close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Zakup - doradzcie

Re: Zakup - doradzcie

Postautor: Grzes dodano: 15 lis 2015, 01:41

beniamin82 pisze:
Grzes pisze:Drogi Beniaminie z tego co piszesz to wywnioskowałem ,źe :
1. Optujesz za silnikami OHC
2. Barton Classic i Junak 123 posiadaja takowe./ obydwa motorki mi się podobaja/
3. Przed decyzja co kupić wypadałoby ustalic czy ma się w pobliźu jakiś serwis z dostępem do części źeby potem
było łatwiej.
Czy dobrze to wszystko rozumiem

1) Silniki OHC są po prostu mocniejsze niż te OHV. I jest to na tyle odczuwalne że warto kupić motocykl własnie z takim silnikiem jeżeli ma się 5tys do dyspozycji.
2) Barton Classic jest produkowany przez Senke (początek numeru VIN to LGV) a Junak 123 przez TAYO (początek numeru LD3). Obie firmy ściśle współpracują.
Silnik OHV łatwo odróżnić od OHC. OHV ma na lewej stronie cylindra zaślepkę, pod która jest mocowanie popychaczy. OHC tego nie ma.

3) To zależy jak długo chcesz korzystać z gwarancji. Musisz wtedy korzystać z przeglądów i wymian oleju w ASO. Jeżeli jednak nie zalezy ci na przeglądach w ASO to twój mechanik Ci wystaczy. Bo części do twojego motocykla będą w wielu sklepach, a specyficzne jak bak czy inne elementy designu będziesz mógł kupić od Bartona czy Junaka.

Witam w niedziele.
Jeźeli doradzasz silnik OHC i doradzasz Senke to pozostaje wybrać Bartona Classic.
Odn 3. Czy gwarancja jest uznawana tylko jak bedę korzystał z wym oleju i przeglądów w ASO ? Czy to znaczy , ze jak olej wymienie sobie sam to gwarancja juz przestaje działać. Bo jeźeli np 1 przegląd jest jakby obowiązkowy to pojadę do ASO ale jak wymienie sam a np po roku nawali mi cos tam to juź nie mam po co jechać. Skoro gwarancja 2 lata to dwa lata. Jak mam to rozumieć. ?
Awatar użytkownika
Grzes
Forumowicz

Motocykl: Junak M-12

Postautor: beniamin82 dodano: 15 lis 2015, 08:34

Zgłębiałem ten temat i aby zachować prawo do gwarancji musisz przeglądy robić w ASO:
http://www.motocykle-125.com.pl/blog/cz ... wac-w-aso/
Barton niestety nie odpisał mi jeszcze na ten temat, a niektóre firmy dopuszczają własne przeglądy i wymiany oleju.

Ale, jest wyjście. Z doświadczenia wiem że "serwisy ASO" chętnie podbiją ci pieczątkę nic nie robiąc przy sprzęcie jeżeli kupisz u nich olej i zapłacisz 30zł za pieczątkę. Gwarancję zachowasz, a będziesz miał pewność że sam dobrze sobie wszystko ogarniesz.
Tak naprawdę to podczas przeglądów gwarancyjych wymienia się olej, smaruje linki, reguluje naciąg tychże. i co jakiś czas ustawia luzy zaworowe.

A co polecania, to ty musisz podjąć decyzję a przede wszystkim przymierzyć się do motocykla (co może byc problemem), choc gabarytowo będzie on podobny do Junaka 121 i Rometa Soft. Co do wałka wyrównoważającego to jest to fajna rzecz, ale niekoniecznie trzeba ją mieć. Drgania nie są znowu takie straszne, trzeba tylko poczekać aż się dobrze dotrze. Jakość Senke będzie podobna do jakości Tayo, Lepszą jakość oferuje Zongshen (Junak 131), ale tu znowu masz silnik OHV. A Junak M12 (zongshen z wyższej półki ) poza zakresem cenowym.

Gdybyś szukał czegoś tańszego to jest jeszcze Benyco BR 125. Zrobił na mnie naprawdę dobre wrażenie, ale jest to motocykl prosty z podstawowym silnikiem. Ale jak na razie użytkownicy są raczej zadowoleni.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Legion dodano: 15 lis 2015, 10:37

Jeszcze nie tak dawno sam miałem podobny dylemat, ostatecznie kupiłem Junaka 131 - zdecydowałem się po jeździe próbnej - podszedł mi od razu i nie chciałem nic innego.
Zakupiony w czerwcu, do tej pory nakręciłem ok. 3800 km. Średnie spalanie ok. 2,5l / 100 km. Maksymalna prędkość do jakiej udało mi się rozpędzić to ok. 110-115 km/h, optymalna prędkość podróżna to 80-90 km/h. Robiłem nim trasy do 300 km - bez problemów, czasem brakuje mocy przy wyprzedzaniu (ale to chyba ogólna bolączka 125-ek), siedzenie dość wygodne - dla mnie OK. Z wyglądu nieco razi wąska przednia opona, ale ten minus rekompensuje mi cała reszta plusów.
Dużym plusem jest bagażnik, do którego bez problemu można podwiesić sakwy, czy zamontować kufer. Na allegro pojawiły się ostatnio zmodyfikowane bagażniki z oparciem dla pasażera.

