Nakrętki na szpilki - wydech

Nakrętki na szpilki - wydech

Postautor: kamil_juri dodano: 28 lip 2013, 23:02

Miałem dzisiaj nieprzyjemną przygodę. Zobaczyłem, że jedna z rur od wydechu zaraz za cylindrem... wisi sobie. Dwie śrubki/nakrętki na szpilkach (jeśli mylę wyprowadźcie mnie z błędu proszę w zakresie nazewnictwa) po prostu się odkręciły i gdzieś odpadły (sic!). O śrubie od amortyzatora wspominałem już w innym temacie (na szczęście zdążyłem dokręcić). Te dwie od wydechu się zagubiły i musiałem zwykłe nakrętki nałożyć. Zrobiłem zdjęcia o które mi śrubki/nakrętki chodzi
http://chomikuj.pl/kamil_juri/ZIPP+RAVEN
jeżeli macie sklep, w którym mógłbym dostać zamiennik (możliwie podobny) za przyzwoitą cenę - proszę o info. W zippie chyba coś takiego znalazłem (niestety nie ma jasno napisane czy to do ravena czy nie - jest podobne i tyle) za 19 zł sztuka (!!)
Proszę o porady albo linki do sklepów/aukcji gdzie mogę dostać takie zamienniki. heh... :zalamka:
Awatar użytkownika
kamil_juri
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven 2012 r.

Re: Nakrętki na szpilki - wydech

Postautor: Karol dodano: 28 lip 2013, 23:26

To są jakieś nakrętki kołpakowe przedłużane z kołnierzem, M8 bodajże. Raczej nie do kupienia.
Ja od fabryki mam zwykłe nakrętki i mi nie przeszkadzają, bo generalnie i tak ich nie widać.

Możesz spróbować na zwykłe nakrętki nakręcić nakrętki kołpakowe, które kupisz w każdym większym sklepie ze śrubami, efekt powinien być podobny.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

Postautor: kamil_juri dodano: 29 lip 2013, 07:28

Ok, tak zrobię. Kurcze ale niepokoi mnie to, że tak się wszystko rozkręca i to przy małych przebiegach. Co by było gdybym chciał więcej km pokonać bez zatrzymania?

Karolu dziękuję za podpowiedź.
Awatar użytkownika
kamil_juri
Forumowicz

Postautor: Karol dodano: 29 lip 2013, 10:58

Ano rozkręca się, taka już chińska uroda. Jednym bardziej, innym mniej. Warto zaopatrzyć się w klej do gwintów Loctite 243, którym rozkręcający się gwint można podkleić i od kiedy go używam niczego jeszcze na trasie nie zgubiłem.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

Postautor: beniamin82 dodano: 29 lip 2013, 12:35

To tak chyba najgorzej przetrwac 6tys. km. Co mialo sie odkrecic to sie odkrecilo...
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Kris dodano: 29 lip 2013, 17:39

.....Miałem dzisiaj nieprzyjemną przygodę. Zobaczyłem, że jedna z rur od wydechu zaraz za cylindrem... wisi sobie. Dwie śrubki/nakrętki na szpilkach...
Kolego nie przejmuj się tym. W moim Zippku zgubiłem nakrętki w pierwszym tygodniu pomykania. Aby było śmieszniej, to po jednej przy każdym cylindrze. Objawiło się u mnie to tym, że motong zaczął głośniej chodzić, to znaczy głośno. Wywaliłem oryginalne nakrętki - szajs z miękkiego metalu i kupiłem nakrętki i podkładki sprężynowe z nierdzewki w Castoramie. Od tamtego czasu problem zniknął i już nic mi się nigdy nie odkręciło. Koszt chyba 8 zł za komplet - nie pamiętam już.
Awatar użytkownika
Kris
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven
Tel. kom.: 501963905

Postautor: mike_russ dodano: 29 lip 2013, 18:19

Polecam nakrętki nierdzewne zwykłe, i na to jeśli się zmieszczą- nakrętki kołpakowe jako kontrujące - mowy nie ma żeby się odkręciło. Natomiast mimo tych zabezpieczeń warto podłożyć podkładki sprężyste - ta bowiem (w tym przypadku) służą nie tyle do zapobiegania odkręcaniu (tą role spełnia kontra) ile do kompensacji wydłużania i skracania rozgrzanych elementów - zapewnia to optymalny docisk do uszczelek i zapobiega urwaniu czegoś. (pękające szpilki są na ten przykład problemem w Romecie K-125 gdzie są cieńsze)
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: Kris dodano: 29 lip 2013, 20:56

Mike, po raz kolejny muszę Ci przyznać rację Kolego :D
Awatar użytkownika
Kris
Sympatyk

Postautor: kamil_juri dodano: 30 lip 2013, 17:34

mike_russ pisze:Polecam nakrętki nierdzewne zwykłe, i na to jeśli się zmieszczą- nakrętki kołpakowe jako kontrujące - mowy nie ma żeby się odkręciło. Natomiast mimo tych zabezpieczeń warto podłożyć podkładki sprężyste - ta bowiem (w tym przypadku) służą nie tyle do zapobiegania odkręcaniu (tą role spełnia kontra) ile do kompensacji wydłużania i skracania rozgrzanych elementów - zapewnia to optymalny docisk do uszczelek i zapobiega urwaniu czegoś. (pękające szpilki są na ten przykład problemem w Romecie K-125 gdzie są cieńsze)

Tak zrobie panowie niech tylko ta gwarancja się skończy. Wszystkie śruby po wykręcam, dam podkładki gumowe/sprężynujące i gdzie się da to kontry. Strach inaczej jeździć szczerze mówiąc. Szczególnie tak jak ja gdzie jak wsiadam to bez schodzenia 100 km. Ledwo cztery razy go wyciągnąlem i już przegląd. Mam nadzieje, że szybko tam wszystko zrobią i DOBRZE. Dam znać po kilku wizytach u nich czy warto u nich robić czy szukać innego miejsca. Szczególnie ten wahacz... zobaczymy co powiedzą.

Śrubki powiedzieli, że znajdą więc może oryginały będą tylko coś podłoże żeby znowu nie probowały się desantować. Ogólnie motong coraz bardziej mi się podoba. :D :chopper2:
Awatar użytkownika
kamil_juri
Forumowicz

Postautor: Kris dodano: 30 lip 2013, 20:44

Kamil, mówiąc szczerze, to w moim Zippku zgubiłem tylko te dwie nakrętki od wydechu i dwa razy odkręciła mi się linka przy liczniku. Poza tym, to w pierwszym dniu jazdy zauważyłem, że moto gaśnie na wolnych obrotach - przyczyna bardzo prozaiczna - pęknięty gumowy wężyk przy prawym gaźniku. Skorzystałem z porad kolegów z forum i sam osobiście podokręcałem nakrętki w motongu. Większość była skręcona dobrze. W najważniejszych punktach zastosowałem podkładki sprężynowe.
Niestety wszystko zależy od serwisu i ludzi wykonujących przegląd zerowy przed wydaniem motocykla, a z tym jest niestety różnie. Naszemu koledze np. złożyli klocki hamulcowe obok siebie, tak, że z jednej strony były dwa klocki, tarcza, a z drugiej sam tłoczek :rotfl: . Nie licz na serwis, sam podokręcaj i zastosuj podkładki - od tego gwarancji się nie traci. :)
Awatar użytkownika
Kris
Sympatyk

Następna

Wróć do Zipp Raven