Czołem,
W zeszłym roku na wiosnę zakupiłem R250 w salonie. Motocykl stał u nich 2 lata, więc udało mi się go kupić w promocji. Jest to mój pierwszy motocykl, więc wielkiego porównania nie mam, ale frajda z jazdy przednia. Zaledwie w ciągu jednego sezonu przejechałem nim prawie 10 000 KM. Zjechałem nim pół Polski. We wrześniu zeszłego roku w drodze na zimowanie miałem nieciekawą historię. 10 km przed celem podróży spadł mi łańcuch (tak mi się wydawało w pierwszej chwili). Myślę sobie - OK, faktycznie ostatnio dawno go nie naciągałem. Jednak po chwili dokładniejszej analizy okazało się, że łańcuch spadł, bo zerwała się tylna zębatka. Łańcuch wpadł pomiędzy zerwaną zębatkę, a felgę. Ogólnie wyglądało to nieciekawie. Dodatkowo jedna ze śrub znajdująca się na końcu obu wahaczy (ta którą reguluje się naciąg łańcucha) została wciągnięta do środka tej srebrnej blaszki na której się opierała. Ogólnie totalna destrukcja. Motocykl odholowałem na miejsce zimowania i od tamtego czasu do niego nie zaglądałem. Nie wiem zatem, czy uszkodziła się tylko zębatka i te 4 trzpienie mocujące, czy rozwaliło mi również gniazda tych trzpieni, które są częścią felgi.
Tak, czy inaczej wymiany na pewno wymaga: tylna zębatka, łańcuch, a jak łańcuch i tylna zębatka, to i chyba powinno się wymienić też przednią. Za miesiąc będę się zabierał za naprawę, więc przy okazji sprawdzę, czy nie trzeba czasem wymienić też felgi. Jeżeli tak, to i opony, ale o felgach i oponach założę oddzielny wątek.
Do meritum:
Jakie zastosować zamienniki oryginalnego łańcucha, zębatki przedniej i tylnej ? Chciałbym zainwestować w coś trwałego i nie koniecznie wykonanego z plasteliny, jak te poprzednie. Co radzicie ? Jakieś konkretne nazwy ?
Jak już pisałem jest to mój pierwszy motocykl, więc jestem w tych tematach kompletnie zielony.
Z góry dzięki za pomoc.
Hugon