close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Moja nowa maszynka Aprilka vel Jennifer

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Re: Moja nowa maszynka Aprilka vel Jennifer

Postautor: mrzysty dodano: 03 lis 2013, 00:42

Jesienny plener z moją Jennifer, w podziękowaniu dla Niej za bezpieczny i bezawaryjny sezon.
http://www.youtube.com/watch?v=9Tm0xxsT59g
Awatar użytkownika
mrzysty
Forumowicz

Motocykl: Biała Dama Z-175
Tel. kom.: 793303381

Postautor: kacpero dodano: 03 lis 2013, 13:11

Pogratulować :) fajna maszyna.
Sam coraz bardziej zastanawiam się na opcją większego skutera - przyszedł czas kiedy kręgosłup zbyt natarczywie przypomina mi o dacie urodzenia :D
Ponadto wychodzą wspomnienia po wszystkich wynalazkach jakimi przez ostatnie kilkanaście lat woziłem zadek... chyba zbliża się czas zamiany motocykla na "fotel na biegunach" :D
Pojeździłem trochę Junakiem JetMaxem i (niestety) przyznaję pokornie, że komfort jazdy trudno porównać z jakimkolwiek motocyklem. Trochę mała moc bo to zaledwie 250-tka i trudno mi będzie pokonać stare przyzwyczajenia - w końcu jazda skuterem to diametralnie odmienna specyfika, ale... wstępnie rozważam :D
Awatar użytkownika
kacpero
Sympatyk

Postautor: jacek.rc dodano: 03 lis 2013, 14:13

mrzysty,ja gratuluje Ci przede wszystkim tego tego kogoś,komu chciało się bawić z Tobą i kręcił te filmiki :oklasky: .
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Motocykl: KSL ,Cruiser ,VT-750,ADV -250

Postautor: mrzysty dodano: 03 lis 2013, 16:40

Kacpero, nie bedziesz żałował, marnie jest tylko z komfortem na dziurawych drogach gdy zawias nie daje rady. Jacek do tego celu poprosiłem siostrzenicę, kupiła kamerke to niech trenuje.
Awatar użytkownika
mrzysty
Forumowicz

Motocykl: Biała Dama Z-175
Tel. kom.: 793303381

Postautor: selmen dodano: 10 lis 2013, 19:56

Ja w swojej przechodzę na oświetlenie ledowe:
W związku ze słabymi prądami ładowania w AA500 postanowiłem nieco odciążyć instalację poprzez wymianę wszystkich żarówek na ledowe. Jakby ktoś chcial zrobić to samo oto gotowiec:
1. Światła mijania i długie:
http://allegro.pl/zarowka-h8-h11-18-smd ... 47965.html
2. Tylne pozycyjne i stop (żarówka dwuwłóknowa):
http://allegro.pl/bay15d-p21-5w-1157-bi ... 80119.html
3. Kierunki:
http://allegro.pl/ba9s-t4w-w5w-5x-smd-l ... 48086.html
4. Postojówka:
http://allegro.pl/zarowka-r10-t10-w5w-5 ... 40083.html
Jak założę, napiszę jaka różnica w ładowaniu aku i dam filmik.
Ostatnio zmieniony 10 lis 2013, 20:04 przez selmen, łącznie zmieniany 1 raz
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Postautor: Arcon dodano: 10 lis 2013, 19:58

Adam, coś zepsułeś z linkami :(

PS. Już jest ok, dzięki :)
Arcon
Forumowicz

Postautor: kacpero dodano: 10 lis 2013, 20:04

mrzysty pisze:Kacpero, nie bedziesz żałował, marnie jest tylko z komfortem na dziurawych drogach gdy zawias nie daje rady. Jacek do tego celu poprosiłem siostrzenicę, kupiła kamerke to niech trenuje.

