Mikrussowy Raven - "Dzikus"

Re: Mikrussowy Raven - "Dzikus"

Postautor: mike_russ dodano: 04 mar 2014, 20:15

Mi się udało dobrać w sklepie elektronicznym - pasują na wymiar :-)

Dzięki Pawłowi55 :piwo: Dzikusowi przybędzie porządny przedni reflektor - szklany z metalowym lustrem i żarówką H4P45T 60/55W (od traktora).
Planowałem to już w zeszłym roku, stąd przewód od akumulatora do lampy mam już przeciągnięty - linka miedziana 2,5mm2. Wiem że to za duży przekrój, ale dzięki temu spadek napięcia niższy, no i kupiłem okazyjnie tzw. "końcówkę". W lampie konieczne było zrobienie nowej wiązki na przewodach 1,5mm2 i podpięcie przez przekaźniki, co by wyłącznika na kierownicy nie obciążać - to mu z pewnością wyjdzie na zdrowie. mam nadzieję, że prądnica i regulator uciągną dodatkowe 20-25 watów - głównie chodzi o światła mijania, bo drogowych używam sporadycznie. Lampa przyda się na wczesnoporanne dojazdy do pracy - wreszcie będę na czas widział dziury ;-)

No i się wkułem, jeszcze raz rozkręciłem przednie zawieszenie i wymieniłem olej w lagach lejąc po 212cm3 oleju 15W (miał być dla Liska...)
nalałem dokładnie tyle, ile wylałem starego, stąd taka dziwna ilość. Czas był najwyższy, to jakaś brązowa żybura była, nie olej... Lagi i koło już złożone, kable pociągnięte do lampy, wskaźniki na swoim miejscu, jutro zajmę się reflektorem i resztą elektryki, pojutrze (urlop ;) ) mechanika do reszty, może się uda złożyć, dosyć mam dłubania na razie :D zobaczę jak z mocowaniami silnika, może się uda trochę naprostować żeby przekładnia była "bliżej osi" bo na razie łańcuch kątowo pracuje, odchyłka nie jest duża, góra ze 3 mm, ale wystarczy, żeby zaczęło wybierać zębatkę.
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: mike_russ dodano: 22 mar 2014, 23:12

Post pod postem ale cóż: podsumowanie przeglądu:
-skasowano luz zawieszenia wahacza. Potrzebna była podkładka dystansowa, tuleje metalowo-gumowe w zadziwiająco dobrym stanie. Całość znaczy PORZĄDNIE skręcono.
-przy okazji odrdzewianie chemiczne wnętrza wahacza - odrdzewiacz CORTANIN F na to po wysuszeniu minia antykorozyjna.
-wyczyszczono i sprawdzono tylne koło hamulec i zabierak w porządku, pojawia się minimalny luz na łożysku zabieraka, ale do zimy posłuży
-wymieniono napęd - poprzedni wytrzymał tylko 6500km -ale przednia zębatka była nieruszana od fabryki i wytoczyła 12500 - poza tym łańcuch pracuje pod kątem z odchyłką boczną około 4-5mm (ślad po szlifie - przesunięcie silnika) stąd niska trwałość uzasadniona. Łańcuch i tylna zębatka jeszcze by trochę wytrzymały, ale wymieniłem cały komplet na RK /JT.
-Wymieniono klocki i płyn hamulcowy z przodu - tarcza w dobrym stanie.
-Wymieniono olej w lagach na 15W
-wymieniono kulki w łożyskach główki ramy - przesmarowane i wyregulowane
-wymieniony wkład reflektora na metalowo-szklany żarówka P45t H4 55/60W - przeróbka instalacji na większa moc- zasilanie żarówki przez przekaźniki, osobny przewód zabezpieczony bezpiecznikiem 15A
-wymienione kontrolki luzu i kierunkowskazów (stare skruszały) + nowy "piszczek" kierunków (stary się rozsypał od wstrząsów - zrobił na motocyklu blisko 20tys. (był od Liska)
-podświetlenie szybkościomierza i kontrolka świateł drogowych - wstawiono zamienniki LED żarówek (bo się ustrojstwo trudno rozkręca).
Skierowano do jazdy próbnej :motor:
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Postautor: mike_russ dodano: 22 maja 2014, 20:50

Wymieniono łożyska główki ramy na stożkowe - z podziękowaniem dla Dorplasa :-)
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Postautor: mike_russ dodano: 06 lip 2014, 09:44

Dzikus doczekał się wreszcie automatycznej oliwiarki łańcucha. Moduł sterujący i elektrozawór z dyszą od Dorplasa, montaż w Dzikiej Szopce ;-)
Zdjęcia wkrótce. Pozostało napełnić olejem i regulacja dozowania. Jakieś propozycje co do czasu otwarcia/ zamknięcia zaworu?
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Postautor: Peliks dodano: 07 lip 2014, 17:15

mike_russ pisze:Jakieś propozycje co do czasu otwarcia/ zamknięcia zaworu?

