Junakiem M20 do Łeby

Wycieczki krajowe i zagraniczne oraz relacje z ich przebiegu

Junakiem M20 do Łeby

Postautor: jaskiniowiec dodano: 19 cze 2014, 23:16

Ależ mnie nosiło, po zimnej i deszczowej sobocie zapowiadał się piękny dzień. Wstałem o 7, wypiłem kawę i poszedłem na parking. Ruszyłem w kierunku Żarnowca, przez Rumię i Redę w Wejherowie
skręciłem w kierunku Piaśnicy, chciałem jezioro objechać od wschodniej strony i do Łeby jechać północnym szlakiem, który się wije nad morzem.
Obrazek

Piękna pogoda na drodze pusto, śmigam przez jeszcze zaspane wioski. Nawet bociany w gniazdach jeszcze chrapią, zerkam na zegarek przecież to dopiero 9, Junaka wprowadzam na spacerowe obroty, mkniemy tak około osiemdziesiątki, głowa kręci się jak antena radarowa z tą tylko różnicą, że nie wypatruje wroga tylko nowe widoki.

Tam las, tu obsiane pole, pod lasem ambona, na polach żurawie spacerują, a gdzie indziej stoją farmy wiatrowe, raz nawet zauważyłem stado krów na wypasie, rzadki to teraz widok, od kiedy jesteśmy w UE.

Wystarczyła chwila, a o mały włos przegapiłbym miejsce, jakich może wiele w Polsce. Dojeżdżałem do przejazdu kolejowego, po prawej stronie stacja, ruszam, mój wzrok padł na szyny, które są całe zardzewiałe odruchowo zerknąłem w lusterko i zawróciłem, postanowiłem zwiedzić ten sekansem PKP.

Wjeżdżam na peron patrzę na wejście do stacji nad drzwiami wejściowymi napis „Wrzeście”. Budynek solidny, murowany cegłą, od strony torów dyżurka ruchu, zamknięta poczekalnia, zniszczony szalet, wielka szkoda marnuje się taka infrastruktura.

Nie mogę na to patrzeć, to nie moja Polska ta III RP. Ruszyłem w dalsze drogę, spacerem dotarłem do Łeby. Zjechałem z głównej drogi na szlak w kierunku wydm ruchomych. Na końcu parking, ależ drożyzna za moto słownie jeden złoty za półgodzinny postój, trudno wszyscy muszą żyć, ruszam w drogę mam przed sobą 6 km i do wyboru, melex, buty, rower.

Wybrałem buty droga przez las prowadzi, więc się nie usmażę na słońcu, tu nie dałem zarobić. Odcinek pokonałem w godzinę, odpadła mi wyrzutnia rakiet, którą mijałem po drodze, bilet jak za seans w dobrym kinie, nie dziękuję zobaczę na YouTube.

Droga minęła jak z bicza strzelił jakaś euforia dodawała skrzydeł, po drodze zahaczyłem tylko przystań żeglugową. Miałem przed sobą ruchome piaski, piękny czyściutki jak z folderów Itaki.

Szlak prowadzi na jedną z wydm, jednak nie byłbym sobą gdyby nogi nie poniosły dalej, na następną tam gdzie nie ma ludzi i widać horyzont. Pięknie, szkoda, że wracać trzeba z chęcią zatoczyłbym krąg wokół jeziora.

Kiedy już wróciłem między ludzi ktoś poprosił o zdjęcie i wręczył aparat, tym sposobem w jednej chwili mogłem otworzyć studio fotograficzne na plaży. Robiłem zdjęcia tabletami, cyfrowymi aparatami trafił się nawet jeden analog oraz komórka.

Pewnie nie wspomniałbym o powrotnej drodze gdybym nie natkną się na gniazdo dzięcioła, siedziały w nim głodomory wzywające głośno rodziców, stanąłem za drzewem wycelowałem w dziuplę i czekałem mam już w tym wprawę i wiem, że kursy do gniazda są co pięć minut, kiedy już upolowałem ptaszysko z czymś wielkim w dziobie ruszyłem na parking, miałem już dość w nogach.

Jeszcze wieża w pobliżu parkingu, kilka zdjęć na pamiątkę i to byłby koniec gdyby nie droga, którą przed sobą miałem do pokonania, a było tego prawie sto kilometrów. Wybrałem krajową, aby było szybciej w Lęborku koło czołgu zrobiłem postój, na cokole IS tylko nie wiem, który. Proszę mi wierzyć robił wrażenie, poczułem się mały.

