Ile Wam pali?, jakie paliwo lejecie?

Re: Ile Wam pali?, jakie paliwo lejecie?

Postautor: Arcon dodano: 11 lip 2014, 22:41

Może opory toczenia duże...? Klocki, łożyska...?
Arcon
Forumowicz

Postautor: bogdan289 dodano: 12 lip 2014, 09:27

Arcon pisze:Może opory toczenia duże...? Klocki, łożyska...?

Słyszał bym że coś trze piszczy ,nie sądzę aby przyczyną był jakiś opór!
Myślę że tak ten typ już ma ze chla paliwo jak głupi a jedzie wolno:-D jak ruski czołg:-D:-D
po za tym myślę że pojezdze na nim do jesieni i chyba go po prostu sprzedam! od początku ma ten motor jazdy
Ja lubię grzebać dbać o sprzęt Ale! wszystko ma swoje granice:-D
Żeby jaral 2l nadto na sto i żeby konkretnej przyczyny nie było-szok:-D:-D
bogdan289

Postautor: Woojtek dodano: 12 lip 2014, 10:20

Mój motor pali około 3 litrów na sto, tak naprawdę nigdy nie sprawdzałem bo widać, że mało pali. Na Twoim miejscu obejrzałbym czy nie masz za dużej dyszy w gażniku. A co do awaryjności... dzisiaj zmieniałem żarówkę w reflektorze i tak sobie pomyślałem, że jak już się zepsuje wszystko co mogło się zepsuć i przepali wszystko co mogło się przepalić to w końcu zacznę jeździć normalnie :D . Głowa do góry, ten typ tak ma :]
Awatar użytkownika
Woojtek
Forumowicz

Motocykl: Romet R150
Tel. kom.: 790788818

Postautor: Arcon dodano: 12 lip 2014, 10:22

bogdan289 pisze:Ale świeca jest czysta wzorcowa,kolor elektrod piękny (kawa z mleczkiem) izolator biały;-) zero oznak jakichkolwiek zalan-za bogatej mieszanki

A sprawdzasz na 100% świecę roboczą, a nie tę drugą, atrapę? ;)
Arcon
Forumowicz

Postautor: bogdan289 dodano: 12 lip 2014, 11:16

Arcon pisze:
bogdan289 pisze:Ale świeca jest czysta wzorcowa,kolor elektrod piękny (kawa z mleczkiem) izolator biały;-) zero oznak jakichkolwiek zalan-za bogatej mieszanki

A sprawdzasz na 100% świecę roboczą, a nie tę drugą, atrapę? ;)

Pisałem że świeca na elektrodach ma kolorek kawke z mleczkiem;-) wiem że z lewej strony to slepak
po za tym świeca ngk faja też pali pięknie
zawory ogarnolem na s06 w08 trochę klekocze wydechowy Ale jakoś to przeżyje z przelewu gaznika nie cieknie paliwo a i z innych miejsc też nie (sąsiad też mi nie podebral:-D) mój Romek tak ma :-D ja nie piję nawet piwka a on łooi za dwóch:-D
bogdan289

Postautor: Szubi dodano: 12 lip 2014, 11:34

5 litrów to jakieś SF :wielkieoczy: Mój wcześniej palił między 2,5-3,0 l. Po regulacjach co by szybciej gnał itp. spalanie wzrosło do ok.3,3-3,5. Jeżdżę z manetą otwartą na full i dynamicznie, jeśli można mówić że 150-tką można jeździć dynamicznie :rotfl:
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

Postautor: bogdan289 dodano: 12 lip 2014, 12:30

Tylko pozazdrościć:-)spalania
nawet bym nie wiedział że ciągnie Tyle wachy! ale pomyślałem żeby w koncu sprawdzić ile rzeczywiście spala i sposcilem paliwo ze zbiornika do czysta i wolałem 6l paliwa ustawiłem liczydło na zero i zapisałem liczydło km licznika (by sprawdzić dokładnie km)
Po przejechaniu 100km zlalem paliwo ze zbiornika do baniaka z miarką i ani chybił 5l zjaral.. bo literek i krztyna została
Aby było Śmieszniej nie były to trasy długie tylko po ok 15km bez korków itp jazda spokojna 70-80km/h
bogdan289

Postautor: eNgine dodano: 12 lip 2014, 13:03

Jednorazowy pomiar to nie jest dokładny wyznacznik, proponuję Ci Bogdanie zrobić statystyki z kilku tankowań - jest na to prosty sposób. Za każdym razem jak tankujesz lej benzynę do tego samego poziomu np. dolny kraniec rury wlewu i resetuj licznik dziennego przebiegu. Następnie nakręć około 200 km zatankuj znowu do tej granicy - spisz z dystrybutora ile weszło. ( ilość nalanej benzyny x 100 ) / ilość km = spalanie na 100 km. Zrób tak kilka razy i wyciągnij średnią.
Jeszcze może warto sprawdzić, czy licznik przebiegu nie zaniża odległości np. pokazuje że przejechałeś 8 km a w rzeczywistości było to 10 km - to możesz łatwo sprawdzić przejeżdżając jakiś odcinek drogi którego wcześniej długość policzy Ci google maps.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: Romas dodano: 12 lip 2014, 13:54

google maps, nie jest dobrym wyznacznikiem przebiegu. lepiej już wybrać się moto i puszką jadącą za nim tym samym torem jazdy, przejechać powiedzmy to 20-30km i sprawdzić stany liczników, tyle że jest jeszcze jeden ważny punkt, a mianowicie puszka musi posiadać koła wielkości takiej jakiej przewidział producent samochodu żeby nie wychodziły przekłamania ;)
Ja jestem praktycznie pewien że masz coś nie halo z gaźnikiem, i albo ktoś kombinował i zwiększył dyszę paliwową, albo jest źle wyregulowany ;)
Romas
Forumowicz

Motocykl: Jinlun 250
Tel. kom.: 603842168

Postautor: Szubi dodano: 12 lip 2014, 14:25

polecam też stronę http://www.motostat.pl/ gdzie będzie za Ciebie liczyło spalanie i inne koszty
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

PoprzedniaNastępna

Wróć do Jinlun/Romet 150