Chlapacz przedniego błotnika

Chlapacz przedniego błotnika

Postautor: eNgine dodano: 08 sie 2013, 21:12

Może komuś się przyda ten pomysł, generalnie za sporą wadę jazdy w deszczu uznałem zbyt krótki przedni błotnik w naszych motocyklach. Efekt był taki, że przejeżdżając przez kałużę woda z pod przedniej opony rozbryzgiwała się na kolektorach, silniku i butach. Aby temu zaradzić postanowiłem zamontować chlapacz. Zakupiłem kawałek gumy zwanej gumą chlapacza do motocykla WSK, nawierciłem w niej 3 otwory 5mm - podobne otwory nawierciłem w dolnej części przedniego błotnika (oczywiście odpowiednio odmierzając miejsce otworów). Gumę przekręciłem na 3 śruby 5mm. Efekt możecie podziwiać na zdjęciach - niestety z uwagi na obecne upały nie miałem okazji jeszcze go dobrze przetestować, ale myślę że problem chlapania powinien mocno zminimalizować.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Re: Chlapacz przedniego błotnika

Postautor: Karol dodano: 08 sie 2013, 21:36

Bardzo dobre rozwiązanie i nawet fajnie wygląda :oklasky:
Też tak chciałem kiedyś zrobić, tylko szkoda mi trochę wiercić dziury w błotniku ;)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

Postautor: krysz dodano: 08 sie 2013, 21:41

Te śruby M5 to chyba też oryginalne od WSK :))
Ale faktycznie chlapacz osłoni silnik i nogi przed rozbryzgiem wody spod koła. Brawo Engine.
"Nieważne jaki masz motocykl, ważne gdzie nim byłeś"
http://chomikuj.pl/krysz2/Podr*c3*b3*c5 ... uiser*27em
Awatar użytkownika
krysz
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 602433923

Postautor: mike_russ dodano: 09 sie 2013, 17:49

Dobry pomysł tylko uważaj - błotnik jest z chińskiego plastyku który jest dobry, ABS (w tłumaczeniu z Chińskiego: "Ale Bardzo Słaby" ). Zwróć uwagę, czy nie zacznie pękać przy otworach, albo w miejscach narażonych na większe naprężenia. Nie sposób go spawać, ale dobrze klei się poxiliną tylko trzeba benzyną ekstrakcyjną uprzednio umyć. Pękaniu zapobiega danie gumowej podkładki na styku śruby z plastykiem, tyle że to będzie widać - chyba żeby wstawić pod łebki śrub jakieś mały oringi lub inne uszczelki. Można też do środka błotnika wstawić kawałek blachy (np, z puszki po farbie albo litrowym piwie) docięty i dogięty na wymiar, z otworami i do błotnika go przykleić od środka 2-składnikowym klejem epoksydowym. Wtedy na pewno nie pęknie, jeśli blaszana wkładka będzie odpowiednio duża.
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: selmen dodano: 09 sie 2013, 22:09

i w cruiserze i w jinlunie i w aprilli i nawet w GB streecie mam od tego sezonu chlapaki na przodzie. w apce i cruiserze na tyle też. nogi suchsze jak były, silnik nie zaje..ny błotem jak wcześniej. założyłem najtańsze od WSK, podkładki od nitów pod śruby jedna i druga strona. nic nie pęka a już po parę tysi nakręciłem na kazdym, wizualnie jak kto uważa. mnie się podoba.
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Postautor: kamil_juri dodano: 22 sie 2013, 00:24

Albo twój chlapacz eNgine ktoś już podchwycił albo na alledrogo widziałem twojego motonga ;) Dokładnie taki sam wynalazek był na sprzedaż - z całym motocyklem of course :)
Awatar użytkownika
kamil_juri
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven 2012 r.

Postautor: eNgine dodano: 22 sie 2013, 12:39

Hmm, może Lopez73, z tego co wiem też kiedyś sobie montował w Ravenie, a teraz jeździ Hyosungiem GV650Pro - więc może widziałeś jego ravena, albo już z kolejnych rąk do rąk przechodził ;) Swojego nie mam zamiaru się pozbywać :mrgreen:, dobrze mi służy.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Wróć do Zipp Raven