Jedyna usterka, która się przytrafiła - awaria wyłącznika świateł stopu. Wystarczyło poluzować śrubę, która skurczyła się na zimnie i zablokowała bolec wyłącznika... czas naprawy +/- 2min.
Mi pasuje - nie narzekam :)
PROSPECT BOANERGES
Mk 3; 13-17
Awatar użytkownika
Legion
Forumowicz

Motocykl: Yamaha Virago
Tel. kom.: 888489897

Postautor: Grzes dodano: 15 lis 2015, 12:25

beniamin82 pisze:Zgłębiałem ten temat i aby zachować prawo do gwarancji musisz przeglądy robić w ASO:
http://www.motocykle-125.com.pl/blog/cz ... wac-w-aso/
Barton niestety nie odpisał mi jeszcze na ten temat, a niektóre firmy dopuszczają własne przeglądy i wymiany oleju.

Ale, jest wyjście. Z doświadczenia wiem że "serwisy ASO" chętnie podbiją ci pieczątkę nic nie robiąc przy sprzęcie jeżeli kupisz u nich olej i zapłacisz 30zł za pieczątkę. Gwarancję zachowasz, a będziesz miał pewność że sam dobrze sobie wszystko ogarniesz.
Tak naprawdę to podczas przeglądów gwarancyjych wymienia się olej, smaruje linki, reguluje naciąg tychże. i co jakiś czas ustawia luzy zaworowe.

A co polecania, to ty musisz podjąć decyzję a przede wszystkim przymierzyć się do motocykla (co może byc problemem), choc gabarytowo będzie on podobny do Junaka 121 i Rometa Soft. Co do wałka wyrównoważającego to jest to fajna rzecz, ale niekoniecznie trzeba ją mieć. Drgania nie są znowu takie straszne, trzeba tylko poczekać aż się dobrze dotrze. Jakość Senke będzie podobna do jakości Tayo, Lepszą jakość oferuje Zongshen (Junak 131), ale tu znowu masz silnik OHV. A Junak M12 (zongshen z wyższej półki ) poza zakresem cenowym.

Gdybyś szukał czegoś tańszego to jest jeszcze Benyco BR 125. Zrobił na mnie naprawdę dobre wrażenie, ale jest to motocykl prosty z podstawowym silnikiem. Ale jak na razie użytkownicy są raczej zadowoleni.

Witam Kolego.Dzięki ,źe mozolnie i z wielką cierpliwością mnie tu znosisz i wspierasz. Bardzo jestem wdzięczny. Przy reanimacji mojej Jawki teź poznałem w necie wprawdzie nie na forum Kolegę z mojego rocznika który byl tak samo pomocny jak Ty. Gdyby nie jego wiedza i doświadczenie / 40 letnie /z Jawkami sam bym sobie nie poradził. Przyjaźnimy się do dzisiaj. Raz się spotkaliśmy u mnie w domu. Fajne to.
Co do tych serwisów to jakieś lekkie chamstwo. No ale napędzają sobie pracę i dochody ,jednocześnie przy okazji trochę nas szantaźując. ZYCIE.
Co do motorków to nareszcie ktoś napisał opinię jako uźytkownik Junaka 131. Jak juź wspominałem jego charakter wizualny podoba mi się tylko , źe ma silnik nie OHC który tak polecasz. Jednak chyba będę musiał zacząć się przymierzyć gdzieś do tych maszyn chociaź do Bartona to w Poznaniu nie moźliwe.Ciekawe.... Najbliźej Leszno.
Wiem Beniu ,źe decyzja naleźy do mnie. Trudno jeszcze od Ciebie wymagać abyś ludziom wskazywał " kup ten "
Kaźdy musi zdecydowac sam.
Tu moja Jawka http://motoalbum.pl/uzytkownik/7237/ przed i po. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Grzes
Forumowicz

Postautor: Grzes dodano: 15 lis 2015, 12:33

Legion pisze:Jeszcze nie tak dawno sam miałem podobny dylemat, ostatecznie kupiłem Junaka 131 - zdecydowałem się po jeździe próbnej - podszedł mi od razu i nie chciałem nic innego.
Zakupiony w czerwcu, do tej pory nakręciłem ok. 3800 km. Średnie spalanie ok. 2,5l / 100 km. Maksymalna prędkość do jakiej udało mi się rozpędzić to ok. 110-115 km/h, optymalna prędkość podróżna to 80-90 km/h. Robiłem nim trasy do 300 km - bez problemów, czasem brakuje mocy przy wyprzedzaniu (ale to chyba ogólna bolączka 125-ek), siedzenie dość wygodne - dla mnie OK. Z wyglądu nieco razi wąska przednia opona, ale ten minus rekompensuje mi cała reszta plusów.
Dużym plusem jest bagażnik, do którego bez problemu można podwiesić sakwy, czy zamontować kufer. Na allegro pojawiły się ostatnio zmodyfikowane bagażniki z oparciem dla pasażera.

