Czarny mat

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Czarny mat

Postautor: jacek.rc dodano: 12 sty 2014, 15:31

Zima,trochę nudno,czasu dużo,wczoraj przejechałem się troszkę i...tak mnie naszło...,a może przemalować moto ?? .W grę wchodził by tylko CZARNY MAT :D .Po przyjechaniu do domciu,przyglądam się maszynie pod kątem zakresu prac,jest spoko dwa błotniki,dwa dekle pod siedzeniem i bak,pomalował bym też cylindry lag, bo są srebrne.Jako,że miałem czarny podkład akrylowy psikłem trochę na katon i przykładam i oglądam,a farby podkładowe są matowe z natury (przyp.).Super mi to wszystko pasowało...ale po chwili zauważyłem na próbce kartonowej szmaje :zaskoczony: mat ma to do siebie,że jest lekko chropowaty i każde przejechanie palcami pozostawia ślad :mur: .Mam pytanie bo nie miałem okazji bawić się lakami finisz w macie czy one też są lekko chropowate,czy daje się na nie clar ?? ?? .Kolor matowy pięknie się komponuje z dodatkami ze skóry,ale jak każde dotknięcie było by widoczne to chyba bym odpuścił :zalamka: .
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Motocykl: KSL ,Cruiser ,VT-750,ADV -250

Re: Czarny mat

Postautor: kacpero dodano: 12 sty 2014, 15:35

Niestety mat ma to do siebie, że szpetnie eksponuje wszystkie obce naleciałości ;) a w szczególności tłuszcze. Wygląda pięknie, ale utrzymanie matu w odpowiedniej kondycji estetycznej to prawdziwa sztuka i niezła orka. Niekoniecznie musi być chropowaty - taką strukturę maja farby podkładowe aby lepiej wiązać lakier zasadniczy.
Awatar użytkownika
kacpero
Sympatyk

Postautor: jacek.rc dodano: 12 sty 2014, 15:42

To by pasowało jak wspomnianą próbkę przemyłem i natłuściłem wyglądała...dopiero super...do pierwszego pomacania :kicha:. To se chyba pomalowałem :nuda: _bezradny .
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Postautor: farmi dodano: 12 sty 2014, 22:11

jak chcesz odwracalny efekt to spróbuj tym:
http://www.plastidip.pl/plasti_dip_home_solutions.html
tu masz przykład na moto:
http://www.youtube.com/watch?v=7hySXkuv4HQ
fajna sprawa
..Żyjąc w tym kraju trzeżwiejemy z marzeń....
Awatar użytkownika
farmi
Forumowicz

Motocykl: hulajnoga FLRHI:)

Postautor: bogdan289 dodano: 13 sty 2014, 12:52

Sorki ale wystarczy zagadac o sprawie z lakiernikiem samochodowym;-) są sposoby i lakiery gatunkowo bardzo dobre by efekt matu uzyskać z trwałościa na zarysowania i eksploatację
bogdan289

Postautor: waludi dodano: 13 sty 2014, 13:48

fajna sprawa, tylko że już cenowo może być nie wesoło za to cudo, a i trwałość sądząc co pokazano na filmiku nie bardzo. Ale było by zdziwko jak by ktoś na parkingu ot tak w ramach nudów zdarł ci połowę motorka
Awatar użytkownika
waludi
Klubowicz

Motocykl: romet r150, honda shadow VT600
Tel. kom.: 507922411

Postautor: oleńka dodano: 13 sty 2014, 15:26

Sam mat nie prezentuje się, wbrew pozorom pięknie i każdy kawałek kurzu na nim widać, poza tym ciężko ścierwo wyczyścić. Najlepiej położyć mat z wierzchnią warstwą metalizującą lub pół mat. Lakiernik Ci pokaże różnicę i wtedy wybierzesz :))
Awatar użytkownika
oleńka
Sympatyk

Motocykl: moto zastępcze HD :D
Komunikator: GG3705538

Postautor: bogdan289 dodano: 13 sty 2014, 15:59

Pani Ola ma rację;-)...
Co prawda jestem stolarzem i mam do czynienia z farbami i lakierami do drewna ..mogę potwierdzić że mat to pięknie wygląda gdy jest świeżo położony natomiast bez warstwy transparetnej ni jak ma się w eksploatacji
..na mat kładę warstwę lakieru tak zwanego pelnego matu..lakier bezbarwny nadaje pewną głębię i podkreśla a zarazem zabezpiecza matowa farbę
bogdan289

Postautor: jacek.rc dodano: 13 sty 2014, 19:25

Zostałem dzisiaj oświecony :D .Byłem w mieszalni lakierów samochodowych,właściciel,maluje aerografami i nie tylko,a właśnie wczoraj sprzedał swojego H D właśnie w czarnym macie.I rzeczywiście powiedział,że czarny mat jest wymagający i żeby był dobrze zrobiony musi być baza bardzo dobrej jakości około 0,3-0,4l(tyle wystarczy na średniej wielkości moto) i bardzo twardy finisz w półmacie 2-4 x malowany.Motor w macie z założenia ma wyglądać jak niegrzeczny chłopczyk :D i dlatego nie ma się świecić jak ...,szczerze to ja też wpadłem na pomysł koloru na wycieczce,na mocno zakurzonym motórku :czapa: .Cena lakieru i finiszu to około 2 stówki.Teraz muszę to wszystko przegryźć,jak co to dam znać :gadula: .
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Wróć do Wszystko na temat...