Wiosenne serwisowanie Cruisera...

Re: Wiosenne serwisowanie Cruisera...

Postautor: Piter dodano: 11 lip 2014, 11:55

Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
Lecę teraz do Urzędu przerejestrować maszynę. Popołudniu pójdę zmieniać olej.
Pozdrawiam
Piotrek

"nawet największy problem nie oprze się procesowi długotrwałego myślenia"
Awatar użytkownika
Piter
Forumowicz

Motocykl: ni mo
Tel. kom.: 533650481

Postautor: Piter dodano: 11 lip 2014, 22:22

Witam wszystkich,
dzisiaj niestety nie zdołałem zmienić oleju, ale trochę podłubałem w motorze, i poobserwowałem na spokojnie jak on pracuje i zaobserwowałem kilka uwag ;
1. podczas ruszania i na niskich obrotach ( przy dodawaniu gazu) szarpnie w sposób mocno odczuwalny, ciężko utrzymać stałą niewielką prędkość nr 10km/h, bo jak drgnę manetką to rwie do przodu albo się dławi
2. po krótkiej przejażdżce , zaobserwowałem , że tylny cylinder i górny wydech są zauważalnie chłodniejsze aniżeli cylinder przedni i dolny wydech,
3. obie świece zapłonowe pokryte są czarnym ( suchym) nalotem ( nagar) [świece zwykłe NGK),
4, podczas cofania motoru, z tylnego koła słychać metaliczny pisk, jak do przodu pcham to pisku nie ma ( gdzie się reguluję luz tylnego hamulca)?

Natomiast generalnie motor działa okey, osiąga normalną prędkość.

Dodam , że wydechy wiercone. Silnik zasilamy na wtrysk.

Jak myślicie , co może być powodem tych objawów. Ja podejrzewam, że świeca tylnego cylindra, ( raz daje iskrę raz nie) , co do pisku, to pewnie klocek tylnego hamulca gdzieś trze o tarczę.

Powiedzcie mi, u Was także świece są czarne?
Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
Piter
Forumowicz

Postautor: cruenzo dodano: 12 lip 2014, 06:43

Wymieniłbym na twoim miejscu świece na irydowe (droższe, ale działają) kable WN i fajki świec.
Hamulców się racze nie reguluje w tym motocyklu. może łożysko się kończy? Zacisk nie odbija? Ale niech się mądrzejsi wypowiedzą w tej kwestii.
Awatar użytkownika
cruenzo
Klubowicz

Motocykl: Junak w skali 1/24
Tel. kom.: 888691054

Postautor: Piter dodano: 12 lip 2014, 07:56

Dzięki Cruenzo,
czytałem wcześniejsze Twoje posty, i Ty proponujesz:

- świece NGK CR6 HIX
- Fajki NGK LD05F
- Kabel WN Beru

Powiedź mi ile na tym "zestawie" zrobiłem km, sprawdzają się bez zarzutu?
Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
Piter
Forumowicz

Postautor: cruenzo dodano: 12 lip 2014, 08:18

ciężko mi powiedzieć, ale na tym zestawie zrobiłem pierdzącym truchtem jakieś 12tys km potem motocykl odkupił ode mnie Selmen i chyba dalej na tym śmiga a nie wiem jaki ma teraz przelot :-)
Awatar użytkownika
cruenzo
Klubowicz

Postautor: Piter dodano: 13 lip 2014, 00:26

Cruisera, trudne przypadki.
Dzisiaj rano pełen werwy udałem się do Cruisera wymienić olej i filtr. Miałem jechać do kumpla , bo on na garaż i większość narzędzi itp.
Odpalam motor a tu :foch: , jeden cylinder ( tylny) nie pracuje (obraca się ale nic poza tym-bez zapłonu, lampka F1 nie zaświeciła się - po co) po przejechaniu ok. 300 metrów na 1 cylindrze ( muł straszny), doczłapałem do garażu kolegi.
Tylny cylinder zimny, przedni ciepławy. Dobra, nie dając za wygraną przystąpiłem do wymiany oleju na MOTUL 5100 10W40 + filtr HF145. Poszło bez problemów (dzięki za porady od Benka i Krysza i Cruenzo). Gwintów nie przekręciłem , nic nie cieknie. Odpuściłem sobie tą śrubę na spodzie z filtrem siateczkowym.