Jedyna usterka, która się przytrafiła - awaria wyłącznika świateł stopu. Wystarczyło poluzować śrubę, która skurczyła się na zimnie i zablokowała bolec wyłącznika... czas naprawy +/- 2min.
Mi pasuje - nie narzekam :)

Witam Kolego Legion i dzięki , źe się odezwałeś w temacie. Malo opini na temat Junaka 131 na tym forum. Chociaz beniamin82 pisze , ze to ciekawy chińczyk. Ty to potwierdzasz. Wizualnie mi się podoba. Mam pytanko. Ile mierzysz i jaka jest wysokosc siedzenia. ? Jest wygodny w czasie jazdy ? Czy stojąc np na krzyźówce opierasz swobodnie stopy o podłoźe. Moźe masz jakiś filmik . Sory za koncert pytań ! Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Grzes
Forumowicz

Postautor: Mariusz dodano: 15 lis 2015, 16:34

Witaj,skoro piszesz ze podobają się Tobie Junaki 121 i 123 to może warto przyjrzeć się torosom?Są dostępne w media expert. Przemawiają za nimi ceny,minusem jest zapewne przegląd zerowy
http://www.mediaexpert.pl/motocykle/mot ... ,id-319243
Mariusz
Forumowicz

Motocykl: ZIPP VZ-2

Postautor: Grzes dodano: 15 lis 2015, 17:14

Mariusz pisze:Witaj,skoro piszesz ze podobają się Tobie Junaki 121 i 123 to może warto przyjrzeć się torosom?Są dostępne w media expert. Przemawiają za nimi ceny,minusem jest zapewne przegląd zerowy
http://www.mediaexpert.pl/motocykle/mot ... ,id-319243

Witaj Mariusz i dzięki za podpowiedź. Ktoś juź tu wspominał o tym motorku ale nie gniewaj się sprzedaź marketowa
nie wzbudza we mnie zaufania i tak jak wspomniałeś kto i gdze to składał i jakie miał pojęcie o motorach. Kto to wie.
Jednak jak tu większość twierdzi przegląd zerowy to waźna rzecz . Więc tego motorka i tej formy sprzedaźy nie wybiorę. Ale dzięki Ci wielkie. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Grzes
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 15 lis 2015, 17:29

Zakup Torosa jest ok pod warunkiem, że market ma umowę z jakimś rozsądnym serwisem lub dla kogoś kto przegląd zerowy zrobi sam.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Grzes dodano: 15 lis 2015, 20:14

beniamin82 pisze:Zakup Torosa jest ok pod warunkiem, że market ma umowę z jakimś rozsądnym serwisem lub dla kogoś kto przegląd zerowy zrobi sam.

Drogi Beniaminie82 myślę ,źe po analizie całej korespondencji na tym forum potrafię podjąć decyzję jaki motor chcę kupić. Jest nim Barton Classic 125 bordowy. Zakupu chyba dokonam przez allegro bez oglądania go. System płatności Pay ma do 25.11 ofertę kredytową dla zarejestrowanych w allegro 10 rat 0% odsetek i źadnych innych kosztów. 10 równych rat. Tak myślę zrobić.
Awatar użytkownika
Grzes
Forumowicz

Postautor: Legion dodano: 15 lis 2015, 21:31

Grzes pisze:Witam Kolego Legion i dzięki , źe się odezwałeś w temacie. Malo opini na temat Junaka 131 na tym forum. Chociaz beniamin82 pisze , ze to ciekawy chińczyk. Ty to potwierdzasz. Wizualnie mi się podoba. Mam pytanko. Ile mierzysz i jaka jest wysokosc siedzenia. ? Jest wygodny w czasie jazdy ? Czy stojąc np na krzyźówce opierasz swobodnie stopy o podłoźe. Moźe masz jakiś filmik . Sory za koncert pytań ! Pozdrawiam

Rzeczywiście mało medialny to model , ale jest na YT trochę filmików o tym motocyklu, trzeba tylko szukać pod nazwami: Zongshen Cruiser 125-30, ZS 125-30 lub Lexmoto Arizona.

Wysokość siedzenia w Junaku 131cm to 70cm - przy wzroście 183cm stawiam całą stopę pewnie na ziemi. Co do wygody - uważam, że jest wygodny (uczucie subiektywne, bo każdy może mieć inne upodobania).
PROSPECT BOANERGES
Mk 3; 13-17
Awatar użytkownika
Legion
Forumowicz

Motocykl: Yamaha Virago
Tel. kom.: 888489897

PoprzedniaNastępna

Wróć do Porady ogólne