Romet Soft Chopper 125 kilka pytań

Romet Soft Chopper 125 kilka pytań

Postautor: esprit dodano: 27 lip 2014, 19:50

Witam,

od kilku dni jestem prawie szczęśliwym posiadaczem motocykla jak w temacie. Jako, że nigdy nie jest tak dobrze, żeby lepiej być nie mogło to nasunęło mi się kilka pytań dotyczących hmmm... chyba można to nazwać tuningiem optycznym. Kupiłem ten właśnie model bo mi się podobał zewnętrznie i miał dobrą cenę (jak na motocykl nie jak na chińczyka) ale (zawsze musi być ale) od razu rzuciły mi się w oczy dwie rzeczy: felgi, manetki i wydech. Felgi moim zdaniem zupełnie do niego nie pasują. Chciałbym mieć szprychowe koła.
1.) Czy jest możliwość podmiany całych kół lub samych felg/obręczy (? w terminologi jestem jeszcze słaby) na szprychowe - takie na przykład jak w ogarze cafe?
2.) Czy można na tylne koło założyć szerszą oponę? Jeśli tak to co zyskam a co stracę? Wygląd moim zdaniem się polepszy ale czy nie stracę na osiągach, spalaniu itp.?
3.) Czy można łatwo wymienić manetki? Jaki to rozmiar albo jak ten rozmiar sprawdzić ? Te co tam są są odpychające, w skuterku z 2006 roku miałem lepsze (grubsze i z lepszego tworzywa)
4.) Wydech: na co można wymienić aby po pierwsze był chromowany albo w kolorze chromu a po drugie miał fajniejszy (więcej basu :D ) dźwięk ?

Na razie tyle :) Będę szczęśliwy jak ktoś odpowie (no z sensem oczywiście ;) )
Awatar użytkownika
esprit
Forumowicz

Motocykl: romet soft 125

Re: Romet Soft Chopper 125 kilka pytań

Postautor: jacek.rc dodano: 27 lip 2014, 20:09

Jak kupiłeś to przede wszystkim nawijaj i jeszcze raz nawijaj km :D .Wszystkie przeróbki można zrobić tylko z czasem, teraz ciesz się jazdą ,szukaj części na tuning ,bo za parę miesięcy przyjdzie jesień a potem ... i wtedy można kopać w motorku ,a teraz w długą :buttrock: .
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Motocykl: KSL ,Cruiser ,VT-750,ADV -250

Postautor: beniamin82 dodano: 27 lip 2014, 21:21

Na przeróbki to faktycznie najlepsza zima, chyba że kolega czeka na uprawomocnienie się ustawy.

1)jak znajdę chwilke to poszukam co oferują chińczycy, znaczy czy istnieje ten model z kołami szprychowanymi.

Obie opony możesz zmienić, tu ogranicza cię wymiar tego co się zmieści. Tylko pamiętaj że jeśli masz bezdętkowe opony to tylko takie musisz kupić. A jak zmienisz na koła szprychowe to znów będziesz musiał kupić dętkowe.
I raczej trzymaj się średnicy bo każda zmiana będzie odczuwalna na mocy i prędkości.

3) zmierz średnicę kierownicy i idź do sklepu i kupuj co ci się podoba.

4) czytaj co chłopaki porobili w 250tkach i próbuj. W 125 tkach dopiero trzeba przetrzeć szlaki. Kilku nas było co jeździło takimi pojemnościami ale nie wiele przerabialiśmy. Kolega miał tłumik z fazera i było go słychać z 5km.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Gixer dodano: 27 lip 2014, 22:39

Hello

3)manetki zmienia sie łatwo (jeśli są gumowe odkręć ciężarki weź śrubokręt owiń szmatką i podważ manetkę i strzykawką albo palcem posmaruj płynem do naczyń albo mydłem i ładnie schodzi bez szarpaniny :)
nie sztuką jest jechać,sztuką jest jeździć
Gixer
Klubowicz

Motocykl: Honda CBR

Postautor: Hawk1985 dodano: 27 wrz 2014, 14:31

esprit pisze:Witam,
1.) Czy jest możliwość podmiany całych kół lub samych felg/obręczy (? w terminologi jestem jeszcze słaby) na szprychowe - takie na przykład jak w ogarze cafe?
4.) Wydech: na co można wymienić aby po pierwsze był chromowany albo w kolorze chromu a po drugie miał fajniejszy (więcej basu :D ) dźwięk ?

Hej
Jako że sam przymierzam się (a w zasadzie jestem już zdecydowany :) ) do kupna Softa 125 a tez mi nei pasuje w nim kilka rzeczy zrobiłem mała wizualizacje, skopiowałem opony szprychowe i wydech - ciężko by było bez wydechu bo grafikiem nie jestem - z Ogara Caffe 125, tak to wygląda:
Obrazek

A co do wydechów to znalazłem 2 filmiki na yt z dwoma różnymi wydechami:

osobiście podoba mi się ten drugi (tu słychać jak brzmi https://www.youtube.com/watch?v=mlE6DG-OnJE ), ale pasowałoby zmienić też te czarną rurę wydechową biegnącą od silnika na chromowaną

Pozdrawiam Obrazek
Jawa 20 -> ... -> KSL 125 -> XL650V -> DL650 -> XF650 -> DL650 -> Fuoco 500 -> F650+VX800 -> DL650
Awatar użytkownika
Hawk1985
Forumowicz

Motocykl: DL650

Wróć do Romet