Cruisera, trudne przypadki.
Dzisiaj rano pełen werwy udałem się do Cruisera wymienić olej i filtr. Miałem jechać do kumpla , bo on na garaż i większość narzędzi itp.
Odpalam motor a tu

, jeden cylinder ( tylny) nie pracuje (obraca się ale nic poza tym-bez zapłonu, lampka F1 nie zaświeciła się - po co) po przejechaniu ok. 300 metrów na 1 cylindrze ( muł straszny), doczłapałem do garażu kolegi.
Tylny cylinder zimny, przedni ciepławy. Dobra, nie dając za wygraną przystąpiłem do wymiany oleju na MOTUL 5100 10W40 + filtr HF145. Poszło bez problemów (dzięki za porady od Benka i Krysza i Cruenzo). Gwintów nie przekręciłem , nic nie cieknie. Odpuściłem sobie tą śrubę na spodzie z filtrem siateczkowym.
Dobra , odpaliłem motor ... dalej chodzi jeden cylinder - przedni, a tylne koło piszczy ( objawy tak jak pisałem parę postów wcześniej).
No to się wkur(...)łem doczłapałem ze 300 m. do długiej prostej i w palnik. ( manetka na 4/5 otwarcia, powiem Wam, że na jednym cylindrze to 50km/h to max)
Przez pierwsze 100-150 metrów muł, a ja cisnę twardo jeszcze 100m. , później słyszałem strzał z tłumika i ruszył drugi cylinder.
I powiem Wam, że dzisiaj zrobiłem ok. 25 km, po mieście, raz szybko, raz wolno, po prostu normalna jazda, z dwoma postojami na 3-4 godziny.
Motor jakby się sam wyleczył. Cylindry (oba) pracują normalnie, wolne obroty równe, nie szarpnie na niskich obrotach , nawet te tylne koło przestało piszczeć i grzać się.
Co do zmiany oleju - nie wiem jaki był poprzednio ( ten spuszczany był czarny jak sadza) , ale ja odczułem wyraźną poprawę, biegi wchodzą gładko, nie ma szarpnięcia, trzasku przy zmianie itp.elegancko.
Co do moich przyczyn wcześniejszego niedomagania:
1. albo jakiś syf dostał się do wtrysku i przyblokował go do czasu zwiększenia obrotu manetki
2. albo przez przypadek docisnąłem jakiś kabelek i już jest dobrze,
3. albo super olej Motul załatwił sprawę
4. albo ew. przyczyną mogło być to, że wcześniej jeździłem na zbyt wysokim biegu (za niskie obroty) co w jakiś sposób zamuliło tylny cylinder.
W każdym razie będę obserwował.
Świece, fajki i przewody WN i tak wymienię, tylko że nie teraz , za niedługo wczasy i wiecie.
Natomiast , powiedźcie mi przy jakich prędkościach zmieniacie bieg na wyższy ? bo ta tabelka w "instrukcji" , no ja jej nie rozumiem.. Ja mam standardową przednią zębatkę (16 zębów)-bez przeróbek.
Ps. ale długi post.