Raven - pęknięty element ramy?

Re: Raven - pęknięty element ramy?

Postautor: kamil_juri dodano: 19 wrz 2013, 21:04

tenegel pisze:Podejście serwisowe dealera i zipp'a...

dzisiaj (po półtora tygodnia od dostarczenia motoru dealerowi) zadzwoniłem z ciekawości z pytaniem czy już coś drgnęło, czy już coś wiadomo i dowiedziałem się, że WCZORAJ w końcu wysłali motor do Zippa do Przasnysza... Półtora tygodnia stał u nich w sklepie :/ Przypomniałem pani ze sklepu, że terminy są pewne, które ich obowiązują więc oczywiście usłyszałem tłumaczenie, że zipp nie odpowiadał na ich zgłoszenie, a sami nie mogą wysłać tylko musi to zleci zipp, że przecież motor to nie radyjko czy mikrofalówka i musi trwać... ehhh ręce opadają od takiego podejścia... ale jednocześnie potwierdza się chyba to, że zipp nie ma się specjalnie dobrze i robi bokami a wszelkiego rodzaju sprawy serwisowe idą hmm... nieco opieszale... Szkoda, bo chciałoby mi się jeszcze końcówkę sezonu pojeździć... Pożyjemy zobaczymy...

W każdym razie przypomniałem też Pani w sklepie, że tak naprawdę opieszałość zippa to bardziej jej problem niż mój, bo ja powołałem się na niezgodność towaru z umową, co było dla niej nieco zaskakujące... ale znów odpowiedź 'no to nie jest radyjko ani kuchenka...' w każdym razie cieszę się, że na forum dowiedziałem się o różnicach między reklamacją a reklamacją z tytułu niezgodności towaru z umową... :)

Pozdrawiam,
Marek

No trzymamy kciuki... może i Choroszcz nauczy się czegoś bo ja mam wrażenie, że oni to w świecie radyjek zostali ;) :mur:
Awatar użytkownika
kamil_juri
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven 2012 r.

Postautor: kosimazaki dodano: 19 wrz 2013, 21:06

tenegel pisze: ja powołałem się na niezgodność towaru z umową, co było dla niej nieco zaskakujące... ale znów odpowiedź 'no to nie jest radyjko ani kuchenka...' w każdym razie cieszę się, że na forum dowiedziałem się o różnicach między reklamacją a reklamacją z tytułu niezgodności towaru z umową... :)

Niesamowite, że w obecnych czasach można jeszcze z taką beztroską podchodzić do jakiegokolwiek interesu :zaskoczony: Możliwość poznania przez taki serwis (Choroszcz) opinii członków takiego forum jak KCM "od wewnątrz" to darmowa wiedza podana na talerzu. Jak niewiele trzeba by taki właściciel lub jakiś jego pracownik śledził wpisy na takim forum by je później w odpowiedni sposób wykorzystać w prowadzonym biznesie? Po zapoznaniu się zaledwie z kilkoma postami mogliby poprawić jakość oferowanych usług w sposób bardziej niż znaczący. Wiedzieliby o napiętych do przesady łańcuchach, nakrętkach mających tendencję do samoistnego odkręcania i spadania, niedopasowanych tulejach itp. Bez dodatkowych kosztów, bez straty czasu na szkoleniach. Kilka czy kilkanaście minut dziennie poświęcone na zapoznanie się z nowymi postami mogłoby dać piorunujące efekty ale po co? Eeeech, "radyjko, mikrofalówka", żal czegoś takiego słuchać nawet.
Tenegelu zabiorę Cię na plecaczek jak będę gdzieś śmigał w najbliższym czasie o ile będziesz miał czas i ochotę, no i aura będzie w miarę korzystna ;)
Jazda na motocyklu to najlepsza rzecz, jaką można robić w ubraniu
Awatar użytkownika
kosimazaki
Forumowicz

Motocykl: Honda CBF600SA

Postautor: tenegel dodano: 20 wrz 2013, 09:54

kosimazaki pisze:Tenegelu zabiorę Cię na plecaczek jak będę gdzieś śmigał w najbliższym czasie o ile będziesz miał czas i ochotę, no i aura będzie w miarę korzystna ;)

Zatem wyścig Aura vs Serwis zippa należy uznać za rozpoczęty ;) Zobaczymy czy najpierw pogoda się poprawi, czy jednak motor do kupy poskładają i czy jak już go dostanę to z nową ramą, czy z pospawaną no i z naprawioną resztą rzeczy, czy tamto potraktują jako temat następnej reklamacji na dłuuugie zimowe wieczory ;)

