Pierwsze kłopoty i porady

Re: Pierwsze kłopoty i porady

Postautor: Jack dodano: 07 cze 2015, 21:03

Jak miałeś problemy od początku, to możliwe że potrzebna jest regulacja zaworów, lub gaźnika. Ja tak miałem i pojechałem specjalnie na regulacje zaworów i synchronizacje gaźników do serwisu w Ustroniu, od tego czasu pali na dotyk :D .
Romet Kadet 50 -> Romet Mińsk 125 -> Romet Soft 125 -> Romet R 250 -> Yamaha FJ 1200 A-> HONDA CBF 600 S
Awatar użytkownika
Jack
Klubowicz

Motocykl: Honda CBF 600 S

Postautor: selmen dodano: 07 cze 2015, 21:35

Przede wszystkim: zostawiasz moto na postój ze zbiornikiem zatankowanym do pełna czy nie? Czy masz założony filtr paliwa? Najczęstszym problemem w długo stojących sprzętach jest woda w paliwie. Może trzeba oczyścić układ zasilania w paliwo. Elektrykę mówisz masz sprawną...a jak akumulator po postoju? Wyciagasz go z moto i ładujesz jak nie jeździsz?
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Postautor: skawmid dodano: 08 cze 2015, 07:56

Zbiornik przed zimą był w połowie zatankowany a moto stało w garażu. Filtr paliwa mam. Może woda w paliwie? Spróbuję wymienić paliwo na nowe i nowe świece. Elektrykę nie końca wiem czy mam sprawną bo jak pisałem iskra wydaje mi się wątła - ale nie mam porównania jaka ona powinna być. Przed postojem elektryka była sprawna bo jeździłem i normalnie zgasiłem silnik. Akumulator trzymałem w domu i doładowywałem. Akumulator jest dobry - kręci normalnie. Będę jeszcze próbował go uruchomić i napiszę.
Lewa w górę i do przodu:)
Awatar użytkownika
skawmid
Forumowicz

Motocykl: Jinlun 250 - teraz symatyk

Postautor: Luca dodano: 08 cze 2015, 08:03

Wyczyść świece, albo wymień na te co miałeś za pierwszym razem i koniecznie przegoń maszynę po trasie i nie jakaś emerycka jazda, tylko kawalerska.

skawmid pisze:Zbiornik przed zimą był w połowie zatankowany a moto stało w garażu.

Jak było tylko połowę to mógł nieźle pordzewieć i masz syf w zbiorniku. Na zimę zalewa się do pełna.
Trzeba zdemontować zbiornik, dobrze nim poruszać i wylać stare paliwo a zalać nowym.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: skawmid dodano: 08 cze 2015, 16:41

Hura udało się odpalić. Kupiłem dzisiaj nowe świece i autostart. Zamknąłem się w garażu żeby było ciemno i zacząłem eksperymentować z iskrą Zauważyłem, że jak stopka rozłożona to iskra raz jest raz nie ma. Napsikałem do cylindrów autostaru, wkręciłem nowe świece i odpalałem przy złożonej stopce. Zapalił. Odpiąć się tych przewodów nie dało więc dwa z nich (nie masowe) urwałem i zaizolowałem. Teraz zapłon nie reaguje na stopkę i dobrze.
Rada dla innych i siebie (żebym tylko zapamiętał!) to nie wpadać w panikę i słuchać się bardziej doświadczonych kolegów z Klubu.
Pozdrawiam Wszystkich:)
Lewa w górę i do przodu:)
Awatar użytkownika
skawmid
Forumowicz

Motocykl: Jinlun 250 - teraz symatyk

Postautor: andrzej_sl dodano: 08 cze 2015, 18:33

Pamiętaj skawmid. Nie ma bardziej doświadczonych :D :D :D :D , ale na pewno są pomocni :motor:
Trzy najpopularniejsze słowa na świecie - "Made in China".
andrzej_sl
Klubowicz

Motocykl: Mińsk125-JL150-GS500-ST1100
Tel. kom.: 600413426

Postautor: andrzej_sl dodano: 08 cze 2015, 18:37

skawmid pisze:podzwonię po niedzieli do mechaników

Po niedzieli tak.
Bo jak w niedzielę, to tylko kamikadze :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

P.S. Najważniejsze, że jest już OK :motor:
Trzy najpopularniejsze słowa na świecie - "Made in China".
andrzej_sl
Klubowicz

Motocykl: Mińsk125-JL150-GS500-ST1100
Tel. kom.: 600413426

Poprzednia

Wróć do Jinlun/Romet 250