Budowa silnika Raven 250

Budowa silnika Raven 250

Postautor: jawormcz11 dodano: 03 lut 2016, 12:57

Otwieram nowy temat bo chciałbym poznać budowę silnika. Na początek ciekawi mnie jak pracują tłoki w tym modelu. Chodzi o to czy to jest praca naprzemienna, czy równoległa.
Awatar użytkownika
jawormcz11
Forumowicz

Motocykl: zipp raven 250

Re: Budowa silnika Raven 250

Postautor: Mariuszz dodano: 03 lut 2016, 15:26

jawormcz11 pisze:Otwieram nowy temat bo chciałbym poznać budowę silnika. Na początek ciekawi mnie jak pracują tłoki w tym modelu. Chodzi o to czy to jest praca naprzemienna, czy równoległa.

Praca zawsze w silniku jest naprzemienna by wyeliminować drgania, poprawić kulturę pracy, odciążyć wał. Ale pewnie Ci nie o to chodziło. Podejrzewam że pytanie dotyczyło wzajemnego położenia tłoków względem siebie.
Otóż pracują równolegle z tym że każdy ma inny suw pracy:
1....................2.
ssanie............praca
sprężanie.......wydech
praca..............ssanie
wydech...........sprężanie
Inaczej było by ciężko choć sytuacja się zmienia w przypadku dwucylindrowych dwusuwów. :)
Awatar użytkownika
Mariuszz
Klubowicz

Motocykl: Suzuki DL 650

Postautor: jawormcz11 dodano: 03 lut 2016, 20:45

Wydaje mi się że jestem logiczny. Chociaż w tym przypadku zawsze mam problem ze zrozumieniem. Czyli tak; mamy silnik czterosuwowy , praca wypada raz na cztery suwy, to rozumiem. Tylko teraz tłoki to, wędrują razem góra dół, czy przemiennie? No i dlaczego tak.
No bo V-ka ma chyba inaczej.
Awatar użytkownika
jawormcz11
Forumowicz

Motocykl: zipp raven 250

Postautor: wydech dodano: 03 lut 2016, 20:50

jawormcz11 pisze:Wydaje mi się że jestem logiczny. Chociaż w tym przypadku zawsze mam problem ze zrozumieniem. Czyli tak; mamy silnik czterosuwowy , praca wypada raz na cztery suwy, to rozumiem. Tylko teraz tłoki to, wędrują razem góra dół, czy przemiennie? No i dlaczego tak.

tłoki są umieszczone na wale korbowym https://www.google.pl/search?q=wa%C5%82 ... ZCWc1MQ%3D na zdjeci powinieneś zobaczyć różnice

i najpopularniejsze rodzaje silnika spalinowego :
https://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_rz%C4%99dowy
https://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_widlasty
https://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_o_ ... cylindrach
Awatar użytkownika
wydech
Klubowicz

Motocykl: TS 350+GSF 600

Postautor: Arcon dodano: 03 lut 2016, 20:57

jawormcz11 pisze:Wydaje mi się że jestem logiczny. Chociaż w tym przypadku zawsze mam problem ze zrozumieniem. Czyli tak; mamy silnik czterosuwowy , praca wypada raz na cztery suwy, to rozumiem. Tylko teraz tłoki to, wędrują razem góra dół, czy przemiennie? No i dlaczego tak.

Już Ci Mariuszz napisał, że tłoki "wędrują" razem, a nie przemiennie. A to dlatego, żeby suw pracy wypadał co pełen obrót wału naprzemiennie na każdym z cylindrów. Gdyby tłoki "wędrowały" w przeciwnych fazach, suwy pracy występowałyby jeden po drugim w jednym obrocie wału, a potem w drugim obrocie wału nic by się nie działo. Trochę nierówno by taki silnik chodził, nie uważasz? :)

W V-ce jest oczywiście inaczej, bo tam tłoki pracują pod kątem do siebie, więc i fazy rozrządu są odpowiednio przesunięte. Dlatego V-ka z natury swojej ma zupełnie inny dźwięk niż rzędówka, właśnie ze względu na tę nieco "nierówną" pracę, wymuszoną niejako kątem V70 albo V90...
Arcon
Forumowicz

Postautor: Mariuszz dodano: 03 lut 2016, 21:05

jawormcz11 pisze:..... wędrują razem góra dół, czy przemiennie? No i dlaczego tak.

Na jeden cykl pracy silnika (4T) przypadają cztery suwy.
Suw ssania, suw sprężania, suw pracy i suw wydechu. Ile trzeba obrotów wału korbowego by to zrobić? Otóż dwa.
0,5 -obrotu -tłok idzie w dół -zasysa mieszankę paliwową czy też powietrze (diesel).
1,5 -obrotu to suw pracy-spalenie mieszanki i przemieszczenie tłoka w dół
2 -obrotu- wydech-usunięcie spalin z komory spalania.
Jak widać w przypadku jednego cylindra trzeba aż dwóch obrotów na użyteczną część czyli suw pracy. Logicznie aby praca była równomierna trzeba w przypadku silnika dwucylindrowego "dać kopa" co obrót. Gdyby tłoki się mijały podczas cyklu pracy jednego z nich drugi mógłby tylko sprężać mieszankę lub wydychać spaliny. Więc praca tłoka występowała by w cyklu nie 1 raz na obrót tylko 0,5 obrotu a potem 1,5 -silnik by pracował bardzo nierówno.
Awatar użytkownika
Mariuszz
Klubowicz

Postautor: Arcon dodano: 03 lut 2016, 21:14

Mariusz, byłem pierwszy ;p
Arcon
Forumowicz

Postautor: Mariuszz dodano: 03 lut 2016, 21:22

Arcon pisze:Mariusz, byłem pierwszy ;p

No, byłeś. Jakbym wiedział że równolegle pracujesz dał bym sobie jakieś ssanie zamiast się produkować:-D
Awatar użytkownika
Mariuszz
Klubowicz

Postautor: Arcon dodano: 03 lut 2016, 21:23

Mariuszz pisze:No, byłeś. Jakbym wiedział że równolegle pracujesz dał bym sobie jakieś ssanie zamiast się produkować:-D

:rotfl:
Arcon
Forumowicz

Postautor: Michał_66 dodano: 03 lut 2016, 21:28

Arcon pisze:
Mariuszz pisze:No, byłeś. Jakbym wiedział że równolegle pracujesz dał bym sobie jakieś ssanie zamiast się produkować:-D

:rotfl:

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
a tak dla przypomnienia dokładnie tak samo miał maluch oby dwa tłoki chodziły równo :D :D :D
Michał_66

Następna

Wróć do Zipp Raven