Pozdrawiam,
Marek
--
Marek

"Każdy złożony problem ma proste, błędne rozwiązanie"
Awatar użytkownika
tenegel
Forumowicz

Motocykl: Komar, Raven i Honda CB 500

Postautor: tenegel dodano: 23 wrz 2013, 09:58

Dzisiaj po wielu próbach dodzwoniłem się w końcu do serwisu w Przasnyszu bo dealer kazał się tam bezpośrednio kontaktować. Minęły już dwa tygodnie od chwili jak zostawiłem motor u dealera, no ale oczywiście motor do zippa trafił dopiero w ubiegłym tygodniu bo tyle zajęło im wysłanie tego... rewelacja... w końcu odebrała miła pani z serwisu po czym oświadczyła, że w sprawie motoru nie podjęto żadnej decyzji, że z ekspertyzą mają 28 dni na załatwienie sprawy i żebym się nie gorączkował, bo szybko nie pójdzie...

no ku..rdę ręce opadają...

zastanawiam się tylko, czy jeśli dealerowi oddałem motocykl w oparciu o niezgodność towaru konsumenckiego z umową, to czy mnie obchodzą terminy wyznaczane przez zippa, czy jeśli już minęły dwa tygodnie od zgłoszenia niezgodności (...) to mam pełne prawo domagać się zwrotu kasy bądź dostarczenia nowego motocykla...?

ma ktoś jakąś wiedzę czy muszę dzwonić do rzecznika praw konsumenta...?

pozdrawiam!
marek
--
Marek

Awatar użytkownika
tenegel
Forumowicz

Postautor: Michał_66 dodano: 23 wrz 2013, 10:09

ja Ci powiem tak ilu jest forumowiczów tyle będzie opinii w tej sprawie najlepiej jest napisać do rzecznika praw konsumenta i opisać cała sprawę z prośbą o pomoc
Michał_66

Postautor: tenegel dodano: 23 wrz 2013, 10:25

No właśnie dodzwoniłem się do prawnika u siebie w pracy (ot, firma ma takiego...) i powiedział, że nasze prawo jest tak skonstruowane, że mogą mnie robić jak tylko chcą. Dealer przyjął motocykl, więc jest wszystko ok, bo to traktuje się jako uznanie mojego roszczenia. W pierwszym kroku nie mogę domagać się odstąpienia od umowy tylko naprawy bądź obniżenia ceny. Oni przyjęli i teraz mają wszystko w głębokim poważaniu, wysłali bez pośpiechu do Zippa, który też nie będzie się spieszył, bo w gwarancji zapisał sobie odpowiednio długi termin, a ekspertyzę może zrobić do wszystkiego więc 28 dni (im wygodniej bo czas gwarancji mija, motor nie jeździ więc szansa, że mniej usterek zdąży wyjść w trakcie gwarancji...). Ja, jeśli uznam, że naprawa trwa zbyt długo, mogę napisać pismo ponaglające, którym oni mogą sobie podetrzeć dupę bo jaśnie ustawodawca napisał 'termin odpowiedni' a nie podał żadnych dat. Czyli pozostaje Solaris Travel czyli urocza jazda komunikacją miejską i wspominanie jak pięknie było przez miesiąc cieszyć się motocyklem. Nie dziwię się, że Zipp stoi nad przepaścią... :/

Pozdrawiam,
Marek
--
Marek

Awatar użytkownika
tenegel
Forumowicz

Postautor: kosimazaki dodano: 23 wrz 2013, 11:13

Tenegelu, tak na szybko przesyłam Ci link do kilku porad. Zobacz, może jeszcze coś Ci się z tego przyda.
http://www.skuterowo.com/gwarancja-jak- ... oich-praw/
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2013, 12:33 przez kosimazaki, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
kosimazaki
Forumowicz