Wyjechałem o 8 wróciłem o 15 na liczniku prawie 200 km, plus 12 w nogach. Jestem wykończony, całe szczęście obiad zrobiłem w sobotę, wystarczy tylko podgrzać, a jak motocykl? Dowiózł mnie na miejsce bez przygód, miałem nosa kiedy zdecydowałem się na ten model, jest bardzo wygodny i ma wystarczający zapas mocy aby na drodze wyprzedzać zawalidrogi. Foto relacja na stronie, zapraszamhttp://trokakrzysztof.blogspot.com/2014/06/junakiem-m-20-do-eby.html#more
Aby ruszyć przed siebie nie potrzeba zbyt wiele,
wystarczą siodło, dwa koła i mina wesoła.
http://trokakrzysztof.blogspot.com/
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Forumowicz

Motocykl: Junak RS125Pro
Tel. kom.: 791669042

Re: Junakiem M20 do Łeby

Postautor: Maciu56 dodano: 20 cze 2014, 05:49

Dobra polszczyzna, świetne zdjęcia, czegóż można chcieć więcej w piątkowy, zachmurzony poranek... Pisz więcej. Dziękuję. :) :oklasky:
Awatar użytkownika
Maciu56
Sympatyk

Motocykl: Była"Ziuta"...
Komunikator: Skype: maciu561

Postautor: bleshar dodano: 20 cze 2014, 10:18

Świetne zdjęcia... przyjemnie się czyta... Dzięki :)
----------------------------
JL250=>Magna 500=>vt700=>xf 650=>TRK 251

There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark...

http://www.blesharr.wordpress.com
Awatar użytkownika
bleshar
Forumowicz

Motocykl: Benelli TRK 251
Tel. kom.: 698829369

Postautor: foxmolder dodano: 20 cze 2014, 14:00

Wycieczka, relacja i foto super. :buttrock:
---
foxmolder
Forumowicz

Motocykl: -

Postautor: freex dodano: 20 cze 2014, 14:31

Hmmm fajna relacja, fajna wycieczka ale jakoś umiejscowienie tematyczne mi nie pasuje :-) Moze gdzies w regionalne to wrzucić ?? Ehhhh a może znowu się czepiam:-)
--------------------------------
i życie staje się prostsze ....
Awatar użytkownika
freex
Klubowicz

Motocykl: Zipek
Tel. kom.: 501411357
Komunikator: skype-vinko25

Postautor: beniamin82 dodano: 20 cze 2014, 14:39

Myślę że od czegoś trzeba zacząć podróże.
Po za tym to też jakaś podróż, nie bądzmy tacy hop, bo znów nam się TET stworzy(!!)

Świetnie się czyta, i fajnie opracowanie. Brawo.

Więcej takich potrzeba, zawsze jak ktoś będzie w tamtych okolicach będzie wiedział co warto zobaczyć i jak tam dojechać :-).
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: freex dodano: 20 cze 2014, 14:41

beniamin82 pisze:Myślę że od czegoś trzeba zacząć podróże.
Po za tym to też jakaś podróż, nie bądzmy tacy hop, bo znów nam się TET stworzy(!!)

Świetnie się czyta, i fajnie opracowanie. Brawo.

Więcej takich potrzeba, zawsze jak ktoś będzie w tamtych okolicach będzie wiedział co warto zobaczyć i jak tam dojechać :-).

No żeby niedługo każda jazda do pracy nie była podróżą :-)))
Dobra już nic nie pisze bo się nakręcam :-)
--------------------------------
i życie staje się prostsze ....
Awatar użytkownika
freex
Klubowicz

Motocykl: Zipek
Tel. kom.: 501411357
Komunikator: skype-vinko25

Postautor: beniamin82 dodano: 20 cze 2014, 14:49

W zasadzie można by forum rozszerzyć o:

Wycieczki regionalne, czyli latanie "wkoło komina".
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Jack dodano: 20 cze 2014, 15:05

Spoko wypad i relacja, a najlepsze zdjęcia.
Romet Kadet 50 -> Romet Mińsk 125 -> Romet Soft 125 -> Romet R 250 -> Yamaha FJ 1200 A-> HONDA CBF 600 S
Awatar użytkownika
Jack
Klubowicz

Motocykl: Honda CBF 600 S

Postautor: Karol dodano: 20 cze 2014, 15:10

Ahhh i te nadmorskie dziewczyny :D :dobrarobota:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran