Chinski wynalazek, czyli po co ta rura ?

Chinski wynalazek, czyli po co ta rura ?

Postautor: ZARMED dodano: 25 wrz 2014, 21:24

Na nowinkach technicznych nie znam sie za bardzo, wiec dedukuje...W motorku JL-150-5 sa dwie rury wydechowe.
Od kazdej z nich wychodzi poprzez (chyba reduktor) gumowy waz do atrapy filtra powietrza, takie srebre duze lezki,cale pochromowane, zaraz przy baku.
I teraz zasadnicze pytanie, po co to jest ?
Wydedukowalem, ze chyba dla lepszego dzwieku z tlumika, bo nic innego mi nie przychodzi do glowy. Wszak tam tylko spaliny, i chyba po to jest ten reduktor czy dlawik przy kazdej rurze aby nie lecialy spaliny tylko dzwiek.
Ale mam z tym wiekszy problem. Motorek jest calkiem nowy, stal w salonie i zrobilem nim dopiero 500 km, czyli niedotarty.
W czasie jazdy, wydobywa sie z tych imitacji filtra powietrza, tuz pod bakiem ciecz o zabarwieniu kawy z mlekiem. Rozkrecilem te ustrojstwo, tam jest tylko koncowka weze z malutkim wkladem z gabki. Gabka jest mokra. Srodek filtra/lezki/imitacji jest caly brazowy, ale suchy, taki jak pyl z drogi , ale o zabarwieniu brazu.
Niby nic, ale po jezdzie, mam cale spodnie pochlapane, bak i czesc ramy. Na poczatku myslalem ze to cieknie bak, ale na bank te zacieki maja zrodlo walsnie tam.
Jak to zlikwidowac ?
Skad ciecz, jesli to same spaliny ?.
Motorek dziala,pali, jezdzi, ale brudzi _bezradny
Czy ktos mial taki przypadek ?
Myslalem na poczatku ze cos zardzewialo, bo stal dlugo, ale wciaz jest to samo.
Zadaje sobie pytanie, w jakim celu ta kombinacja, czy tylko dla dzwieku ?
ZARMED
Forumowicz

Motocykl: JL-150-5

Re: Chinski wynalazek, czyli po co ta rura ?

Postautor: Zbigniew dodano: 26 wrz 2014, 20:57

Jedna z tych rur jest atrapą dla lepszego wyglądu , a wycieku nie masz przypadkiem z odmy .
Pozdrawiam
Zbyszek
Zbigniew
Klubowicz

Motocykl: Lifan LF250
Tel. kom.: 604643449

Postautor: ZARMED dodano: 27 wrz 2014, 08:14

Obie rury sa drożne, tzn. leca spaliny. Obie sa przykrecone do cylindra i udaja rzedowy silnik z jedna swieca :)
Ale odma, gdzie sie to znajduje ? Moze sprobuje wstawic fotke, wyjasni sie wiecej.
Spaliny są suche, gorace, wiec caly czas zachodze w glowe skad ten plyn-koncowki wezow sa mokre, dokladnie gabki na koncach tych wezow idacych do tlumikow.
Na logike, jesli cos (ciecz) byloby w tlumiku i poszlo pionowo w gore, to tym bardziej poziomo, czyli tlumik bylby mokry, wlasciwie oba.
ZARMED
Forumowicz

Postautor: eNgine dodano: 27 wrz 2014, 10:54

To jest najprawdopodobniej doprowadzenie dodatkowego powietrza do kolektorów, w celu lepszego dopalania spalin w katalizatorze.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: bomakami dodano: 27 wrz 2014, 19:30

Witam.Ja w swoim jedna rura zdialem i zalozylem w ksztalcie litery ,u, na druga rura wydechowa.Nic sie nie dzieje ,a silnik mam czysty.Tylko zima mi w gornej rurze zamarzla woda ze spalin i jezdzilem na droznej dolnej rurze.Pali tyle samo i zachowuje sie bez zmian.Pozdrawiam Karol.
bomakami
Forumowicz