Postautor: Michoł dodano: 23 wrz 2013, 12:24

Życzę ci jak najlepiej, oby ta sprawa skończyła się takim wynikiem jakiego chyba wszyscy się spodziewamy, czyli wymiana motocykla bądź przekładką ramy. Ale jak znam takie sprawy z własnego doświadczenia, to potrzymają ci moto jakieś miesiąc potem będziesz ich nękał telefonami, to będą mówić że jeszcze jakiejś tam części brakuje lub podpierać się będą innymi wymówkami, a na sam koniec gdy już sprawa tak będzie się przeciągać że będą musieli już z tym coś zrobić, to dadzą to panu Heniowi żeby szybko coś z tym zrobił, a Heniu szybko pospawa na odjeb się, jeszcze do tego źle poskłada niektóre elementy i wyjdzie na to że dostaniesz moto bardziej spi...lone niż było. Będziesz wku...ny maksymalnie i dalej będziesz walczyć z nimi, a oni to mają w D, bo przecież wykonali reklamacje więc o co chodzi. I tak dołączysz do już sporego grona, mocno wkur...nych ludzi na chyńskie moto.
Różnica między chińskimi markami a japońskimi jest taka że jak serwis odpierdala maniane to traci autoryzacje bezpowrotnie. A taki zipp, keeway czy benzer, to nic sobie z tym nie robi, bo wiedzą co produkują więc liczą się z tym jakie będą problemy i jak je obejść.
Z reszta najlepszy interes robi się wtedy gdy, wyprodukuje się gówno, to gówno się sprzeda z 300% wyższą cenę niż koszty produkcji, a jak zaczynają się problemy że ktoś się zorientował co mu zostało sprzedane, to trzeba zwinąć interes i zamknąć firmę bądź jeszcze lepiej ją sprzedać. Za zarobione pieniądze otworzyć następną firmę i sprzedać znowu to samo gówno tylko w innym opakowaniu. I to jest interes w dzisiejszych czasach.
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

Postautor: tenegel dodano: 23 wrz 2013, 13:52

Michoł pisze:Życzę ci jak najlepiej, oby ta sprawa skończyła się takim wynikiem jakiego chyba wszyscy się spodziewamy, czyli wymiana motocykla bądź przekładką ramy. Ale jak znam takie sprawy z własnego doświadczenia, to potrzymają ci moto jakieś miesiąc potem będziesz ich nękał telefonami, to będą mówić że jeszcze jakiejś tam części brakuje lub podpierać się będą innymi wymówkami, a na sam koniec gdy już sprawa tak będzie się przeciągać że będą musieli już z tym coś zrobić, to dadzą to panu Heniowi żeby szybko coś z tym zrobił, a Heniu szybko pospawa na odjeb się, jeszcze do tego źle poskłada niektóre elementy i wyjdzie na to że dostaniesz moto bardziej spi...lone niż było. Będziesz wku...ny maksymalnie i dalej będziesz walczyć z nimi, a oni to mają w D, bo przecież wykonali reklamacje więc o co chodzi. I tak dołączysz do już sporego grona, mocno wkur...nych ludzi na chyńskie moto.

Ja mam pełną świadomość tego wszystkiego, o czym piszesz, ja mam świadomość jak u nas wygląda handel itp. Mnie wkurza najbardziej to, że aktualnie mam auto w serwisie, a do tego nie mam motoru a to końcówka sezonu i naprawdę chciałbym jeszcze parę kilometrów nim się przeturlać zanim spać go na zimę położę, a tu lipa, bo motor stoi i będą przetrzymywać.. Rozumiem dlaczego to robią, natomiast jakby na to nie patrzeć, ja też uparty jestem, a za miesiąc jak już pogoda będzie taka, że i mniejsza szkoda że motoru nie mam, to będę mógł przez najbliższe pół roku się policytować i zgłaszać na gwarancję wszystko, co tylko mi się nie będzie podobało... Ja uparty jestem, oni są uparci, zobaczymy kto z nas dłużej psychicznie wytrzyma ;)

A w razie czego to mi jeszcze klasyka motoryzacji w garażu została (Komar), jak mnie ostatnio policja zwinęła to sami się przyznali, że nie dlatego, że coś nie działało, tylko chcieli zobaczyć czy i jak to jeszcze jeździ i co to takiego ;) Nawet się przejechać jednemu dałem ;)

Pozdrawiam,
Marek
--
Marek

Awatar użytkownika
tenegel
Forumowicz

Postautor: kosimazaki dodano: 23 wrz 2013, 14:15

tenegel pisze: Nawet się przejechać jednemu dałem ;)

Nie wywalił się? Bo ostatnio jak oglądałem szkolenie policyjnych motocyklistów, to kilku bałbym się sadzać nawet na rower ;)
Awatar użytkownika
kosimazaki
Forumowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Zipp Raven