przyznam szczerze, że interesuje mnie Twoja opinia. Rozważam opcję większego turystyka, względnie skuter. Nie mam wielkich doświadczeń z przekrokami, troszeczkę pojeździłem podczas pracy na Skuter Magazin, ale przeważnie podsyłali 50-tki, więc pozostawały poza kręgiem moich zainteresowań. :D
Ostatni posiedziałem trochę w Junaku na serwisie. Pooglądałem, pomacałem, powąchałem :)) pojeździłem też (co prawda kawalątek) jetMaxem i powiem że zrobił na mnie wrażenie.
Napisz mi (nawet na priv, coby nie zaśmiecać forum) jak sie odnajdujesz na skucie? Na co zwracać uwagę, co jest istotnego w specyfice tych pojazdów?
Awatar użytkownika
kacpero
Sympatyk

Postautor: selmen dodano: 10 lis 2013, 20:11

linki poprawiłem. Kacpero- co do skuta nie będziesz żałował. W moim przypadku okazało się to remedium na mój zooperowany kręgosłup :) W AA500 brakuje miejsca by wyciągnąć nogi ale są gmole, do których można podczepić spacerówki- co mam zamiar wkrótce uczynić. Wtedy żadna trasa mi nie straszna. A osiągi rzędu 150km/h nie sa na tym sprzęcie problemem- chociaż normalnie najlepiej się śmiga w granicach 120-130. Z tego co czytałem Jetmax koło 140 też pociągnie a zużycie paliwa dużo mniejsze niż u mnie bo mój 4,5-5 łyka. Co też dużo nie jest...
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Postautor: kacpero dodano: 10 lis 2013, 20:21

Wiesz co, byłem właśnie najbardziej zaskoczony osiągami JetMaxa. Wykręcić 140km/h nie stanowi najmniejszego problemu a spalanie zamyka się w niewiele ponad 3 litry. Jasne, że przy rozsądniejszej jeździe :)) Idealna przelotowa to 100-120km czyli zdecydowanie lepiej niż w przypadku choppera o adekwatnej pojemności. Do tego wygoda - powiem Ci, że byłem zaskoczony. Siedzisz jak na fotelu w przyzwoitym pubie :)) pozycja idealna do jazdy i z racji specyfiki konstrukcyjnej definitywnie rozwiązany problem z bagażem :))
Nie wiem, nie dojrzałem jeszcze do decyzji. Jakkolwiek na pewno zostawię sobie motocykl na mniej "plecogenne" trasy natomiast powolutku, acz sukcesywnie będę się starał przestawić na skuta :))
Dzięki za opinię i pomoc - trudna decyzja dla mnie, ponieważ jakoś wyłącznie motocykle powodują u mnie wzrost ciśnienia, ale ponoć do wszystkiego można się przyzwyczaić :)) Z pierwszą babą wytrzymałem zaledwie 5 lat z drugą leci 17 rok... jak widać co nas nie zabije to (podobno) wzmocni :))
Awatar użytkownika
kacpero
Sympatyk

Postautor: Niebieski dodano: 10 lis 2013, 20:29

selmen pisze: 1. Światła mijania i długie:
http://allegro.pl/zarowka-h8-h11-18-smd ... 47965.html

To raczej będzie porażka, weź ze sobą koniecznie zwykłą żarówkę do testów i narzędzia, latarkę jeśli są potrzebne do wymiany tej żarówki. W dzień będziesz pewnie widział różnicę na plus, jaśniejsze światło, wydawać się będzie, że nawet jest lepiej, ale w nocy raczej nie będziesz widział dobrze drogi... Jest to intensywne światło ok, ale nie dające długiego snopu, nie ta technika, dopiero kombinują nad lampami z LEDami w reflektorach, niektóre najnowsze i najdroższe samochody takie mają, ale nie takie zamienniki, to nie ta bajka. No ale ciekaw jestem kolejnego zdania na ten temat, kiedyś kilka już przeczytałem, stąd te spostrzeżenia ;)
Awatar użytkownika
Niebieski
Klubowicz

Motocykl: brak
Tel. kom.: 604956970

PoprzedniaNastępna

Wróć do Wszystko na temat...