Motocykl: kingway jl 150
Tel. kom.: 606382404

Postautor: andrzej_sl dodano: 28 wrz 2014, 10:22

Te gumowe rury idące z "obudowy filtra powietrza" czyli takiej srebrnej atrapy przy zbiorniku paliwa połaczone są z rurami wydechowymi. Jest to taki chiński "katalizator" zwany "rozrzedzaczem spalin" :D . Jest to dawka dodatkowego powietrza "dodawanego" do spalin w celu spełnienia norm homologacyjnych. Początek rurki od strony "filtra" ma taki plastikowy "dinks", w którym jest gąbka-filterek powietrza. Te rurki gumowe idą do takiej "podstawy" przy rurach wydechowych, którą można rozkręcić (4 śruby). Takich podstaw jest dwie. Pytanie skąd ta maź? Nie mam pojęcia. Moto chłodzone powietrzem, więc do cylindra nic sie nie dostaje z płynów oprócz mieszanki paliwowo-powietrznej :) . Rurki nie pełnią roli zwiększenia głośności jak piszesz. Może jest pełno wody w układzie wydechowym (jakaś skondensowana para wodna? czy coś?). Musiałbyś odkręcić całkowicie układ wydechowy (15 min roboty) i polukać co jest w rurach wydechowych i na wyjściu z cylindra. Może coś dostaje się ze skrzyni korbowej, typu jakiś olej? Może ma jakieś pęknięcie? Ja tam w rurach zawsze miałem sucho i pewnie :D , nigdy nie zauważyłem żadnej mazi. Hm..... Można też wykręcić te rurki całkowicie, poodpalać moto i poobserwować, co się dzieje przy podstawach lub nawet je zaślepić i nie będzie "rzygało" mazią na spodnie, ale problem i tak trzeba docelowo znaleźć. Jak zmieniłem rury wydechowe na inne, to całkowicie wywaliłem ten "patent".
Trzy najpopularniejsze słowa na świecie - "Made in China".
andrzej_sl
Klubowicz

Motocykl: Mińsk125-JL150-GS500-ST1100
Tel. kom.: 600413426

Postautor: ZARMED dodano: 30 paź 2014, 14:16

Wyczerpująca odpowiedź, dziekuję.
A wiec sprawdzilem wszystko. ta ciecz, to skondensowana rosa/woda.
Motocykl stal w salonie, a pozniej w zimnym garazu.
Powtorzylem te operacje jeszcze raz, cieplo zimno, potorzylo sie.
Dopiero umycie calego ukladu i wysuszenie usunelo problem, teraz jest tam sucho jak piekarniku.
Uklad nie wplywa na moc.
W zyciu bym nie wpadl na to ze to ma zwiazek z emisja spalin-normy.
ZARMED
Forumowicz

Postautor: mike_russ dodano: 23 gru 2014, 15:28

Tak, to jest rodzaj bardzo prymitywnego katalizatora.- w K-125 był dodatkowo wspawany w rurę faktyczny katalizator - grzało się to, chrom paliło, ale dopalało spaliny dostając tlen z podobnej rury
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: ZARMED dodano: 14 kwie 2015, 16:45

Chyba się wyjasniło.
Jak motorek stoi długo, to mam całe spodnie popryskane na brązowo, tak jakby woda z rdzą.
Po przejechaniu kilku km, wszystko ciepłe, problem znika.
Rdzawe plamy, to raczej woda, nie jest to tłuste, po wyschnięciu schodzi pod zwykłą szmatka z wodą.
andrzej_sl jest najbiliżej prawdy, dzieki za dokładny opis.
Teraz juz odpalam motonga regularnie, więc problem jakby zniknał :)
ZARMED
Forumowicz

Wróć do Jinlun/Romet 150