chlodnica oleju... czy to ma sens?

Re: chlodnica oleju... czy to ma sens?

Postautor: bogdan289 dodano: 07 gru 2013, 23:28

Tak to fakt ...też zauważyłem że trzeba się wjezdzic i znaleść odpowiednie miejsce na siodle..ale kierownica u mnie stanowczo jest za wysoka jak dla mnie i dretwieja mi dłonie:-( ...na gmole założyłem spacerowki i o wiele wygodniej przy jeździe się siedzi
Ale na takie trasy o których mowa nie porwał bym się;-) szacun dla was;-)
bogdan289

Postautor: mike_russ dodano: 08 gru 2013, 00:22

Zbyt wysoka, albo dla odmiany zbyt niska kierownica, to częsty motocyklowy problem: m.in Raven mi dlatego pasuje, że ma niską kierownicę (choć wyższą niż K-125), na Roadstarze do którego się przymierzałem była mi zbyt wysoka i też przez to niewygodna. W Jinlunie 150( czyli r-150) były tu też poruszane podobne problemy. Można spróbować zmienić nachylenie kierownicy, a w ostateczności po prostu wymienić kierownicę na wygodniejszą, niższą. Nie jest to specjalnie skomplikowana operacja ani kosztowna , najtrudniejsze jest zdjęcie osprzętu: pompy, klamek, manetek... No i trzeba poszukać kierownicy która nam psuje, i która ma taką samą średnicę. O ile się orientuję, to tego modelu pasuje też kierownica od r-250 (niższa) ale proponuje to sprawdzić, i poszukać, gdzieś był temat na forum. Warto w ten sposób dostosowywać motocykl do siebie, jest to zarówno kwestia komfortu, jak i bezpieczeństwa jazdy, wygodnym motocyklem jedzie się bezpieczniej :)
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: bogdan289 dodano: 08 gru 2013, 09:19

No tak romecik z ta oryginalną kierownica ładnie wygląda ale o połowę niższa była by dla mnie w sam raz ..tylko że motorek jest na gwarancji czy taka podmianke można zrobić??
;-)dziękuję za podpowiedz rozejrze się w tematach i zaczne szukać kierownicy;-)
bogdan289

Postautor: Michał_66 dodano: 08 gru 2013, 09:27

zmiana kierownicy nie ma wpływu na gwarancję akcesoria możesz sobie wymieniać jak chcesz nie wolno Ci tylko robić modyfikacji w silniku i przerabiać ramy a reszta to dowolność :D
Michał_66

Postautor: bogdan289 dodano: 08 gru 2013, 12:03

Dziękuje wam za pomoc.. to super wiadomość ...bo tak od jakiegoś czasu zbieram się na zmianę kierownicy na niższa;-) będzie o wiele wygodniej prowadzić motorek:-)
bogdan289

Postautor: Adaś 125 dodano: 09 sty 2016, 13:39

Mam pytanko jak zamontuje chlodnice oleju jak wtedy wyglada stan oleju w silniku czy musi byc wiekszy nie chodzi mi o ilosc olejubw ukladzie bo to oczywiste ze bedzie go wiecej tylko chodzi mi o to czy montaź chlodnicy wymusi wyrzszy poziom na okienku kontrolnym i drugie pytanie chlodnica przydala by sie np tylko w dni upalne albo przy np ciezkiej jezdzie w terenie zastanawia mnie czy mozna by bylo zamontowac zaworek i puszczac obieg na chlodnice jak jest to konieczne a np wiosna jesien blokowac obieg nie wplynie to negatywnie na obieg oleju w silniku ?
Awatar użytkownika
Adaś 125
Forumowicz

Motocykl: Keeway TX 125

Postautor: Romas dodano: 09 sty 2016, 17:37

Pytanie czy podoła pompa olejowa
Romas
Forumowicz

Motocykl: Jinlun 250
Tel. kom.: 603842168

Postautor: manko dodano: 12 lip 2016, 22:52

Montowanie chłodnicy nie ma sensu. Kiedyś miałem zamontowany termometr do oleju i przekonałem się, że po osiągnięciu pewnej górnej granicy(80-90C) temperatura w trasie nie wzrasta choćbyśmy nie wiem jak długo jechali. Wystarczy zalać motocykl dobrym olejem 4T.
Awatar użytkownika
manko
Forumowicz

Motocykl: Wektor FD 150-3

Postautor: bomakami dodano: 15 lip 2016, 14:08

Nie ma sensu montować chłodnicę.Ja swoim kingwayem 150 zrobiłem ponad 25 tys km i nigdy nie przegrzałem silnika nawet w korkach w lecie.Miałem olej kupowany w orlenie platinum 4t do motocykla.Pozdrawiam .Karol
bomakami
Forumowicz

Motocykl: kingway jl 150
Tel. kom.: 606382404

Postautor: paweljunkers dodano: 15 lip 2016, 15:38

Gdybys zakładał lpg to tak.
Awatar użytkownika
paweljunkers
Forumowicz

Motocykl: Honda vt 600
Tel. kom.: 733162500