Kruczek dla poczatkujących... - Kamil i jego Raven

Re: Kruczek dla poczatkujących... - Kamil i jego Raven

Postautor: kosimazaki dodano: 12 sie 2013, 19:34

kamil_juri pisze:Jeszcze łańcuszek ciut podciągnąłem ze złodziejem kredek :dzidzia: i do boju :D :motor:

Ok, od jutra zmieniam klucze do garażu. Jeszcze zobaczymy kto się będzie śmiał jak nie będzie miał jak Kruczka wyciągnąć hehehe. "Złodziej kredek" - też mi coś :wrr: :lanie: Poza tym, to z tym łańcuchem to "ja tylko pociągnął" ;)
Jazda na motocyklu to najlepsza rzecz, jaką można robić w ubraniu
Awatar użytkownika
kosimazaki
Forumowicz

Motocykl: Honda CBF600SA

Postautor: selmen dodano: 13 sie 2013, 09:19

Andrzeja z "Seba Motors" znam osobiście, facet wyluzowany ale fachowiec dobry :) Jest znany w światku białostockiego enduro. W tym punkcie przynajmniej mają serwis z prawdziwego zdarzenia bo serwisują też bardziej dojrzałe kontrukcje będąc także dealerem Kawasaki.
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Postautor: kamil_juri dodano: 13 sie 2013, 09:23

selmen pisze:Andrzeja z "Seba Motors" znam osobiście, facet wyluzowany ale fachowiec dobry :) Jest znany w światku białostockiego enduro. W tym punkcie przynajmniej mają serwis z prawdziwego zdarzenia bo serwisują też bardziej dojrzałe kontrukcje będąc także dealerem Kawasaki.

A ja słowa wyluzowany użylem w jak najlepszym znaczeniu :) Po prostu pełen zachwyt i :oklasky: dla Andrzeja.
Durnia ze mnie robili w tej Choroszczy. Już tam nie jeżdzę. Kolejne drożej to drożej ale do Seba Białystok będę się umawiał i u nich robił przeglądy. Przynajmniej wiem, że oni wiedzą jak motocykl wygląda :) Jestem naprawdę zadowolony. Widziałem kiedyś wątek o tym gdzie warto a gdzie nie robić moto ale teraz nie potrafię go odszukać. Jakby ktoś miał link to proszę na priv to wystawie odpowiednie oceny obu odwiedzonym serwisom. Niech inni wiedzą to sobie nerwów zaoszczędzą ;)
Awatar użytkownika
kamil_juri
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven 2012 r.

Postautor: kosimazaki dodano: 13 sie 2013, 09:51

Te, Gagarin, tu masz link, którego szukasz ;)
viewtopic.php?f=3&t=3791&p=70018&hilit=serwis#p70018
Awatar użytkownika
kosimazaki
Forumowicz

Postautor: kamil_juri dodano: 19 sie 2013, 20:29

Niedziela i sparing... Białystok - Giżycko - Białystok. Jakieś 360km (jak jeżdżę autem to 180km w jedną stronę licznik pokazuje). Na licznik km w moto zerknąłem dopiero w trasie. ;-) Test spalania - ok. 3L/100km. Chyba przyzwoicie na docierane moto. Trasa 95%, miasto 5%. Prędkość w okolicach 90-100km/h.

Bez problemów w obie strony. Coraz lepiej rozumiemy się z moto. :)

Wnioski: chyba kupię owiewkę bo Raven nie ma niczego co chociaż trochę umożliwiłoby przesunięcie strugi powietrza a na trasie to nie jest zbyt przyjemne. Poza tym przydałaby się zmiana zębatki. Fajnie moto chodzi 4,5-5 tys obrotów. Jadąc 100km/h mam ok. 6 tys. i dosyć silne drgania. Lepiej jest trzymać go bliżej 90km/h. A jednak przydałoby się troszeczkę szybciej czasem. Więc chyba zębatki do wymiany ale to jak trochę więcej km na liczniku będzie - na pewno nie w tym sezonie.

Motocykl jest bardzo fajny. Wreszcie mogę powiedzieć, że nie żałuję zakupu. Po kilku przygodach na początku teraz jeździ się nim bardzo fajnie.
Awatar użytkownika
kamil_juri
Forumowicz

Postautor: kamil_juri dodano: 21 sie 2013, 13:14

Wczoraj kolejne 100km... Tykocin (rynek i zamek) i Knyszyn i kilka wiosek po drodze. Może w końcu będzie avatar - dzięki kosimazaki :) Dobry aparat i Kruczek ladnie się prezentowal. Chyba delikatnie za mocno łańcuch napięty ponownie (regulowałem) bo od czasu do czasu lekki odglos jak na poczatku naszej znajomości (gnieciony papier). Przed kolejną jazdą lekkie luzowanie.

