków.

Obrazek
Awatar użytkownika
Niebieski
Klubowicz

Motocykl: brak
Tel. kom.: 604956970

Postautor: kalin20 dodano: 29 maja 2013, 23:02

W weekend dorobię podświetlenie spokojnie ;)
Zapraszam na Fanpage ;)

Awatar użytkownika
kalin20
Forumowicz

Postautor: kalin20 dodano: 01 cze 2013, 20:14

Męczy mnie jedna sprawa, kranik. Kranik jest podciśnieniowy w nowych modelach, ale ma 3 pozycję, jeśli napiszę źle to mnie poprawcie.
-dźwignia u góry rezerwa
-dźwignia w dół normalnie
-dźwignia w poziomie zamknięty.
I teraz tak załóżmy że kranik jest w pełni sprawny, ma mębranę ok i czy kranik może puszczać paliwo a te dostaje się do oleju. Nie ma tak że w pozycji rezerwa paliwo płynie bez podciśnienia tylko płynie grawitacyjnie ?
Zapraszam na Fanpage ;)

Awatar użytkownika
kalin20
Forumowicz

Postautor: jacecek dodano: 01 cze 2013, 22:54

kalin20 pisze:Męczy mnie jedna sprawa, kranik. Kranik jest podciśnieniowy w nowych modelach, ale ma 3 pozycję, jeśli napiszę źle to mnie poprawcie.
-dźwignia u góry rezerwa
-dźwignia w dół normalnie
-dźwignia w poziomie zamknięty.

W moim zippie jest podobnie, ale pozycja "w poziomie" to nie jest zamknięcie dopływu paliwa. Tego położenia używa się wtedy, gdy np. wyjeździsz całe paliwo z baku (również wtedy gdy wyjeździsz to z położenia "normalne" i nie przełączysz w porę na rezerwę). W pompie podciśnienioewj nie ma co zrobić podciśnienia i są duże problemy z dostarczeniem paliwa. I włąśnie to położenie "w poziomie" otwiera swobodny przepływ paliwa przez pompę do komory gaźnika, pozwala na uruchomienie silnika oraz odpowiednio napełnia pompę i cały układ podciśnieniowy.

kalin20 pisze:I teraz tak załóżmy że kranik jest w pełni sprawny, ma mębranę ok i czy kranik może puszczać paliwo a te dostaje się do oleju. Nie ma tak że w pozycji rezerwa paliwo płynie bez podciśnienia tylko płynie grawitacyjnie ?

Jeśli "zamykasz" po jeździe dopływ paliwa, to tak naprawdę puszczasz je swobodnie przez pompę i bardzo możliwe, że przelewa Ci przez komorę pływakową i wypływa na zewnątrz. Czy ma szansę dostać się do oleju to tego już nie wiem, ale pewnie jest to możliwe.
pozdrawiam - jacecek
Awatar użytkownika
jacecek
Klubowicz

Motocykl: Honda CTX 700 D
Tel. kom.: 668842471

Postautor: kalin20 dodano: 01 cze 2013, 23:37

Noo nie zamykam bo mam kranik podciśnieniowy, nawet w instrukcji jest żeby nie zakręcać bo jest podciśnienowy.

Czekam na kolejne opinie ;)

EDIT:
Kolejna ciekawostka, licznik przekłamuje i to dużo bo dokładnie 9km/h. Dziś sprawdzone przy pomocy GPS.
Zapraszam na Fanpage ;)

Awatar użytkownika
kalin20
Forumowicz

Postautor: mariusz_ino dodano: 02 cze 2013, 21:42

a w którą stronę ?? ;)przekłamuje oczywiście ;)

A ja mam Divisiona z 2010 to rozumiem że mam zwykły kranik bo jak zdejmuję wężyk i mam ustawiony kranik w poziomie to nic nie leci?
Obrazek
Awatar użytkownika
mariusz_ino
Forumowicz

Motocykl: Honda CBF 600S

Postautor: Arcon dodano: 02 cze 2013, 21:46

kalin20 pisze:I teraz tak załóżmy że kranik jest w pełni sprawny, ma mębranę ok i czy kranik może puszczać paliwo a te dostaje się do oleju. Nie ma tak że w pozycji rezerwa paliwo płynie bez podciśnienia tylko płynie grawitacyjnie ?

Nie ma tak. Grawitacyjnie płynie w pozycji "PRI" i służy do zalania pustych gaźników. W pozycjach ON i RES paliwo bez podciśnienia nie płynie, natomiast w pozycji RES jest pobierane z dna zbiornika, a w pozycji ON - jakoś parę centymetrów wyżej.
Arcon
Forumowicz

Postautor: kalin20 dodano: 02 cze 2013, 22:03

@Arcon dzieki za wyjaśnienie, dziś przyglądałem się kranikowi to i nie ma on pozycji res więc git, nie ma ryzyka zalania oleju paliwem.

Przekłamuje tak że jak jedziesz wg licznika 100km/h to rzeczywiście jedziesz 91km/h. Trochę mnie to ździwiło ale cóż
Zapraszam na Fanpage ;)

Awatar użytkownika
kalin20
Forumowicz

Postautor: Arcon dodano: 02 cze 2013, 22:13

kalin20 pisze:dziś przyglądałem się kranikowi to i nie ma on pozycji res

Dziwny kranik, i w związku z tym, jeszcze dziwniejsze wydaje się poprzednie pytanie :D
Arcon
Forumowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do inne motocykle...