Junak 131 - jak wam się podoba?

Re: Junak 131 - jak wam się podoba?

Postautor: beniamin82 dodano: 23 mar 2015, 11:14

ochwan pisze:Wczoraj pojechałem do garażu z prostownikiem i... motor odpalił bez podłączania prostownika z kopa - przedwczoraj "ukopałem go" i nic (podładował się sam przez noc). Potem pochodził z 5 min zanim ruszyłem i wszystko było ok. Później odpalał od pierwszego razu. Jak możecie to sprawdźcie u siebie czy jak dacie ssanie ma maxa to czy gaśnie motor? Mnie gaśnie od razu i za każdym razem - tu jak pytam po znajomych to zdania są podzielone. Jedni mówią, że tak nie powinno być a drudzy, że tak się go zalewa i może gasnąć. :swir: Dodatkowo jak przesuwam ssanie to nie słyszę, żeby silnik chodził inaczej (facet w salonie coś mówił, że tak powinno być bo coś tam w tych modelach jest z powietrzem itd.). Też tak macie??? Ja jak rozgrzewałem motor postał na chodzie bez ssania, jeździłem z wyłączonym ssaniem i było ok - więc czy mam zrąbane ssanie czy tak powinno być bo już nic z tego nie rozumiem???. Ale generalnie wczoraj było sympatycznie i fajnie sie jeździło i zupełnie nic się nie działo.

Zatankuj do pełna i po 100km dolej do pełna, zobaczymy ile pali.
Sprawdź czy linka nie jest za luźna, znaczy czy zaciągnięcie ssania powoduje poruszenie się dźwigni przy gaźniku. A jak zapala bez problemu to nie ma co się łamać.
A jeżeli raz pali od strzała a raz wcale to może być ta nieszczęsna stopka.

A i jeszcze taka uwaga, dobrze jest nie używać do gaszenia motocykla tego czerwonego przycisku na prawej manetce. Z czasem potrafi się wyrobić styk i potem są jaja z odpalaniem motocykla. Lepiej gasić stacyjką, tak jak w samochodzie. Ten czerwony jest do awaryjnego wyłączania motocykla.
Obrazek
Awatar użytkownikaOnline
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: beniamin82 dodano: 23 mar 2015, 11:18

Hawk1985 pisze:Na ssaniu po zapaleniu musiałem mu dodawać gazu bo gasnął, na półssaniu nie było tego problemu.
Między półssaniem a wyłączonym ssaniem nie słyszę aby silnik chodził inaczej w Keewayu.

ochwan pisze: Jak możecie to sprawdźcie u siebie czy jak dacie ssanie ma maxa to czy gaśnie motor? Mnie gaśnie od razu i za każdym razem - tu jak pytam po znajomych to zdania są podzielone. Jedni mówią, że tak nie powinno być a drudzy, że tak się go zalewa i może gasnąć. :swir: Dodatkowo jak przesuwam ssanie to nie słyszę, żeby silnik chodził inaczej (facet w salonie coś mówił, że tak powinno być bo coś tam w tych modelach jest z powietrzem itd.). Też tak macie???

Na każdy egzemplarz motocykla bywa inny sposób odpalania. Czasem trzeba inaczej odpalać w zimę przy minusie, a inaczej w upale. Każdy z nas to przechodził i w końcu doszedł do wprawy. Póki się odpalać da bez problemu i nie pali więcej niż powinien to wszystko jest ok.
Obrazek
Awatar użytkownikaOnline
beniamin82
Zarząd KCM

Postautor: jaskiniowiec dodano: 23 mar 2015, 11:20

No trzeba się z nim zaprzyjaźnić zrozumieć, wyczuć każdy chodzi odrobinę inaczej, motocykle to jak dziewczyny niby wszystkie mają to samo ale... :D
Aby ruszyć przed siebie nie potrzeba zbyt wiele,
wystarczą siodło, dwa koła i mina wesoła.
http://trokakrzysztof.blogspot.com/
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Forumowicz

Motocykl: Junak RS125Pro
Tel. kom.: 791669042

Postautor: beniamin82 dodano: 23 mar 2015, 13:14

Giver pisze:Junak 131 - Instrukcja obsługi

http://1drv.ms/1G3hnFU

O i pięknie. :oklasky:

Bradzo mi się podoba gwarancja.
- 12tyś.km, romet dawał 6tyś.
- Ani słowa o tym, iż przeglądy serwisowe należy przeprowadzać w Autoryzowanych salonach, tylko że zgodnie z instrukcją obsługi.
To bardzo dobra wiadomość, bo mając znajomego mechanika samochodowego można u niego zrobić porządnie i dużo taniej.

