TULEJE WAHACZA

Re: TULEJE WAHACZA

Postautor: mike_russ dodano: 15 lip 2013, 18:27

Na szczęście w moim przypadku przyczyna okazała się prozaiczna - niedopompowane tylne koło ;) Ale i tak będę z uwagą śledził temat...
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: Kris dodano: 16 lip 2013, 06:53

Wahacz rozebrałem. Tak jak przewidywałem są tam dwie tuleje metalowo gumowe. Nie ma tam łożysk igiełkowych. Nie mam dokładnej suwmiarki, więc na chwile obecną podam wymiary W przybliżeniu: długość tulei 41 mm, średnica zewnętrzna 27 mm, wewnętrzna 14 mm. Okazało się, że śruba - ośka była dobrze nasmarowana, a i tak w kilku miejscach była przytarta - podobnie jest z tulejami. Zobaczcie sami http://chomikuj.pl/kriskupidur/Galeria/ ... Zipp+Raven Zdecydowanie jest wyczuwalny luz, co w sumie daje dość duży luz na końcu wahacza / koło /.
Obdzwoniłem wszystkie znane sklepy w Trójmieście i niestety nie udało się wyszukać tulei i nowej ośki. :mur: W serwisie Junak Master w Gdyni, powiedzieli, że oni tuleje zamawiają u tokarza. Są one wykonane z teflonu, a wewnątrz mają wstawioną tulejkę stalową. Facet wysypał [przy mnie worek i razem szukaliśmy. Z wymiarem zewnętrznym nie było problemu, natomiast wewnątrz moja ośka telepała się jeszcze gorzej niż w oryginalnej tulei. :zalamka: Na chwilę obecną mam zamiar udać się do tokarza i spróbuję wykonać nowe tuleje. _boisie
Ostatnio zmieniony 19 lip 2013, 07:33 przez Kris, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Kris
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven
Tel. kom.: 501963905

Postautor: Luca dodano: 16 lip 2013, 08:34

Kris pisze: Okazało się, że śruba - ośka była nieźle nasmarowana, a i tak w kilku miejscach była przytarta - podobnie jest z tulejami.

Ośka nie ma pracować w tulejach. Miałeś za słabo dokręcony wahacz. Po to są tulejki stalowo-gumowe, żeby pracowała guma. Teraz to już masz pewnie wytarte rowki w ramie motocykla i może być problem tak skręcić wahacz, żeby tulejki nie tarły o oś tylko pracowała sama guma.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Karol dodano: 16 lip 2013, 12:22

No bez suwmiarki, to nie zaszalejesz. A tuleje o przybliżonych wymiarach są tu:
:arrow: 40x34x12 http://www.kingway.pl/sklep/prod.php?id ... ord=tuleja
:arrow: 40x25x10 http://www.kingway.pl/sklep/prod.php?id ... ord=tuleje

a tu inne http://www.kingway.pl/sklep/prod.php?ty ... earch=+OK+
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

Postautor: NIKT dodano: 16 lip 2013, 17:59

"Teraz to już masz pewnie wytarte rowki w ramie motocykla i może być problem tak skręcić wahacz, żeby tulejki nie tarły o oś tylko pracowała sama guma." Luca wg mnie ma racje. Dotoczysz tuleje a nie odczujesz różnicy w zachowaniu motocykla.
Możesz polecieć na hardkora i postarać się otwór minimalnie powiększyć (przez co go zaokrąglisz) i dotoczyć tulejkę pod nowy wymiar (nie wiem jak to wygląda więc strzelam jak kulą w płot i mogę mijać się z prawdą).
Jakbyś nie mógł byś znaleźć tokarza, który się tego podejmie to napisz albo zadzwoń bo mam magika co toczy wszystko ze wszystkiego (tak sam o swoich zdolnościach mówi) i nawet potrafi spawać aluminium z metalem.
Podrzuciłbym do domu bo 27 będę baaaaardzo blisko trójmiasta.
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Zarząd KCM

Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 661557838

Postautor: Kris dodano: 17 lip 2013, 07:53

"Teraz to już masz pewnie wytarte rowki w ramie motocykla i może być problem tak skręcić wahacz, żeby tulejki nie tarły o oś tylko pracowała sama guma." Muszę Wam powiedzieć, że wahacz był skręcony bardzo mocno. Co roku przed sezonem sprawdzam wszystkie połączenia. Teraz miałem lekki problem, aby ten wahacz odkręcić. Spróbuję jeszcze uderzyć bezpośrednio do Rometa - może tuleja z Romka będzie dobra???
Dzięki Karol za szukanie i linki !
Awatar użytkownika
Kris
Sympatyk

Postautor: Kris dodano: 19 lip 2013, 07:29

Tak jak pisałem wcześniej, gotowych tulei nigdzie nie znalazłem Wczoraj polecono mi firmę z Rumii, która produkuje różnego rodzaju tuleje i elementy metalowo-gumowe. Musiałem dostarczyć im cały wahacz i ośkę. Okazało się, że ośka nie ma 14 mm, tylko mniej 3,94 mm, co w sumie razem z tulejami dawało luz 0,10 mm. Mają wykonać nową ośkę, nowe tuleje, które wcisną do wahacza. Koszt 50 zł. Odbiór w poniedziałek. :jupi:
Awatar użytkownika
Kris
Sympatyk

Postautor: Kris dodano: 29 lip 2013, 17:45

Zapomniałem napisać, że wahacz odebrałem i zamontowałem w motongu. Tuleje są jednak inaczej wykonane niż oryginalne. W oryginalnych na zewnątrz była tuleja metalowa, następnie guma, a w jej wnętrzu tuleja, w którą wchodzi ośka. W nowych tulejach jest tylko guma i wewnętrzna tuleja. Wszystko jest ładnie spasowane :_hura:
Mam nadzieję, że teraz trochę pohula :)
Awatar użytkownika
Kris
Sympatyk

Postautor: NIKT dodano: 30 lip 2013, 19:05

TO SUPER !!
Musze się pochwalić, że dzisiaj otrzymałem po 3 miesiącach zestaw naprawczy wahacza tylnego do Cruisera :)

A tutaj dla potomnych, którzy chcieliby "bawić się" z ww. wahaczem w Cruiserze:
https://plus.google.com/photos/11702261 ... 1836790721
Jeżeli ktoś potrzebuje/potrzebowałby wymiarów poszczególnych części składowych zestawu proszę się nie krępować, a znajdę je i podam wymiary naniesione na zdjęcie i opublikuję w tym temacie.
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Zarząd KCM

Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 661557838

Postautor: Kris dodano: 30 lip 2013, 20:33

Powiem szczerze, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony rozwiązaniem w Twoim motongu - pełna profeska :brawa: Nie to co u nas kawał gumy i tuleja. Najważniejsze jednak aby działało tak jak trzeba.
Awatar użytkownika
Kris
Sympatyk

PoprzedniaNastępna

Wróć do Zipp Raven