Gaźnik - PZ30 a PZ26

Gaźnik - PZ30 a PZ26

Postautor: garfik dodano: 13 maja 2016, 19:27

Witam,

przyszło mi do głowy (jak wielu przede mną) że warto by troszkę poprawić osiągi 125-ki.
Pomyślałem, że może warto by było - idąc za wieloma, także tu obecnymi - sugestiami zmienić gaźnik z obecnego (PZ26) na PZ30.

Zacząłem więc szukać, i dylemat... Pełno tego.
Najprostszy i najtańszy to chyba taki: http://allegro.pl/pz30-gaznik-atv-200-250ccm-quad-loncin-bashan-egl-i6140701465.html
Są też zaopatrzone w magiczną pompkę: http://allegro.pl/gaznik-4t-atv-200-250cg-pz30-f-pompka-quad-loncin-i6146796121.html
Albo jakieś takie, niby to samo, ale po cenie sądząc bardziej "markowe": http://allegro.pl/gaznik-keihin-quad-atv-200-250-bashan-pz30-japan-i6025683340.html

No i mam kilka pytań do tych, którzy robili taką przekładkę:
- podstawowe - warto? Widać jakieś efekty?
- jak to wygląda pod względem mechanicznym - czy rozstawy otworów pod śruby są takie same? Czy ten gaźnik wymiarowo wlezie w miejsce, w którym siedzi PZ26?
- co ew. daje ta magiczna pompka?

Wiem, że cudów nie mam się co spodziewać - i nie oczekuję, zwłaszcza, że zdecydowanie NIE PLANUJĘ zabiegu często towarzyszącego zmianie gaźnika czyli zmiany cylindra na 150cc. Nie i już. Tylko gaźnik.

Zatem, podsumowując przydługi mój wywód - warto zainwestować te 60 - 120 zł?
--
90% wypadków wydarza się w domu. ZAKAZAĆ DOMÓW!
Those, who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety - Benjamin Franklin

KOTY. KOTY SĄ MIŁE.
Awatar użytkownika
garfik
Forumowicz

Motocykl: Nornica - Yamaha XJ 600 N

Re: Gaźnik - PZ30 a PZ26

Postautor: jędrek dodano: 13 maja 2016, 19:48

Hm też miałem takie zamiary i na zamiarach się skończyło _bezradny.Ten pz26 który mam chyba daje radę po prostu rozebrałem go i złożyłem no i wyregulowałem tak że by mi pasował znaczy metodą prób i błędów no ale za darmo nic niema,teraz jest git świeca kawa z mlekiem :_hura: według mnie szkoda kasy lepiej kup sobie coś innego :-)
Awatar użytkownika
jędrek
Klubowicz

Motocykl: Barton 125 , Junak SC300
Tel. kom.: 609643753

Postautor: garfik dodano: 14 maja 2016, 21:15

Mam pytanie.
Czy silniki w quadach czymś się różnią od tych motocyklowych?
Bo wszystkie oferty gaźników PZ30 przedstawiają je jako przeznaczone do quadów, a o motocyklach ni słowa.
Pytanie może naiwne, ale ostatni mój kontakt z gaźnikowcem to maluch i citroen GSA kilkanaście lat temu...
--
Those, who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety - Benjamin Franklin

KOTY. KOTY SĄ MIŁE.
Awatar użytkownika
garfik
Forumowicz

Postautor: jędrek dodano: 14 maja 2016, 21:19

Tak te w quadach mają cztery biegi do przodu i jeden do tyłu ;)
Awatar użytkownika
jędrek
Klubowicz

Postautor: garfik dodano: 14 maja 2016, 21:35

jędrek pisze:Tak te w quadach mają cztery biegi do przodu i jeden do tyłu ;)

Kurde, a już myślałem że się da...