Jak wiesz mam olejarkę własnej konstrukcji. Regulacja jest bardzo trudna. Udało mi się ustawić tak że kropla spada na łańcuch co około 3,5 minuty. Na krótkie jazdy jest ok ale jak zrobię dłuższą trasę (ponad 400 km longiem) to jest za dużo i mam olej rozbryzgany na feldze i okolicy. Pozdrawiam. Peliks.
Awatar użytkownika
Peliks
Klubowicz

Motocykl: Burgman AN400 K9
Tel. kom.: 662066637

Postautor: mike_russ dodano: 08 lip 2014, 22:19

Na razie mam kroplę na 40 sekund (otwarcie zaworu 10 sek/przerwa 40 sek.) - dobre na początek, ale już widzę że to za dużo - teraz będę wydłużał odstęp.
Za to zbiornik zrobiłem z strzykawki 100ml ;)
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Postautor: mike_russ dodano: 28 sie 2014, 18:44

14800km Wymiana akumulatora na nowy kwasowy 9Ah Unibat. Oryginalny chiński miał już dość (5 lat pracy) - ostatecznie wykończył go silniejszy przedni reflektor (55wat). Myślę o montażu dodatkowej przedniej lampy diodowej "do jazdy dziennej" bo prądnica nie wyrabia się z ładowaniem na mieście- częste postoje i niska szybkość robią swoje...
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Postautor: mike_russ dodano: 25 paź 2014, 20:06

15300km. Dzikus jeździ, służy. Nawet nowy akumulator trzeba co jakiś czas doładować prostownikiem. Z lampy do jazdy dziennej zrezygnowałem - w motocyklach jest nieprzepisowa. Ale na trasie gdzie się jedzie pow. 3 tys.obr/min. woltomierz normalnie pokazuje 14,5V, zatem prądnica nie wyrabia tylko przy niskich obrotach (postój na światłach, korki). Zauważyłem też, że regulator rozpoczyna ładowanie powyżej 12V - poniżej całe zasilanie idzie tylko z aku. A wiem stąd, że gdy napięcie zejdzie poniżej 12V, to potem spada do 11 (właściwej dla obciążonego akumulatora) i utrzymuje się tak mimo wyłączenia świateł. Dopiero chwilowe podkręcenie obrotów i podniesienie napięcia powyżej 12V na prądnicy sprawia, że wskazówka raźno sunie w prawo i ustawia się prawidłowo na 14V, i po włączeniu świateł już "trzyma", dopóki nie spadnie poniżej 12V.

W korku często staję na postojówkach - tylne się świeci normalnie, z przodu coś się tam jednak bździ, a akumulator się oszczędza. Naturalnie, ruszając włączam już mijania. Zastanawiam się nad jaśniejszą diodówką w postojówce i dodatkowym przekaźnikiem włączającym postojówki (a wyłączającym światła mijania) przy wrzuconym luzie (sprzężonym z kontrolką neutral). Naturalnie ten układ musiałby być możliwy do ominięcia osobnym wyłącznikiem, żeby w porze nocnej nie działał, ale to do pomyślenia.
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Postautor: mike_russ dodano: 19 maja 2015, 21:40

Aktualnie sezon zawieszony z przyczyn dwóch:
1- osobistych (osobny temat o 13 czerwca :toast: )

2- Po ślizgu jesienią na wilgotnym asfalcie (nic groźnego, ale biodro bolało długo)
POSZUKUJĘ PORZĄDNYCH OPON. Coś uniwersalnego z porządnym bieżnikiem "na każdą drogę" - na bezdroża Dziki się nie nadaje z natury swojej.
bo inaczej mnie moje kochanie na moto nie puści _boisie
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Postautor: Arcon dodano: 19 maja 2015, 22:53

Coś czuję, że już sobie chłopie pojeździłeś :/
Arcon
Forumowicz

PoprzedniaNastępna