Dobra , odpaliłem motor ... dalej chodzi jeden cylinder - przedni, a tylne koło piszczy ( objawy tak jak pisałem parę postów wcześniej). :((

No to się wkur(...)łem doczłapałem ze 300 m. do długiej prostej i w palnik. ( manetka na 4/5 otwarcia, powiem Wam, że na jednym cylindrze to 50km/h to max)
Przez pierwsze 100-150 metrów muł, a ja cisnę twardo jeszcze 100m. , później słyszałem strzał z tłumika i ruszył drugi cylinder.
I powiem Wam, że dzisiaj zrobiłem ok. 25 km, po mieście, raz szybko, raz wolno, po prostu normalna jazda, z dwoma postojami na 3-4 godziny.

Motor jakby się sam wyleczył. Cylindry (oba) pracują normalnie, wolne obroty równe, nie szarpnie na niskich obrotach , nawet te tylne koło przestało piszczeć i grzać się.

Co do zmiany oleju - nie wiem jaki był poprzednio ( ten spuszczany był czarny jak sadza) , ale ja odczułem wyraźną poprawę, biegi wchodzą gładko, nie ma szarpnięcia, trzasku przy zmianie itp.elegancko. :_hura:

Co do moich przyczyn wcześniejszego niedomagania:
1. albo jakiś syf dostał się do wtrysku i przyblokował go do czasu zwiększenia obrotu manetki
2. albo przez przypadek docisnąłem jakiś kabelek i już jest dobrze,
3. albo super olej Motul załatwił sprawę :)
4. albo ew. przyczyną mogło być to, że wcześniej jeździłem na zbyt wysokim biegu (za niskie obroty) co w jakiś sposób zamuliło tylny cylinder.

W każdym razie będę obserwował.
Świece, fajki i przewody WN i tak wymienię, tylko że nie teraz , za niedługo wczasy i wiecie.

Natomiast , powiedźcie mi przy jakich prędkościach zmieniacie bieg na wyższy ? bo ta tabelka w "instrukcji" , no ja jej nie rozumiem.. Ja mam standardową przednią zębatkę (16 zębów)-bez przeróbek.

Ps. ale długi post.
Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
Piter
Forumowicz

Postautor: cruenzo dodano: 13 lip 2014, 07:47

nie patrz na tabelki, tylko słuchaj silnika. On jest naprawdę elastyczny i nawet jak przy 40 - 50 km/h zapniesz ostatni to będzie przyspieszał. może nie tak gwałtownie, ale nie będzie się dławił.
Awatar użytkownika
cruenzo
Klubowicz

Postautor: krysz dodano: 13 lip 2014, 09:16

Jak pisze cruenzo, nie jeździj wg tabeli... wszystko zależy od sytuacji. Pięty bieg można zapinać zarówno przy 50 jak i 120 km/h (np. przy wyprzedzaniu tira - ja tak często robię). I tak jak pisałem wcześniej; podnieś zbiornik paliwa i podociskaj wszystkie połączenia elektryki... Były przypadki luźnych wsuwek...
"Nieważne jaki masz motocykl, ważne gdzie nim byłeś"
http://chomikuj.pl/krysz2/Podr*c3*b3*c5 ... uiser*27em
Awatar użytkownika
krysz
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 602433923

Postautor: Piter dodano: 17 lip 2014, 22:14

Dzisiaj trochę eksperymentując, po rozgrzaniu silnika, przy jego pracy na jałowym biegu wyciągnąłem fajkę z tylnego cylindra.
Dodaję, że silnik pracował , i chodził w miarę na równych obrotach, nie gasnął itp.

I co się stało (...) NIC.

bez fajki chodził tak jak z fajką.
Spod fajki tryskały iskry , więc chyba elektryka daje radę, ale świeca do wymiany .

Drodzy koledzy, macie jakieś sprawdzone , pewne świece?
Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
Piter
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 18 lip 2014, 08:48

piotrpleban2 pisze: bez fajki chodził tak jak z fajką. Spod fajki tryskały iskry , więc chyba elektryka daje radę, ale świeca do wymiany .

Ha Ha, to się dopiero zdziwisz jak zacznie chodzić na dwóch. Odzyska kopyto....:-)

piotrpleban2 pisze:Drodzy koledzy, macie jakieś sprawdzone , pewne świece?

Ja mam świece + fajki NGK i kalbe WN BERU. Ponad 15tyś. km. bez problemu.
Oznaczenia w linku poniżej.
http://www.klub-chinskich-motocykli.pl/forum/viewtopic.php?f=19&t=4606&p=88809#p87289 :czytaj:
Ostatnio zmieniony 18 lip 2014, 09:25 przez beniamin82, łącznie zmieniany 1 raz
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

PoprzedniaNastępna

Wróć do Cruiser 250