Motocykl przeszedł również test prędkości. 7 tys obrotów 5-tka = ~110km/h. Chyba nieźle chociaż wydaje mi się, że gaźnik nie jest do końca dobrze wyregulowany. Aha i takie pytanko: jaki powinien być poziom obrotow na jałowym? Ja mam ustawione ok. 2 tys. Wydaje mi się, że po zagrzaniu moto to za szybko. Kosimazaki ma 1,4 tys. na swojej hani.
Jaki jest optymalny poziom? (uczę się - przepraszam za takie pytania jeśli ktoś doświadczony poczuje się dotknięty).

P.S. Kosimazaki przywłaszczył sobie w podpisie moje moto to ja jego w avatarze - REWANŻ :lanie:
Awatar użytkownika
kamil_juri
Forumowicz

Postautor: tenegel dodano: 21 sie 2013, 18:11

Mój miał ustawione (na ciepłym silniku oczywiście) jak go dostałem, ponad 2 tysiące, ale to stanowczo za dużo. Skręciłem (stojąc na światłach, bo mnie denerwowały, a śruba regulacji w palcach idzie lekko) do około 1,4-1,5 tysiąca i mój pierdzipęd chodzi bardzo dobrze. Jak skręcałem niżej, to na zimnym silniku gasł czasami, ale na razie dalej nie walczę bo zobaczymy co wyjdzie jak zacznę walczyć z dealerem o wymianę hulajnogi, na razie nie mam jak bo albo motor potrzebny (auto w serwisie cały czas) albo jak dzisiaj - niebo zaczęło przeciekać stanowczo za mocno i odłożyłem wyjazd do bezdeszczowej pogody) ;)

Ps. Nie regulowali Ci obrotów na przeglądzie po 300 km...? Nic z gaźnikiem nie robili...? Bo ja nawet nie wiem, co wchodzi w skład takiego przeglądu, mam zły zwyczaj (dobry z punktu widzenia mechanika), że nie stoję mu nad głową nigdy...

Pozdrawiam !!
--
Marek

"Każdy złożony problem ma proste, błędne rozwiązanie"
Awatar użytkownika
tenegel
Forumowicz

Motocykl: Komar, Raven i Honda CB 500

Postautor: eNgine dodano: 21 sie 2013, 22:02

Optymalnie 1700 obrotów / min - na ciepłym nie gaśnie i łatwo odpala na zimnym. Obroty reguluje się dużą śrubą z prawej strony który odpowiada za domykanie przepustnicy.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: kamil_juri dodano: 22 sie 2013, 00:15

No właśnie regulowali ;) Wcześniej było mniej obrotów. W tym sezonie za wiele km raczej już nie zrobię bo moto służy do okazjonalnych wypadów. Sam zmniejsze (dzięki eNgine). Wg mnie powinna pójść regulacja gaźnika. Ale w Choroszczy pewnie nie wiedzieli jak się za to zabrać i obroty delikatnie wyżej podkręcili - na zimnym chodził jakby nie równo. Na ciepłym jest wszystko ok ;). Na wiosnę dam do Seby to zobaczę jak to zestroją.

P.S. Kosimazaki mi na prive narzekał, że jego moto na moim avatarze też jest to proszę. Już nie ma ;) Zdjęcie zrobione podczas wycieczki jednodniowej do Giżycka z tym złodziejem kredek ;p W tle wieża ciśnień. Fajny punkt widokowy ;) polecam. dyszka za wjazd dla osób z poza Giżycka niezależnie od wieku. :chopper:
Awatar użytkownika
kamil_juri
Forumowicz

Postautor: kosimazaki dodano: 22 sie 2013, 08:40

kamil_juri pisze: Na wiosnę dam do Seby to zobaczę jak to zestroją.
P.S. Kosimazaki mi na prive narzekał, że jego moto na moim avatarze też jest to proszę. Już nie ma ;) Zdjęcie zrobione podczas wycieczki jednodniowej do Giżycka z tym złodziejem kredek ;p :chopper:

Sam zestroisz i jeszcze gotówkę na inne pierdoły zaoszczędzisz. Wakuometr za grosze można zrobić samemu albo jak wolisz nieco drożej, można kupić.
Nie narzekałem, tylko zwróciłem uwagę, że nie wypada żeby w Twoim avatarze moje moto było na pierwszym planie.
Awatar użytkownika
kosimazaki
Forumowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Zipp Raven