;p ;p ;p

Dzięki, już zatem wiem co robić :D
--

KOTY. KOTY SĄ MIŁE.
Awatar użytkownika
garfik
Forumowicz

Postautor: krzysieg dodano: 15 maja 2016, 00:30

Nie wiem jaką mam dyszę nie rozkręcałem gaźnika .
Podniosłem tylko iglicę i już dostawał za dużo benzyny ,mimo znacznego odkręcenia śrubki od mieszanki .
Ustawiłem iglice jak była czyli na środku .
Powiększyłem otwór wlotu powietrza w obudowie filtra ale na obudowie jest taki daszek z otworem którego
nie powiększyłem czyli teoretycznie dostaje tyle samo powietrza , wyciąłem pod tym daszkiem więc nie widać
tego wycinania .
Troszkę głośniej , fajnie chodzi przy nabieraniu obrotów , osiągi raczej te same .
krzysieg
Forumowicz

Motocykl: Keeway Rks 125 , FZ6 s1 fazer

Postautor: jędrek dodano: 15 maja 2016, 08:38

garfik pisze:
jędrek pisze:Tak te w quadach mają cztery biegi do przodu i jeden do tyłu ;)

Kurde, a już myślałem że się da...

;p ;p ;p

Dzięki, już zatem wiem co robić :D

Ale można z crossa Diabolini lub Loncin, :-) no wtedy jest Moc :_hura:
Awatar użytkownika
jędrek
Klubowicz

Postautor: grzechu78 dodano: 15 maja 2016, 13:11

Chcesz dać gaźnik o gardzieli 30mm do silnika, w którym już króciec łączący gaźnik ma 26mm, nie mówiąc o kanale dolotowym w głowicy. Moim zdaniem operacja bez sensu. Dodatkowo w głowicach naszych motorków są tylko dwa zawory o niewielkiej średnicy, czyli samo przepłukanie cylindra mieszanką nie jest najlepsze.
Pompka przyśpieszająca w gaźniku wtryskuje dodatkową dawkę paliwa w momencie szybkiego odkręcenia manetki, opis w tej aukcji na alledrogo jest jakiś taki urwany z choinki... :roll:

Moim zdaniem mocy nie podniesiesz. Może wymiana głowicy na 4-zaworową by coś zmieniła.
PS. Można pobawić się w polerowanie kanałów w głowicy.
Pozdrawiam,
Grzesiek
Awatar użytkownika
grzechu78
Forumowicz

Motocykl: MG V7 III Special
Komunikator: GG 7717844

Postautor: garfik dodano: 16 maja 2016, 09:40

Poszukawszy opinii rozmaitych, także u nas (http://www.klub-chinskich-motocykli.pl/forum/viewtopic.php?f=72&t=5487&start=49) zdecydowałem się na eksperyment.
Tylko mam problem z tą pompką - w internetach wszędzie, gdzie udało mi się znaleźć, ludzie ten wynalazek chwalą więc siłą rzeczy chcę założyć gaźnik z pompką, różnica w cenie to kilkanaście złotych. Tylko...
Jak to podłączyć? Gaźnik z pompka przyśpieszającą podłącza się tak samo, jak zwykły? Nie trzeba dodatkowych linek itp.?
--

KOTY. KOTY SĄ MIŁE.
Awatar użytkownika
garfik
Forumowicz

Postautor: garfik dodano: 17 maja 2016, 13:14

Pogrzebałem po internetach, poczytałem, i stwierdziłem że rady mądrzejszych kolegów są nie do pogardzenia. Pomysł z PZ30 odkładam. Za to będzie quadowy PZ27 (pono, choć jeszcze muszę pomierzyć, właśnie 27 mm wynosi średnica wewnętrzna króćca gaźnik - cylinder w 156FMI), ale z pompką. O pompce naczytałem się sporo i generalnie jest to bardzo chwalone ustrojstwo. Vmaxa nie zwiększy, ale pono przyśpieszenie na niższych prędkościach podskoczy - a to jest właśnie to, co w mieście ma znaczenie.

Potrzebne będą:

- taki oto gaźnik
- taka oto linka
- i czas.
--

KOTY. KOTY SĄ MIŁE.
Awatar użytkownika
garfik
Forumowicz

Następna

Wróć do Porady ogólne