Często w "autoryzowanych" serwisach siedzą ludzie którzy pytają co mają zrobić...lub nie pytają i nie robią nic poza wymianą oleju.
Obrazek
Awatar użytkownikaOnline
beniamin82
Zarząd KCM

Postautor: ochwan dodano: 23 mar 2015, 14:58

Wielkie dzięki wszystkim za podpowiedzi i pomoc oraz za instrukcje dla Givera. Beniamin82 ja bym był ostrożny co do robienia przeglądów serwisowych poza autoryzowanymi punktami - potem mogą być problemy (chyba, że są już ścieżki przetarte w przypadku innych motocykli ale ja się nigdy z takim czymś nie spotkałem).
ochwan
Forumowicz

Motocykl: Junak 131

Postautor: beniamin82 dodano: 23 mar 2015, 15:10

ochwan pisze: Beniamin82 ja bym był ostrożny co do robienia przeglądów serwisowych poza autoryzowanymi punktami - potem mogą być problemy (chyba, że są już ścieżki przetarte w przypadku innych motocykli ale ja się nigdy z takim czymś nie spotkałem).

Taka jest dyrektywa Unijna i z tego co widzę to Almot się dostosował :-).
Jeżeli chcesz robić w autoryzowanym serwisie to poszukaj jakiego solidnego, a najlepiej takiego w którym będziesz mógł im patrzeć na ręce.
Ja w Romecie swego czasu ugadywałem się z gościem ze sklepu RTV że przybije mi pięczątkę (nie wiem chyba za 30zł). A przeglądy robiłem sam :-).
Gwarancyjnie naprawiałem w innym serwisie. I pasowało.
Takie kroki podjąłem bo w jednym z serwisów chcieli wlać 2 litry oleju do silnika mieszczącego litr.
Obrazek
Awatar użytkownikaOnline
beniamin82
Zarząd KCM

Postautor: wydech dodano: 23 mar 2015, 15:15

No nie wiem Beniami, ale raczej w ASO wchodzi w grę, dłuższa gwarancja więcej kasy dla serwisów
Awatar użytkownika
wydech
Klubowicz

Motocykl: TS 350+GSF 600

Postautor: beniamin82 dodano: 23 mar 2015, 15:30

wydech pisze:No nie wiem Beniami, ale raczej w ASO wchodzi w grę, dłuższa gwarancja więcej kasy dla serwisów

Wydech, ale w karcie gwarancyjnej Junaka nie ma słowa o przeglądach w ASO. Po za tym ustawa dopuszcza serwisowanie u czeladnika mechanika pojazdowego.
ASO które oddaje motocykl z nie przykręconą kierownicą jest do dupy i tyle.

I teraz tak, ja znalazłem autoryzowany serwis Rometa który okazał się sklepem RTV, w którym przeglądy robił uczeń na mechanika... i dogadałem się z właścicielem, że płacę mu 30 zł za pieczątkę i kupuję u niego olej. I tyle w temacie. Nikt nie podważył pieczątki ASO...
Obrazek
Awatar użytkownikaOnline
beniamin82
Zarząd KCM

Postautor: wydech dodano: 23 mar 2015, 15:45

Benaimin zgadzam się z tobą ze takie ASO jest do dupy , ale pytanie czy jak nie będzie pieczątki z ASO to Almot uzna gwarancje. Dyrektywa dyrektywą,ale mechanik robiący przegląd powinien spełniać wymogi producenta odnośnie serwisu, bo jeżeli Almot uzna ze przegląd nie został wykonany poprawnie i awaria nie zostanie rozliczona z gwarancji to kto poniesie koszty , mechanik ? no nie sądzę> cieszy i to bardzo ze został podniesiony limit z 6 do 12 tyś. chociaż nie wiem jak to jest czy zgodnie z prawem może być narzucony limit
Awatar użytkownika
wydech
Klubowicz

Motocykl: TS 350+GSF 600

Postautor: beniamin82 dodano: 23 mar 2015, 15:53

to ja jeszcze podlinkuję te artykuły o serwisowaniu w ASO. Ustawa mówi o pojeździe, warunki takie same jak dla samochodów.

http://moto.onet.pl/porady-ekspertow/wy ... auta/khdg6
http://www.motofakty.pl/artykul/serwis- ... a-aso.html
Obrazek
Awatar użytkownikaOnline
beniamin82
Zarząd KCM

PoprzedniaNastępna

Wróć do Junak